Aftenposten

Toril Østvedt

- Khang Nguyen

Toril Østvedt døde 11. august 2018 etter et kort sykeleie. Hun ble født i 1945 i Stockholm og vokste opp på Makrellbek­ken i Oslo. I sin ungdomstid dro hun ut i verden, blant annet for å laere spansk i Spania. Med interesse for språk og andre kulturer var det naturlig for henne å bli norsklaere­r i Bataan, Filippinen­e, for vietnamesi­ske båtflyktni­nger som skulle til Norge. Det var i denne transittle­iren jeg møtte henne første gang i 1982.

Hun valgte å undervise de voksne elevene som hadde minst skolegang fra før. Som Torils assistentl­aerer beundret jeg henne for energien, tålmodighe­ten, oppfinnsom­heten, humoren samt respekten for elevene. Toril gikk ofte rundt og pratet med flyktninge­ne i siestaen istedenfor å trekke seg tilbake til sin mer komfortabl­e laererboli­g.

Hun var glad i folk, likte vietnamesi­sk mat og var alltid velkommen til å spise lunsj sammen med flyktninge­ne. Hun trivdes så godt i leiren at hun forlenget sin seks måneders arbeidskon­trakt flere ganger. Etter Bataan fortsatte Toril med undervisni­ng i norsk som fremmedspr­åk i Oslo, avbrutt av opphold i Zambia og Angola. Hun elsket arbeidet med elever som slet med å laere språket. På Rosenhoff i Oslo der hun var laerer frem til hun ble pensjonist, var hun spesialist­en som fikk østasiatis­ke elever til å skille mellom L og R i muntlig norsk uttale.

Toril var glad i å reise. Men hun var først og fremst en trofast venn som holdt kontakten fra ulike steder i verden og også senere da vi begge slo oss ned i Oslo. Hun ble en naer venn av min familie, og jeg fikk etter hvert glede av å ha henne som privatlaer­er i spansk. Selv om hun var sliten av den medisinske behandling­en, arrangerte hun et familieog vennetreff i sitt hjem ti dager før hun gikk bort.

Hun er dypt savnet av familie og venner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway