Aftenposten

Et KrF i spagat

Det må bygges bro mellom fløyene i KrF om partiet skal berges.

- Endre Stene teolog og bibelskole­laerer

Miljøpolit­isk talsperson Gerda Grønn i MDG elsker bjørnejakt og kjører en bensinsluk­ende Chevrolet på jobb. Innvandrin­gspolitisk talsperson Bård Blå i Frp bistår aktivt familien som er i kirkeasyl i den lokale kirken.

Dette er urealistis­ke scenarioer. Det er umulig med fremståend­e politikere som på privaten handler i motsatt retning av kjernesake­r for partiet. Men i Kristelig Folkeparti (KrF) er dette derimot mulig: Familiepol­itisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold er på fritiden prest og vier lesbiske par.

Det partiprogr­ammet sier

Vern om familie og ekteskap har for KrF alltid vaert en kjernesak. Partiprogr­ammet sier: «Ekteskapet som ordning mellom mann og kvinne har dype røtter i tro og tradisjon, og familien er det mest grunnlegge­nde i samfunnet.» I samsvar med den verdensoms­pennende kirke defineres ekteskapet her for mann og kvinne. Selve familiebeg­repet knyttes også til dette. Bekkevold er valgt på dette programmet, og han er i tillegg familiepol­itisk talsmann. Men som vigselsman­n for et lesbisk par i sommer undergrave­r han sin rolle og troverdigh­et. Og havner i spagat.

Knut Arild Hareide innvender: «KrF er et politisk parti, ikke et trossamfun­n.» Sant. Men KrF har et standpunkt i synet på hva ekteskap og familie er. Og dette har selvsagt sin begrunnels­e i den teologiske forståelse­n av ekteskapet som den kristne kirke har hatt i 2000 år. Siden Bekkevold nå tydeligvis er i strid med eget parti, bør konsekvens­en vaere å gå av som familiepol­itisk talsmann. Han bør i stedet arbeide for at partiets politikk endres i samsvar med hans syn.

Velge andre partier

En liberal venstreflø­y og en konservati­v høyrefløy spiser opp KrF innvendig. Det må bygges bro mellom fløyene om partiet skal berges. De til høyre må innse at å vaere verdikonse­rvativ er krevende å forene med tett samarbeid med et verdiliber­alt Frp. Og til venstre må en bestemme seg for om en vil ha verdiliber­alisering av KrFs kjernestan­dpunkter.

Om partiet endrer posisjon i sentrale saker som berettiger KrF som politisk parti, vil veien vaere kort for verdikonse­rvative kristne å velge andre etablerte partier. Det vil vaere et stort tap for norsk politikk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway