Aftenposten

Hvordan skal vi få barn til å like sunn mat?

Lukt, konsistens, smak og farge skal få barn til å velge sunt.

-

Barn og unges kosthold inneholder generelt for lite grønnsaker og frukt, for lite fisk, og for lite grove kornproduk­ter.

I tillegg har barn for høyt inntak av sukker, salt og mettet fett ut fra anbefaling­ene. Utfordring­en ligger i det at barn spiser først og fremst det de liker. De tenker ikke på langsiktig helse.

Vi har mye å tjene på å få barn til å spise sunn mat fordi de har lyst på det. Dette er grunnideen med forsknings­prosjektet Edulia, der internasjo­nale forskere og doktorgrad­sstipendia­ter skal bygge og bruke kunnskap, slik at det blir enklere for barna og deres foreldre å velge sunne alternativ­er.

Forskerne vet det er mange ulike faktorer som påvirker matvalg. Så de skal jobbe tverrfagli­g. Elleve stipendiat­er skal søke svar innen flere ulike områder. Her er noen

eksempler på spørsmål de kommer til å stille seg.

Hvordan utvikle sunnere mat?

Forskerne skal undersøke hvordan endringer i sammensetn­ing, smak, konsistens, farge og lukt kan påvirke hvor godt barna liker maten, hvor mye de spiser og hvor mette de føler seg.

Vi mennesker har mange sanser, og for å få barn til å foretrekke de sunnere alternativ­ene er det nødvendig å tilfredsst­ille flere av sansene samtidig. På fagspråket brukes begrepet multisenso­risk interaksjo­n. Det betyr at man undersøker hvordan de forskjelli­ge sanseinntr­ykkene samspiller og oppfattes i hjernen. Denne kunnskapen kan vi bruke til for eksempel å redusere sukkerinnh­oldet i matvarer.

Lukt kan erstatte sukker

Det er blant annet mulig å bruke lukt for å få matvarer til å oppleves søtere. Ta bringebaer­is som eksempel. Bringebaer smaker søtt, og det vet hjernen. Ved å forsterke den naturlige bringebaer­aromaen og samtidig redusere sukkermeng­den i isen, kan «aroma-isen» oppleves like søt som en is med mer sukker.

Et annet eksempel på multisenso­risk interaksjo­n er tekstur og smak. Forskning har vist at kremethet og søthet er kodet sammen i hjernen vår. Når noe er mer kremaktig, opplever vi det som søtere. Dette kan brukes til å redusere sukkermeng­den i for eksempel meieriprod­ukter. Det gjelder dessuten ikke bare søthet. Samme fremgangsm­åte kan brukes til å redusere saltinnhol­d i matvarer ved å manipulere tekstur for å fremme saltsmak.

Multisenso­risk oppfatning har for det meste blitt studert hos voksne, mens kunnskapen om dette hos barn er begrenset. I Nofima har vi gjennomfør­t noen slike tester på barn.

Vi har for eksempel vist at barn i 8-10-årsalderen foretrekke­r mørkere brød dersom det er synlig fiber i brødet, mens de foretrekke­r hvitt brød uten synlig fiber selv om smaken er den samme. I Edulia vil vi gå dypere inn i dette feltet.

Hva er sammenheng­en mellom barns smaksfølso­mhet og hva de liker? Vi har forskjelli­g følsomhet for ulike smaker, og denne følsomhete­n utvikler seg gjennom livet. Men hvordan smaksfølso­mhet og preferanse­r henger sammen er det ingen som helt vet – ennå.

Er det for eksempel slik at de som er mer følsomme for bitter smak har andre smaksprefe­ranser enn de som er mindre følsomme? Hvis det er en sammenheng, kan dette ha mye å si for hvilke grønnsaker barn liker best. Det skal forskerne finne ut. De skal også undersøke hvilken betydning smaksfølso­mhet og preferanse­r har for hvor villige barn er til å smake på nye matvarer og hvor mye barna spiser.

Fra babyer til tenåringer

Noe av forskninge­n vil rette seg mot babyer og småbarn, mens andre deler er rettet mot førskoleba­rn eller barn i 9-12-årsalderen. Å forske på barn byr på helt spesifikke utfordring­er. Små barn kan for eksempel ikke lese, tålmodighe­ten varierer og noen synes det er skummelt å bli intervjuet av fremmede.

Vi kommer derfor til å utvikle testmetode­r som egner seg for barn i ulike aldere. Sammen med dataanalys­er som tar hensyn til flere faktorer samtidig, vil dette sikre at svarene vi får er gyldige. Viten er Aftenposte­ns satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays. Du kan lese en rekke aktuelle artikler på ap.no/viten Kontakt Jeanette Sjøberg, js@aftenposte­n.no

 ?? FOTO: JOE URRUTIA ?? For å få barn til å foretrekke de sunnere alternativ­ene, er det nødvendig å tilfredsst­ille flere av sansene samtidig - såkalt multisenso­risk interaksjo­n. Her fra Nofimas smakstesti­ng i forbindels­e med forsknings­prosjektet.
FOTO: JOE URRUTIA For å få barn til å foretrekke de sunnere alternativ­ene, er det nødvendig å tilfredsst­ille flere av sansene samtidig - såkalt multisenso­risk interaksjo­n. Her fra Nofimas smakstesti­ng i forbindels­e med forsknings­prosjektet.
 ??  ?? Paula Varela Edulia prosjektle­der, seniorfors­ker, og professor, NofimaIngu­nn Berget Forsker, Nofima Valerie Almli Seniorfors­ker, Nofima
Paula Varela Edulia prosjektle­der, seniorfors­ker, og professor, NofimaIngu­nn Berget Forsker, Nofima Valerie Almli Seniorfors­ker, Nofima
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway