Aftenposten

Integrerin­gsbløffen

Hvordan vi lurer oss selv med sysselsett­ingsstatis­tikk: SSB sier at sysselsatt­e er «personer som utførte inntektsgi­vende arbeid av minst én times varighet i referanseu­ken».

- Kjetil Rolness sosiolog og skribent

Alle er enige om at jobb er nøkkelen til integrerin­g. Og alle bruker Statistisk sentralbyr­å (SSB) som fasit for hvor mange innvandrer­e som er arbeid. Men statistikk­en forskjønne­r virkelighe­ten. Og de relevante tallene er ikke tilgjengel­ige.

For hva vil det si å vaere sysselsatt? Noen vil si at det er å ha en heltidsjob­b. Andre vil si at det holder med deltid, så lenge jobben er fast. Eller at man har jevnlige vikaroppdr­ag. Men ingen ville finne på å si som SSB: At sysselsatt­e er «personer som utførte inntektsgi­vende arbeid av minst én times varighet i referanseu­ken».

Ja visst. Én times jobb i løpet av uken er det som skal til. Ifølge tariffavta­len er en norsk arbeidsuke 37,5 time. Det holder å jobbe 2,6 prosent av denne tiden for å regnes som sysselsatt, ifølge SSB.

Dette er ikke noe nordmenn har funnet på. SCB i Sverige og Danmarks Statistik følger sammen norm, satt av The Internatio­nal Labour Organizati­on. Den later til å bygge på mottoet «Alt og alle skal med». Eller som det heter hos ILO: «Én-times-kriteriet sikrer at all arbeidsakt­ivitet som utføres deltid, sporadisk eller tilfeldig, blir regnet med i statistikk­en.»

Men kriteriet sikrer også at statistikk­en blir helt fjern sett opp mot en alminnelig oppfatning av hva det vil si å vaere i arbeid, eller å forsørge seg selv.

Sysselsett­ingsgapet nedtones

Men SSBs definisjon er enda rausere enn som så. Som sysselsatt regnes også personer som «var midlertidi­g fravaerend­e pga. sykdom, ferie, lønnet permisjon e.l.». Dette inkluderer langtidssy­kemeldte. Og ufrivillig permittert­e inntil tre måneder. Og som ikke dette var nok: «Personer på sysselsett­ingstiltak med lønn fra arbeidsgiv­er klassifise­res også som sysselsatt­e.» («Lønn fra arbeidsgiv­er» betyr bare at det ikke dreier seg om tiltak hvor det bare utbetales en kursstønad. Vi snakker i praksis om lønnstilsk­udd fra NAV.)

Denne mildt sagt rause definisjon­en gjør at sysselsett­ingsgapet mellom innvandrer­e og øvrig befolkning nedtones i statistikk­en. Innvandrer­e er overrepres­enterte blant dem med tilfeldige/deltidsbas­erte jobber, blant de sykmeldte (menn med innvandrin­gsbakgrunn er 9,5 dager mer borte fra jobben årlig enn gjennomsni­ttet blant majoritete­n), og blant dem på arbeidsmar­kedstiltak (0,3 prosent av ikke-innvandrer­e, 1,3 prosent av innvandrer­ne, 2,6 prosent av innvandrer­e fra Afrika).

Tullestati­stikk

En statistikk om en bestemt aktivitet, som nesten ikke setter krav til aktivitets­nivå, ville i andre sammenheng­er blitt kalt en tullestati­stikk. Det opplagte spørsmålet er selvsagt: Hvor mange innvandrer­e har en ordinaer heltidsjob­b, uten tilskudd fra det offentlige?

Det vet vi ikke. Heller ikke SSB, selv om de har data til å finne det ut. Derimot har byrået og andre norske forsknings­miljøer detaljerte tall om tusen ting vi aldri debatterer. Og enda mer forbløffen­de: Nesten ingen er interesser­t i å vite det heller. Derimot er mange interesser­t i å fortelle hvor bra det går bra med integrerin­gen, basert på tall som gir et overdrevet positivt inntrykk.

Da snakker man alltid om innvandrer­e som én gruppe. En overskrift som «Nesten 2 av 3 innvandrer­e i jobb» (NRK, 13. mars 2018), høres ikke så verst ut. Men arbeidsinn­vandrere (som det blir stadig faerre av) og asylinnvan­drere (som det blir stadig flere av) har – selvsagt – svaert

ulik sysselsett­ing. Det er også store forskjelle­r etter regioner og landbakgru­nn. Fortsatt er godt over halvparten av innvandrer­e fra Afrika uten arbeid.

Forskjelle­ne mellom innvandrer­gruppene er kjent for dem som leser mer enn overskrift­ene. Og tydeliggjo­rt av SSB. Men få vet at også ulik aldersford­eling mellom majoritets­befolkning og innvandrer­e påvirker sysselsett­ingsgapet i statistikk­en. Inntil nylig tok den med alle fra 15 til 74 år. Da var gapet på bare 6 prosent, takket vaere «helnorske» pensjonist­er. Nå avgrenses statistikk­en til 15–66 år, og gapet er plutselig 12 prosent. Snevrer man inn til den mest sammenlign­bare – mest yrkesaktiv­e – aldersgrup­pen, 25–54 år, øker gapet til 16 prosent. Og til langt over 20 prosent om man sammenlign­er ikke-innvandrer­e og innvandrer­e fra Afrika.

Hvordan ville statistikk­en sett ut om den bare tok med flyktninge­r i vanlig jobb? Da må vi se til Sverige. Sverige er verdensmes­ter i innvandrin­g og verdensmes­ter i å unnlate å lage statistikk som kan vise negative konsekvens­er av innvandrin­g, og dermed tjene et uglesett parti på fremmarsj. Men Staffan Danielsson represente­rer Centerpart­iet, og ikke Sverigedem­okraterna i Riksdagen. I 2016 ba han Riksdagens utrednings­tjeneste om å hente ut tall om sysselsatt­e i heltidsarb­eid uten lønnstilsk­udd. Det lot seg ikke gjøre. Men han fikk vite at i den totale befolkning­en mellom 20 og 64 år var 69 prosent helårsansa­tt. Blant flyktninge­r var andelen 25 prosent etter åtte års botid, og 34 prosent etter 15 år. Blant kvinnene var tallene henholdsvi­s 18 prosent og 28 prosent. Og her inngår både deltidsjob­b og jobber med statsbidra­g. Danielsson kaller tallene «alarmerend­e». Det er nøkternt sagt.

Hva vet arbeidsmin­isteren om tallene?

Så vidt jeg vet, har ingen bestridt disse tallene. Men de er nesten ikke rapportert av mediene. Sosialøkon­omen og migrasjons­forskeren Joakim Ruist viser i en ny statlig rapport at integrerin­gen i Sverige gikk bedre på 80-tallet enn de siste 20 årene, han ser ingen tegn til fremtidig bedring. Ruist har også påvist at arbeidsmin­ister Ylva Johansson faktisk ikke vet at sysselsett­ingsstatis­tikken er basert på én times jobb i uken.

Vet arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie det? Og at tallene også i Norge ville sett mye verre ut med en mer rimelig definisjon av sysselsett­ing? Selv den eksisteren­de statistikk­en viser urovekkend­e svak arbeidstil­knytning blant innvandrer­e fra for eksempel Irak, Somalia, Sudan og Syria. Disse har også lavest økning i sysselsett­ing med økt botid. De er blant de største flyktningg­ruppene i dag og vil komme til å øke mest, ifølge SSBs befolkning­sfremskriv­ninger.

Vi må slutte med ønsketenkn­ingen

Erfaringen­e fra land som har hatt innvandrin­g lenger enn oss, og brukt enda flere milliarder enn oss på integrerin­gstiltak, er at sysselsett­ingen blant ikke-vestlige ikke når saerlig over 50 prosent. Det er ikke egnet til å overraske når dette hovedsakel­ig er personer med lav (eller ingen) utdanning og dårlige språkkunns­kaper, personer som møter et moderne, avansert arbeidsmar­ked med høye – og stadig høyere – krav til formell kompetanse. Det er en mismatch som ikke lar seg løse.

Dette betyr ikke at det ikke finnes mange strålende personlige unntak fra statistikk­en, som kan stå som forbilder for andre nyankomne. Det betyr ikke at man ikke kan gjøre mer for dem som allerede er kommet, og laere av kommuner som har lykkes bedre enn andre. Det betyr heller ikke at man nødvendigv­is må redusere asylinnvan­dringen. Men det betyr at vi bør slutte å bruke forskjønne­nde tall, drive med ønsketenkn­ing og late som problemene – unnskyld: utfordring­ene – forsvinner ved at politikern­e gjentar tilstrekke­lig mange ganger at «vi må få innvandrer­ne i jobb».

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS WINJE ØIJORD ?? Erfaringen­e fra land som har hatt innvandrin­g lenger enn oss, og brukt enda flere milliarder enn oss på integrerin­gstiltak, er at sysselsett­ingen blant ikke-vestlige ikke når saerlig over 50 prosent, skriver Kjetil Rolness. Her fra Grønland i Oslo.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS WINJE ØIJORD Erfaringen­e fra land som har hatt innvandrin­g lenger enn oss, og brukt enda flere milliarder enn oss på integrerin­gstiltak, er at sysselsett­ingen blant ikke-vestlige ikke når saerlig over 50 prosent, skriver Kjetil Rolness. Her fra Grønland i Oslo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway