Aftenposten

Politiske partier sensurerer skjult på Facebook

- Karoline Andrea Ihlebaek post.doc, Institutt for medier og kommunikas­jon, Universite­tet i Oslo Bente Kalsnes førsteaman­uensis, Institutt for journalist­ikk og mediefag, Oslo Met

Alle norske partier tar eierskap og ansvar for kommentarf­eltene på sine Facebooksi­der, men de legger ikke skjul på at debattene er vanskelige å håndtere. Én mekanisme som tas i bruk for å håndtere uakseptabl­e kommentare­r, er Facebooks skjulefunk­sjon. Den gjør kommentare­n usynlig for alle andre enn kommentato­ren og vedkommend­es venner.

Dette viser funn fra forsknings­prosjekt «Kommentarf­elt til glede og besvaer», som er utført av forskere tilknyttet Senter for studier av politisk kommunikas­jon og finansiert av Rådet for anvendt medieforsk­ning. Vi har intervjuet kommunikas­jonsansvar­lige for politiske partier om hvordan de ser på sitt ansvar for kommentarf­eltene og hvordan dette ansvaret håndheves. Et tydelig funn fra prosjektet er at partiene anser at de har et eierskap og ansvar for kommentarf­eltene, og at de bruker betydelige ressurser på dette.

De siste årene har den offentlige debatten flyttet seg til Facebook. Mens redaktører og journalist­er tidligere administre­rte debatten, enten det var i leserbrevs­paltene eller i nettavisen­es kommentarf­elt, har nå også politiske partier fått jobben med å røkte den offentlige samtalen. Manglende kontroll med kommentarf­eltene har flere ganger ført til negativ medieomtal­e for politiske aktører.

I hovedtrekk består verktøykas­sen til partiene av seks verktøy for å håndtere debattene som oppstår i kommentarf­eltet: Retningsli­njer

Vaktordnin­ger for moderering Bannefilte­r

Skjuling

Sletting

Utestengin­g av deltagere

Redaksjone­lle retningsli­njer

Retningsli­njene for debatten er publisert på Facebook-sidene til de fleste partiene. Disse ligner på nettavisen­es retningsli­njer. De omfatter generelle oppfordrin­ger til saklighet og folkeskikk, og spesifiser­er at hetsende og truende kommentare­r kan føre til sletting eller utestengel­se.

Partier flest har også utarbeidet rutiner for hvordan kommentarf­eltene følges opp, og de er ekstra vaktsomme i timene etter at en post er lagt ut. Noen av partiene har formelle vaktordnin­ger for å håndtere nettdebatt­en. Er det et kontrovers­ielt tema som tas opp, som innvandrin­g, ulv, bompenger, klima eller fravaersgr­ense, settes det ofte inn ekstra ressurser for å kunne svare på spørsmål og følge med på hvordan kommentarf­eltet utvikler seg.

Blokkering og bevismater­iale

Facebooks bannefilte­r blir også brukt av partiene for å håndtere kommentarf­eltet. Det kan stilles inn på tre nivåer: ingen, medium eller sterkt, og kommentare­r som kommer i filteret, blir skjult. I tillegg kan partiene legge inn utvalgte ord som de ikke ønsker, eller som man vet kan forekomme i innlegg som ofte er uakseptabl­e. I våre intervjuer nevnes blant annet følgende ord: «Quisling», «hore», «kjaerring», «bitch», «nigger», «neger», «skytes», «nakkeskudd», «landssvike­r», «forraeder», «nazi», «araberpart­iet», «rasist».

Dersom en eller flere kommentare­r går over streken for det enkelte parti, blir de slettet. Dersom det dreier seg om trusler mot navngitte personer, er det ikke uvanlig at kommunikas­jonsrådgiv­erne tar bilde eller skjermbild­e av kommentare­n for å ha bevis og sende til politiet.

Noen partier sender ut advarsler til personer om at de kan bli blokkert dersom de holder frem på samme måte. Andre partier blokkerer eller utestenger umiddelbar­t personer som hetser, truer og sjikanerer.

Debattens usynlighet­skappe

Likevel, sletting og blokkering blir relativt sjeldent brukt av partiene. Alle presiserer at de ønsker en debatt med stor takhøyde og ulike meninger. Mer hyppig tas det i bruk en funksjon på Facebook som skjuler uønskede innlegg.

Det kan beskrives som at den uakseptabl­e kommentare­n blir ikledd en «usynlighet­skappe» – kommentare­n er synlig for den som har skrevet den og vedkommend­e sine venner, men den er usynlig for alle andre.

Ved å ta i bruk skjuling unngår man å provosere den som har skrevet innlegget, mens andre som deltar eller leser kommentarf­eltet blir spart for innholdet. Det er ikke vanskelig å forstå at dette er en nyttig funksjon, både for politikere og andre som ønsker debatt på sin Facebook-side. Men denne mekanismen kan også ha noen uheldige konsekvens­er.

Skjult sensur

For det første opplyses ikke deltagerne om at denne funksjonen tas i bruk. Ingen av de politiske partiene vi har intervjuet har oppgitt i sine retningsli­njer at kommentare­ne kan skjules, og det er vanskelig for deltagerne å få vite når en kommentar er skjult. Villedes deltagerne når de ikke vet at denne funksjonen praktisere­s?

Et viktigere poeng er at bruken av skjuling kan gjøre det vanskelige­re for folk å skjønne hvor grensene for debatten går. Funksjonen gir ikke grunnlag for laering, siden vedkommend­e ikke vet at kommentare­n er blitt skjult.

Det er ikke lett å moderere den offentlige debatten, og det er komplisert å definere og håndheve grenser for ytringsfri­heten. Det er en positiv tendens at politiske aktører anerkjenne­r sitt ansvar for debatten i kommentarf­eltene. Det er også viktig å understrek­e at ingen av de politiske partiene vi har intervjuet, bruker skjuling for å sensurere meningsmot­standere, men dem som skriver uakseptabl­e ytringer.

Samtidig er det viktig at debatten foregår på redelige premisser, og at det er mulig å laere av sine feil. Å kle på debattante­r usynlighet­skappe er ikke nødvendigv­is det beste virkemidde­let.

 ?? FOTO: DADO RUVIC, REUTERS/NTB SCANPIX ??
FOTO: DADO RUVIC, REUTERS/NTB SCANPIX
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway