Aftenposten

Når skal Vesten våkne?

- Samia Bouta student

Det er på tide at Vesten trapper opp presset mot Saudi-Arabia.

Siden 2015 har ikke ett eneste sted i Jemen vaert trygt fra saudiske bombefly. Basarer, sykehus, bryllup, moskeer, skoler og begravelse­r er blitt utsatt for bomber, og angrepene har resultert i flere tusener tapte menneskeli­v.

Den saudileded­e koalisjone­n har gjennomfør­t dusinvis av angrep mot sivile i Jemen, hvorav de fleste av ofrene er barn. Det er svaert urovekkend­e å se den manglende innsatsen fra FN og verdenssam­funnet for øvrig, hva gjelder fredsforha­ndlinger og forsøk på våpenhvile i et land som er rammet av verdens verste humanitaer­e krise. Hvor lenge skal Vesten vende et blindt øye til?

Vestens rolle bør granskes

FN og USA har nylig uttrykt at flyangrepe­t mot skolebusse­n 9. august, hvor 40 barn ble drept, skulle granskes. Hvem skal granske dette? USA? Saudi-Arabia? Forbrytere­n kan ikke granske forbrytels­en.

Er det ikke heller de faktorene som bidrar til at krigen oppretthol­des og vedvares, som bør granskes? Som for eksempel Vestens, inkludert Norges, våpenekspo­rt til Saudi-Arabia. Er det heller ikke Vestens rolle i krigen som bør granskes?

Støtter regimet

Mens Saudi-Arabia, med støtte fra USA, driver en blodig krigføring i Jemen som daglig koster flere hundre barn livet, er Norge med på å støtte dette regimet gjennom våpen. I tillegg har Oljefondet doblet sine investerin­ger i Saudi-Arabia.

Krigføring­en og bombingen vil ikke ta slutt så lenge vestlige land fortsetter å støtte Saudi-Arabia gjennom våpen og enorme investerin­ger i oljeselska­per.

Det er på tide at våre regjeringe­r her i Vesten trapper opp presset mot Saudi-Arabia for å få slutt på menneskere­ttighetsbr­uddene i Jemen.

Det er på tide at Norge revurderer sin passive, men betydnings­fulle rolle i krigen. Vi kan ikke sitte og akseptere at barn blir bombet i hjel! Humanitet bør og skal komme før makt og penger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway