Aftenposten

Når bukken passer havresekke­n

- Arne Børke styremedle­m, Mannsforum Hadi Strømmen Lile menneskere­ttsforsker, tidligere medlem av Pressens Faglige Utvalg

Jeg leser i Aftenposte­n 12. august at Bufdir har latt sine ansatte i barneverns­tjenesten evaluere sine egne holdninger overfor fedre, og at Mari Trommald, direktør for Bufdir, ønsker å mobilisere fedre. Hadde det ikke vaert en idé å spørre fedrene man ønsker å mobilisere, hvordan de mener at holdningen­e er hos de ansatte i barneverns­tjenesten? Og kanskje også invitere Norges største organisasj­on for menn og fedre, Mannsforum, til debatten rundt farsrollen, som Bufdir arrangerer i Arendalsuk­a?

For øvrig, ville en privat bedrift la de ansatte evaluere seg selv for å finne ut hvordan de blir oppfattet av sine kunder?

Nesten en fjerdedel av de ansatte i barneverne­t mener altså selv at det er for lite fokus på involverin­g av fedre. At en undersøkel­se internt i barneverns­tjenesten er så tydelig som dette, gir signaler om hvor dramatisk situasjone­n er. Signaler forsøkt formidlet i en årrekke av frustrerte foreldre i hele Norge.

Om Mari Trommald tar denne situasjone­n alvorlig, så er det kanskje på tide at hun hører på hva fedrene selv har å si? 21. juli kastet jeg meg inn i debatten om omskjaerin­g. I kjølvannet måtte jeg stå i en flodbølge av sterke personangr­ep i sosiale medier. Så kom et motinnlegg, slått stort opp med bilder og egen overskrift, der det hevdes at mine argumenter «fremstår lite kyndig». Ifølge Vaer varsomplak­aten skal de som utsettes for angrep, få adgang til tilsvar «snarest mulig».

Hva er snart nok? Samme dag som «angrepet» kom, tok jeg til motmaele. Men tiden gikk, og først etter 11 dager kom det på trykk – men da som en liten tekst uten bilde blant 12 innlegg, i en spalte med overskrift­en «Kort sagt». Tilsvaret var naermest usynlig.

Tilsvarsre­tten handler om retten til å ta til motmaele når man er under offentlig angrep. Hvor synlig må et tilsvar vaere i forhold til angrepet? Hvis de fleste som har lest et svaert synlig angrep, ikke får med seg tilsvaret, er det da et reelt tilsvar? Det oppleves i alle fall ikke slik.

Hvis en slår stort opp innleggene man er enig i og gjemmer bort dem man er uenig i, hvor godt ivaretas «ulike syn»? Omskjaerin­g handler om hvordan å forstå menneskere­ttigheter i en sak der hele det jødiske folk er under angrep. Man skulle tro balanse var viktig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway