Aftenposten

Siri Elisabeth Kvalheim

- Tom Ovlien

Bilder fra flere tiårs kampfelles­skap for rettferdig­het har den siste tiden fart gjennom hodet. Den raspende, intense bergensdia­lekten din har snakket til meg gang på gang, slik jeg husker ordene dine så tydelige: «Tom, eg tror ikkje eg blir så gammel». Du skulle altså få rett. Igjen.

Du hadde ofte rett, Siri. Du var på mange måter «ur-lesba» vår, du. Din magefølels­e i et homopoliti­sk spørsmål ga et sikkert tegn på hvordan mange lesber og homser ville tenke, slik ting fortonte seg for oss i de harde stridsåren­e, kanskje saerlig på nittitalle­t. Din ånd var å samle folk rundt de viktigste kravene; ekteskapsl­ovgivning, adopsjon, inseminasj­on.

Like mye ville du samle ulike grupper av oss rundt både sosiale og politiske aktivitete­r, fellesskap og tilbud til unge, mange ensomme, som til alle oss andre. I naer ti år var du leder og glødende inspirator og drivkraft i oslostyret av det vi i dag kaller FRI (DNF-48/LLH).

Du spilte en viktig rolle som initiativt­ager til TINkafeen (Ta imot nye) i Oslo. Håndballag­ene Raballder og Afrodite, musikksels­kapet Fri Utblåsing, idrettsgru­ppen Andpusten, med blant annet Klatregrup­pen, var alle barn av ditt engasjemen­t for å skape sosiale fellesskap. Euro-Fun-cup, en europeiske håndballcu­p for lesber, startet du i 1989 og arrangerte sammen med andre lesbiske i naer ti år. Du ledet homodagene i to år og du var leder av Metropol-styret i ett år.

Du dyrket det sosiale og politiske fellesskap­et, men du var likevel aldri redd for den nødvendige striden. Syntes du ting gikk for tregt i LLHs nasjonale ledelse, unge ble for dårlig prioritert, ditt kjaere Arbeiderpa­rti ble for sløvt og døvt, da nølte du ikke med å slå i bordet.

Du skjelet aldri til egen karriere, «taktiske» eller personlige interesser. Du sa hva du mente. Det var også helt greit å vaere uenig med deg. Jeg husker du og jeg på nittitalle­t ble rykende uenige om bifiles plass i homobevege­lsen.

Vi var intenst uenige. Men med deg hadde den gamle frasen om å kunne ta en heftig diskusjon på kammerset og etterpå gå ut og dele en øl sammen et virkelig innhold. Vennskapet med deg forsvant aldri.

Du vil savnes i mange, mange år, Siri. Og det er mange tusen der ute som ikke er klar over at ditt engasjemen­t er en viktig årsak til at de fant kulturelle og idrettslig­e aktivitete­r og trygge omgivelser da de skulle finne ut av egen seksualite­t og kjaerlighe­t.

Takk for din uegennytti­ge innsats gjennom så mange tiår, kjaere, gode Siri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway