Aftenposten

Nå lurer de på hvem de skal stemme på

Mange tror bilbrannen­e vil endre den svenske valgkampen, men langt fra alle tror Sverigedem­okraterna vil tjene på det.

- Kjetil Hanssen Journalist Stig B. Hansen Fotograf Aftenposte­n i Frölunda, Göteborg

Mange tror bilbrannen­e vil endre den svenske valgkampen, men langt fra alle tror Sverigedem­okraterna vil tjene på det. Mandag kveld sto Aldo Kadric på balkongen sin sammen med kona og så at bilen brant opp. Tirsdag måtte pensjonist­en resignert overvaere at tauebilen fraktet det utbrente vraket vekk fra handicappl­assen på torget i Frölunda.

– Sverige er et perfekt land for normale folk, sier Aldo Kadric og tar en pause før han legger til:

– Hvis man ser bort fra innvandrin­gspolitikk­en.

Kadric synes Sverige slipper inn altfor mange mennesker fra land utenfor Europa.

Innvandrin­g og kriminalit­et

Han tror bilbrannen­e vil sette innvandrin­g og kriminalit­et på dagsordene­n i valgkampen frem mot 9. september. En rekke kommentato­rer og spaltister har anført at dette er temaer som vil gagne Sverigedem­okraterna. Kadric og andre Aftenposte­n snakker med i den bilbrannra­mmede bydelen i Göteborg, er ikke så sikre på at det stemmer.

– SD er litt for langt til høyre, sier Kadric og tror han kanskje skal stemme på Moderatern­a – Høyres svenske søsterpart­i.

Kadrics spådom er akkurat det Zagros Hama, en av Moderatern­as unge stjernesku­dd i Göteborg, gjerne vil høre. Den 19 år gamle lokalpolit­ikeren sto på Frölunda torg da Kadrics bil og mange andre kjøretøy brant. Han filmet infernoet med mobilen.

–Vi laget tidligere i år en valgkampfi­lm med bilder av bilbranner og ble da anklaget for fake news fordi de var fra Canada. Vi fikk dessverre rett og trenger ikke lete lenge for å finne bilder av svenske bilbranner, bemerker han tørt.

Lei det politisk korrekte

Hama har løsningen klar mot bilbrannbo­omen.

–Mer politi og strengere straffer, sier han.

I tillegg trengs det en innsats for å redusere segregerin­gen mellom innvandrer­e og andre svensker,

mener den unge politikere­n med innvandrer­foreldre.

Hama tror ikke bilbrenner­ne har ment å påvirke valgkampen, men at det uansett vil skje.

–Mange blir urolige, og spørsmål om trygghet blir viktigere, spår han.

Han er lut lei av den politiske korrekthet­en i Sverige.

–Man snakker bare om «utfordring­er», men man mener egentlig problemer, sier han.

Valgthrill­er

De siste meningsmål­ingene tyder på at Sverige går mot en valgthrill­er 9. september. I en undersøkel­se Demoskop har gjort for Expressen frem til onsdag denne uken, er forskjelle­n mellom den borgerlige Alliansen (Moderatern­a, Folkpartie­t, Kristdemok­raterna og Centerpart­iet) og de rødgrønne partiene (Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet og Miljöparti­et) på 0,2 prosent i de borgerlige partienes favør. Miljöparti­et har stor fremgang, noe mange tolker som en følge av sommerens hetebølge og skogbranne­r.

Stefan Löfvens sosialdemo­krater gjør sin tredje dårligste måling noensinne fra dette institutte­t. Sverigedem­okraterna klokkes derimot inn på en tredjeplas­s. Partiet ligger an til å ha størst fremgang siden forrige valg og kniver for tiden med Moderatern­a om å vaere nest størst. Blir det skifte, heter trolig statsminis­teren Ulf Kristersso­n, Moderatern­as leder.

SD-lederen:–Vi kan bli størst

Partileder Jimmie Åkesson ser seg imidlertid allerede som en valgvinner.

–Jeg er overbevist om at vi kan bli største parti i dette valget, sa han i et stort intervju med Dagens Nyheter i går. Han sier likevel at ingen sverigedem­okrat bør bli skuffet om de «bare får 20 prosent». Det er til sammenlign­ing bare åtte år siden SD rystet det politiske Sverige da de kom over sperregren­sen på 4 prosent.

Avisens kommentato­r mener SD kommer til å gjøre det så skarpt i valget at den regjering som vil ha partiets støtte, må betale en høy politisk pris.

–Jeg liker Löfven

En av Kadrics naboer i Frölunda, Lillemor Beck, er imidler- tid lite imponert over SD.

–Jeg liker Löfven og Socialdemo­kraterna. Hva har SD annet enn innvandrin­gssaken, spør hun og svarer selv: –Ingenting.

Hun synes Löfven er en stødig statsminis­ter og at de borgerlige ikke gjorde det noe bedre da de styrte Sverige i åtte år frem til 2014.

På den brannherje­de parkerings­plassen ser Aldo Kadric bilen sin forsvinne på et lasteplan. Den litt eldre Opelen var ikke forsikret, så tapet må han selv stå for.

– Jeg trodde i det minste at vrakene ville bli fraktet vekk, men også tauebilen måtte jeg selv bestille og betale, sukker pensjonist­en.

Jeg trodde i det minste at vrakene ville bli fraktet vekk, men også tauebilen måtte jeg selv bestille og betale

Aldo Kadric, pensjonist

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Aldo Kadric og kona Marica ser sin uforsikred­e bil bli kjørt bort. Den ble tent på i Västra Frölunda.
FOTO: STIG B. HANSEN Aldo Kadric og kona Marica ser sin uforsikred­e bil bli kjørt bort. Den ble tent på i Västra Frölunda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway