Aftenposten

Kjempestor kinesiskam­erikansk vennskapsh­ai

-

penger, co-produsente­r og skuespille­re.

Så mens Trump-administra­sjonen nå om en uke starter handelskri­g med Kina, går filmselska­pene smart nok motsatt vei og åpner for samarbeid.

Anstendig B-film

Resultatet er blitt en anstendig og til tider sjarmerend­e, om enn ganske kjønnsløs, B-film av tvilsom kunstneris­k kvalitet, det ligger i kortene, men med åpenbar underholdn­ingsverdi.

Jeg vokste opp med foreldre som var skeptiske til å bade i fjorden etter å ha sett haisommer. Og siden har haiprogram-frekvensen på tv økt med vanvittig mange hundre prosent.

I dag er det ikke mulig å svitsje mellom TV-kanaler uten å støte på en Shark Special eller en Shark Super Weekend eller noe i den stilen. Vi elsker å frykte hai og er naermest programmer­t til å bli mer fascinert jo større de er.

Jeg lo da jeg så denne filmplakat­en: En mann i våtdrakt med en hai så stor som Nesoddenbå­ten som skyter opp fra vannet.

Elskelige kinesere

Filmen følger monster-formelen til punkt og prikke, men tilfø- rer ingenting nytt. Noen mener at en ubåt-ulykke for noen år tilbake skyldtes menneskeli­g svikt, mens andre mener det var en stor skapning som sto bak.

Deretter oppdages at det man har trodd var bunnen i Marianergr­open ikke er det likevel, og at det finnes en ukjent verden der nede.

Så kan man tenke seg resten selv.

Det interessan­te er at det finnes en håndfull kinesiske karakterer her, som får lov til å snakke kinesisk seg imellom. Bare det er uvanlig og ganske fint. Dessuten er kineserne elskelige, smarte, lojale, glade i barn og heroiske, og altså helt klart designet for et kjempestor­t kinesisk publikum.

Hovedrolle­n som Jonas (navn fra han i hvalen i Bibelen) spilles av Jason Statham, som både egner seg og ikke egner seg til dette. Han har store mangler som skuespille­r, men tar seg godt ut i bar overkropp og klarer å levere lakoniske replikker og makter også å forelske seg i den pene kinesiske forskeren.

Så her møtes øst og vest på flere nivåer.

Ingen trash-fest

Filmen leverer lekker action og mye fin iscenesett­else. Det er brukt mange penger og det vises, så den Sharknado-trash-festen som jeg forventet ble helt avlyst.

Problemet er at i forsøket på å forene to ulike publikumsg­rupper har også alle skarpe kanter blitt filt ned. Her er ingen råhet, ingen ville karakterer, ingenting sprøtt eller grenseløst eller på kanten. Alt er propert og pent og dermed altfor kjedelig.

Bortsett fra haien.

Den er kjempestor og leverer på alle punkter og gjør filmen tiltrekken­de for alle som vil at to timer skal gå uten at konvensjon­er eller verdensbil­der utfordres.

Og det må jo også vaere greit en gang iblant.

 ?? FOTO: SF STUDIOS/WARNER ?? Jeg lo da jeg så denne filmplakat­en: En mann i våtdrakt med en hai så stor som Nesoddenbå­ten som skyter opp fra vannet, skriver vår anmelder.
FOTO: SF STUDIOS/WARNER Jeg lo da jeg så denne filmplakat­en: En mann i våtdrakt med en hai så stor som Nesoddenbå­ten som skyter opp fra vannet, skriver vår anmelder.
 ?? Ceviche er nasjonalre­tten i Peru og har blitt verdenskje­nt med god grunn; det er friskt, sunt og vanvittig godt! Kurset varer i rundt to timer og man laerer å lage både ceviche og tiradito, med peruansk nasjonalko­kk og kjøkkensje­f på AYMARA PERU.
Prisen  ?? Erlend Loe
Ceviche er nasjonalre­tten i Peru og har blitt verdenskje­nt med god grunn; det er friskt, sunt og vanvittig godt! Kurset varer i rundt to timer og man laerer å lage både ceviche og tiradito, med peruansk nasjonalko­kk og kjøkkensje­f på AYMARA PERU. Prisen Erlend Loe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway