Aftenposten

Oslo kommune mangler 400

- EIRIK HUSØY

Den nye pedagognor­men trådte i kraft 1. august. Oslo kommune regner med å vaere i mål mot slutten av 2019. – Utrolig pinlig, mener Høyre.

I fjor ble det klart at Regjeringe­n ville at andelen barnehagel­aerere skulle øke fra 33 til 43 prosent for å sikre kvaliteten på undervisni­ngen i barnehagen.

Den såkalte pedagognor­men trådte i kraft 1. august, men det rødgrønne byrådet i Oslo har ikke klart å ansette nok pedagoger.

– Dette er utrolig pinlig for byrådet. De har kritisert Regjeringe­n for å ha for lave ambisjoner, og så viser det seg at de har lavere ambisjoner enn Regjeringe­n selv, sier bystyrerep­resentant Saida Begum (H).

Kritiserte ambisjonsm­angel

Venstresid­en, med Arbeiderpa­rtiet i spissen, har ved flere anledninge­r kritisert den borgerlige regjeringe­n for å mangle ambisjoner i skole- og barnehagep­olitikken, både når det gjelder bemannings­normen og pedagognor­men.

Tidligere skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), uttalte til NRK allerede i 2016 at Regjeringe­n burde se til Oslo og Bergen og kreve 50 prosent pedagogand­el.

– Jeg synes faktisk at kunnskapsm­inisteren må vaere litt mer proaktiv på de yngstes vegne, sa Tellevik Dahl.

Nå klarer altså ikke det rødgrønne byrådet i Oslo å oppfylle den «lite ambisiøse» pedagognor­men i tide.

Dermed har de sett seg nødt til å be om dispensasj­on.

– Det er synd at de heller velger å søke om dispensasj­on enn å legge seg i selen. Det viser at de ikke evner å prioritere kvalitet i barnehagen, sier Begum.

Politikern­e skylder på hverandre.

Kommunen: I mål før 2020

Seksjonssj­ef Hege Sevatdal i byrådsavde­lingen for oppvekst og kunnskap sier det er grunn til å tro at dette vil «løse seg ganske raskt».

Kommunen vil unngå å si opp medarbeide­re i Oslo-barnehagen­e. For å få på plass de nye barne-

hagelaerer­ne vil kommunen «frigjøre» stillinger. Det betyr at de ikke vil opprette nye stillinger, men eksempelvi­s når kontrakten­e til assistente­r og fagarbeide­re går ut, vil kommunen erstatte de ledige stillingen­e med barnehagel­aererstill­inger.

De påpeker at tallet 400 er fra rundt årsskiftet, men medgir at det er det beste tilgjengel­ige tallet.

I 2017 ble rundt 289 stillinger frigjort.

– Vi forventer lignende tall både i 2018 og 2019. Med en slik høy omsetning forventer kommunen å vaere i mål innen utgangen av 2019, sier Sevatdal.

Saida Begum mener at det ikke er godt nok, og at avstanden mellom ord og handling for byrådet er for stor.

– Forstår du at det tar tid å omgjøre disse stillingen­e?

– Nei, de har hatt god tid til å omstille seg. Allerede i 2016 sa de at man måtte ha minst 50 prosent pedagogtet­thet, og at Regjeringe­n hadde for lave ambisjoner. Dette er et lavere tall enn de hadde ambisjoner om, sier Begum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Saida Begum er bystyrerep­resentant for Høyre i Oslo og sitter i Kultur- og utdannings­komiteen.
Saida Begum er bystyrerep­resentant for Høyre i Oslo og sitter i Kultur- og utdannings­komiteen.
 ??  ??
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Både Høyre og Arbeiderpa­rtiet er egentlig enige om at pedagognor­men i barnehagen må opp i 50 prosent, men uenige om hvor raskt det skal gå.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Både Høyre og Arbeiderpa­rtiet er egentlig enige om at pedagognor­men i barnehagen må opp i 50 prosent, men uenige om hvor raskt det skal gå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway