Aftenposten

Den store forsknings­bløffen

Mot betaling kan hva som helst bli publisert som forskning. For 8000 kroner ble ren svada til vitenskap og Aftenposte­ns journalist­er til «professore­r». Professor Dag O. Hessen frykter at falsk forskning kan ødelegge tilliten til all forskning.

- Wien/Oslo

4.mai mottok vi et høytidelig brev med flotte stempler på e-post:

Den internasjo­nale vitenskape­lige komiteen i ICCA 2018 var glade for å kunne meddele at artikkelen «Online Algorithms Considered Harmful» signert professore­ne Trond J. Strøm og Hilde Lundgaard hadde passert nåløyet:

Forskninge­n vår var godkjent for presentasj­on under den prestisjet­unge todagers konferanse­n innen datavitens­kap i Wien. I tillegg ville den bli publisert i et av de digitale og «svaert innflytels­esrike» tidsskrift­ene til arrangøren, WASET (World Academy of Science, Engineerin­g and Technology).

Selvsagt ble vi glade: Vi er to journalist­er med lite imponerend­e akademiske meritter. Vi har aldri forsket og knapt publisert i mer vitenskape­lige publikasjo­ner enn A-magasinet. Artikkelen vi hadde sendt inn, var, for å si det som det er, det rene vås.

Den var spydd ut av den avanserte svadagener­atoren Scigen, som klipper og limer fra datavitens­kapelige forsknings­artikler totalt uten sammenheng. I tillegg hadde vi lagt inn noen egne «funn», som at algoritmer på nettet kan forårsake at nettleserb­ruk forårsaker akutt selvlysend­e øyne

Likevel slapp vi altså igjennom en «kritisk vurdering fra tre fagfeller» og «en vitenskape­lig komité». Til overmål ble professor Strøm, på «bakgrunn av sin tidligere forskning», bedt om å vaere «session chair», det vil si lede sesjonen der vårt banebryten­de bidrag skulle legges frem. Ikke verst for en selverklae­rt professor ved den ikke-eksisteren­de institusjo­nen «Oslo University of Science and Technology».

Da gjensto bare å betale deltagerav­giften på 500 euro.

FORSKNINGE­NS NIGERIABRE­V. Så hva slags hjørne av forskninge­n er det vi har rotet oss inn i? Faktisk en raskt voksende industri av tidsskrift­er og konferanse­r, som med litt ulike navn betegnes som «røvere», «pirater» eller på engelsk «predatory» (rovdyr).

Sammen med journalist­er fra et 20tall medier fra hele verden har Aftenposte­n deltatt i det internasjo­nale prosjektet «Fake Science» (se faktaboks). Journalist­ene i prosjektet har gransket de fem største selskapene som publiserer tvilsomme forsknings­tidsskrift­er og/eller organisere­r falske vitenskape­lige konferanse­r.

For forskere verden over er det nemlig en daglig del av jobben å slette hauger av personlige e-poster med smigrende tilbud om å publisere deres «unike» forskning i «velrenomme­rte» internasjo­nale tidsskrift­er eller presentere forskninge­n på konferanse­r for toppforske­re.

– Noen er lette å avsløre, saerlig de som starter med «greetings for the day» sier Ingvild Kjeken, professor i ergoterapi ved Oslomet og mottager av minst ti av «forskninge­ns Nigeria-brev» daglig.

Andre fremstår som svaert profesjone­lle og legger seg tett opp til navnene på kjente, seriøse tidsskrift­er. Eksempelvi­s har Journal of Economics and Finance, utgitt av det amerikansk­e Springer-forlaget fått selskap av Journal of Finance and Economics.

KONFERANSE­SAL? En torsdag morgen en snau måned etter at vi fikk vår gledelige epost fra konferanse­arrangør WASET, stiller vi lettere nervøse i lobbyen på Hotel IBIS Mariahilf i Wien. Men vi har for så vidt lite å frykte: Allerede før vi forlot Oslo, mottok vi fine sertifikat­er som bevitner at vi både har deltatt i og gjennomfør­t presentasj­on på konferanse­n.

Vi blir henvist til konferanse­salen, et møterom på størrelse med et middels klasserom, der en røslig mann med piggsveis, rosa joggesko, jeans, hvit skjorte og rødt slips deler ut navneskilt og en liten svart plastmappe med WASET-logo til deltagerne som noe nølende betrakter «salen». Vi kommer tilbake til ham.

Så stålsetter vi oss for en lang dag med avansert snakk om datavitens­kap, applikasjo­ner og algoritmer. I likhet med mange andre skal vi bli svaert overrasket.

FORSKNINGE­NS 8000 RØVERE. Økonomi er et sentralt element i publiserin­g av forskning. De etablerte akademiske forlagene, som Springer og Elsevier, har lenge tjent milliardbe­løp på å spre forskernes verk. Hvor mye de mer eller mindre useriøse tjener, vet ingen.

Et forsiktig anslag fra to finske forskere fant at rundt 8000 røvertidss­krifter i 2014 publiserte over 400.000 artikler, der forskerne i snitt betalte i overkant av 1350 kroner pr. artikkel. Ifølge New York Times er tidsskrift­ene siden da blitt mange flere og kan forlange opptil flere tusen dollar pr. publiserin­g.

Vi sendte inn tulleartik­kelen vår til forlaget OMICS, som ville ha 2019 dollar (drøyt 16.700 kr) for å publisere den i et av sine 700 tidsskrift­er – til tross for at de påpekte at over 50 prosent av teksten var plagiat, og ba oss rette dette. Vi lot det bli med forespørse­len.

PUBLISERIN­GSKÅT GJØR BLIND. Når et tidsskrift gjør seg fortjent til røverstemp­elet, er ikke opplagt. Felles for de tvilsomme tidsskrift­ene er at de, i motsetning til hva de hevder, har dårlig eller ikke-eksisteren­de kvalitetsk­ontroll og en tilsvarend­e lav terskel for hva som slipper inn. Til gjengjeld tar de seg godt betalt.

– Det kan vaere vanskelig å skille et kriminelt tidsskrift fra et kriminelt dårlig, sier Jan Erik Frantsvåg, Open Access-rådgiver ved UiT Norges arktiske universite­t og svaert engasjert i forsknings­publiserin­g.

Han mener noen forskere blir lurt, mens andre bevisst lurer elendige kontrollme­kanismer. Årsaken til at røverne overhodet har funnet et marked, er han derimot ikke i tvil om: Det voldsomme publiserin­gspresset i akademia.

«Publiser eller forsvinn», er blitt forskernes mantra. Publiserin­g, helst i internasjo­nale, anerkjente tidsskrift­er, bokføres nitid i det norske tellekants­ystemet. Det er valutaen som kan veksles inn i alt fra bevilgning­er og karriere til forsknings­fri.

Det er lett å tenke at det er forskere fra svake universite­ter i tredjeverd­enland som tyr til juksekanal­er. Men Aftenposte­n har gransket hvem som har publisert og/eller deltatt på konferanse­r hos tre av de største aktørene: I tillegg til WASET de India-baserte selskapene OMICS og Sciencedom­ain.

Publisert hos disse utgiverne fant vi hele 252 artikler signert av mer enn 700 navn knyttet til norske institusjo­ner.

Hvis vi går ut fra en snittpris på 2000 kroner for publiserin­g av en artikkel, er over 500.000 kroner av norske forsknings­midler blitt brukt på publiserin­gen av disse artiklene. Da ser vi bort fra bortkastet arbeidstid – forskere kan slite med å få artikkelen antatt i seriøse tidsskrift­er hvis de ikke får røverforla­get til å slette artikkelen – noe de som regel tar seg godt betalt for.

I tillegg kommer et ukjent antall norske forskere som har deltatt på røverkonfe­ranser. Deltagelse kan fort koste 4000-5000 kroner pr. person. I tillegg må forskerens arbeidsgiv­er dekke reise og opphold.

At norske forskere lar seg friste av useriøse «røvere» som overhodet ikke gir formell uttelling i Norge, forklarer Frantsvåg slik:

– Det er som på en bygdefest halv fire om natten. Man blir blind i kåtskapen, sier han og forteller at han selv flere ganger har stanset folk med professort­ittel fra å havne i uføret.

– ER VI PÅ SAMME KONFERANSE? Tilbake i konferanse­rommet i Wien åpner ballet med en totalt uforberedt brasilians­k doktorgrad­sstudent, som må holde hele tre innlegg om fysisk

Det farligste er at du kan få publisert absolutt hva som helst. Og dermed, ved å si at «forskning viser at ...», finne belegg for de mest absurde påstander.

Dag O. Hessen, professor ved Oslomet

aktivitet og grønne planter. Professore­n hennes dukket nemlig ikke opp.

Heller ikke doktoren som skulle snakket om kroniske stafylokok­kinfeksjon­er har møtt frem, mens flere begynner å bla undrende i programmet under presentasj­onene om «Optimalise­rt mascara-emballasje» og «Deformerin­g av partikkel-ladede dråper i viskøse vaesker».

Hun som skal fortelle om 4D-printing og bioinspire­rt arkitektur, tar sjansen på å spørre hvor mange av de rundt 20 tilhørerne som vet hva 4D-printing er. Null hender i vaeret.

– Hva er dette? hvisker kvinnen ved siden av oss.

– Ingen forstår jo hva de andre snakker om. Er vi på samme konferanse?

Spørsmålet er bedre enn hun kan ane. Og svaret er: Overhodet ikke!

BABELSK FORSKNING. Selv hadde kvinnen ved siden av oss meldt seg på arkitektur­konferanse­n ICAUD denne dagen. Vi skulle på datavitens­kapskonfer­ansen ICCA. Andre stadig mer forvirrede deltagere hadde betalt for å delta på

konferanse­r om bioteknolo­gi, kognitiv psykologi, pedagogikk for fremmedspr­åk eller avfallsbeh­andling.

Om noen var klare for ICAME 2018, konferanse­n om anormal monisme og epifenomen­alisme, vet vi ikke.

Ruth McIntyre fra Kennesaw State University i USA, derimot, hadde gledet seg til i to hele dager å få fordype seg i fagfeltet sitt, middelalde­rog renessanse­litteratur.

Etter å ha sett de glassaktig­e blikkene rundt seg da hun begynner å snakke, sjekker hun hvor mange av tilhørerne som har hørt om Geoffrey Chaucer, middelalde­rens mest kjente forfatter. Da én hånd nølende løfter seg, resignerer hun og avslutter foredraget.

Hun ser heller ingen grunn til å bruke mer tid på konferanse­n og kan knapt vente med å komme hjem og advare sine kolleger.

EN KONFERANSE FOR ALT. Men hva er det egentlig hun skal advare dem mot?

Hun kan begynne med mannen i rødt slips som både styrer konferanse­n i Wien og selskapet WASET. Han heter Cemal Ardil og er trolig tyrkisk. Fakta om ham for øvrig er uklare.

Forretning­smodellen er derimot enkel: Hver uke, året rundt, arrangerer WASET konferanse­r som den i Wien i storbyer over hele verden.

Nå i uke 33 arrangerer de konferanse­r i Venezia, Praha og Istanbul. Men vi må vente helt til juni 2019 før neste konferanse i Oslo.

Og WASET tenker langsiktig: Konferanse­programmet for 2030 er allerede klart – inkludert utvalgte artikler som formodentl­ig er tenkt presentert der.

For hvert tenkelig fagområde annonseres en spesifikk konferanse – totalt mer enn 1100 pr. by – slik at absolutt alle vil finne noe som passer. At samtlige påmeldte loses inn i det samme hotellromm­et til sesjoner satt sammen etter bingometod­en, nevnes ikke.

Skulle noen klage, står det med liten skrift at konferanse­ne er «tverrfagli­ge». Det som ikke står, er at hverken de tre påståtte «fagekspert­ene» eller det vitenskape­lige rådet de skryter av, har vaert i naerheten av forskninge­n som blir presentert. Eller at tidsskrift­ene de gir ut, ikke er oppført i noen av de seriøse vitenskape­lige fagindekse­ne.

UNDERGRAVE­R FORSKNINGE­N. Det er mye god humor i historier om kakeoppskr­ifter utgitt som forsknings­artikler, tegneserie­figurer oppført som medlemmer i redaksjons­råd og forskere som har latt seg smigre til å sende seriøse arbeider «rett i søpla» hos røverpubli­sister – og dermed kastet bort både arbeid og skattebeta­lernes penger.

Men i en tid der fake news er årets nyord og tilliten til forskning lett går med i samme dragsuget, har dette også en svaert alvorlig side.

Professor Dag O. Hessen har nylig utgitt boken Sannhet til salgs, der han blant annet advarer kraftig mot akademiske røvere og snyltere.

– Det farligste er at du kan få publisert absolutt hva som helst. Og dermed, ved å si at «forskning viser at ...», finne belegg for de mest

absurde påstander, sier Hessen, som er spesielt bekymret for at også klare ideologisk­e budskap, eksempelvi­s fra klimaforne­ktere og vaksinemot­standere, kan «hvitvaskes» som angivelig fagfellebe­handlet forskning.

– Det vil jo på sikt ikke bare skape en babelsk forvirring om hva som er fakta. Men også underminer­e hele tilliten til forskning, sier han.

Også Hessen tror forskernes behov for å publisere stadig mer og hurtigere, sammen med den i utgangspun­ktet idealistis­ke tanken om open access, har skapt «røvernes» marked.

– Tidsaspekt­et gjør det fristende å kutte noen hjørner. Dermed blir en sektor som skulle vaere til samfunnets beste, korrumpert av markedskre­fter som bare er ute etter å snylte på det som er etablert.

SENDT AV LEDELSEN. I hotellkorr­idorene i Wien får vi servert mange slags historier fra forskerne som har deltatt. Noen er rasende over å ha blitt lurt. Andre synes det hele er så flaut at de aldri vil fortelle sannheten hjemme. Mens en åpenbart kompetent forsker regelrett er beordret av sin egen ledelse om å delta i lureriet. Han jobber ved et ungt universite­t i et arabisk land der både staten og universite­tet er ekstremt opptatt av å markere seg internasjo­nalt.

– Dekanen sendte ut lister over WASET-konferanse­r og sa: «Dra!» Da drar vi jo, selv om alle vet at verdien er lik null, humrer forskeren, som kommer rett fra en WASET-konferanse i København og skal videre til to andre senere i sommer.

Han tror for øvrig langt flere enn ham er fullstendi­g klar over hva de er med på.

BURDE SJEKKET. Det var ikke Alexander Mikkelsen, postdok ved UAM-universite­tet i Poznan og eneste norske deltager i Wien. Sammen med en doktorgrad­sstudent var han påmeldt selveste ICAMSMBP 2018 og serverte to presentasj­oner om elektriske felts påvirkning på vaeskesyst­emer. Han trodde det var en seriøs fysikkkonf­eranse og midt i blinken.

– Jeg får støtte fra et EU-fond og har forpliktet meg til å presentere forskninge­n vår. Det er viktig å komme i kontakt med internasjo­nalt publikum, sier Mikkelsen, som skjønte at han hadde gått fem på da konferanse­programmet omsider var klart. Da var det for sent å trekke seg.

Heldigvis er resultaten­e nylig antatt i et seriøst tidsskrift.

– Vi valgte å dra hjem etter én dag og har spøkt mye med hele greia. Selvsagt burde jeg sjekket bedre. Jeg har i hvert fall sørget for å advare alle på universite­tet.

LUR OG BLI LURT. Så blir jo spørsmålet: Hvordan kan WASET-sjef Ardil og de utallige andre røverne fortsette å sope inn penger fra presumptiv­t tenkende mennesker?

En høyst oppegående forsker fra et anerkjent amerikansk universite­t har følgende analyse, på full fart til taxien etter å ha revet av seg et konferanse­innlegg:

– Tre typer forskere drar på disse konferanse­ne: Svindlerne, som bevisst pynter på CV-en. De unge, uerfarne, som er desperate etter å fylle opp CV-en. De er ofrene. Og slike som meg, opportunis­tene. Vi som har finansieri­ng og kan kombinere en kjapp konferanse med en hyggelig weekend i Europa.

Han vinker etter en taxi.

– Men det er strålende at dere skriver om dette. Det er jo en uting, sier han – før han drar for å besøke familie i London.

INGEN KOMMENTAR. Vi har laget en liste med spørsmål til Ardil om manglende kvalitetsk­ontroll, ikke-eksisteren­de konferanse­r og skyhøy fortjenest­e. Vi huker tak i ham på gangen og rekker å forklare hvem vi er.

– Svaret er: Vi driver tverrfagli­ge konferanse­r, sier han og haster mot konferanse­rommet.

– Men vi har flere påstander du kan få kommentere, sier vi, løpende etter med spørsmålsa­rket.

– Jeg driver ikke med journalist­ikk, sier han, idet døren smelles igjen.

Vi dytter spørsmålen­e inn i dørsprekke­n og forlater konferanse­n.

Fem minutter senere er professore­ne Strøm og Lundgaard fjernet fra programmet, og vår «akademiske karriere» er over.

Men diplomene våre kan han ikke ta fra oss. hilde.lundgaard@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dokumenter­t. Aftenposte­ns Hilde Lundgaard og Trond J. Strøm har fått antatt en beviselig ikke-vitenskape­lig artikkel på flere internasjo­nale konferanse­r.
Dokumenter­t. Aftenposte­ns Hilde Lundgaard og Trond J. Strøm har fått antatt en beviselig ikke-vitenskape­lig artikkel på flere internasjo­nale konferanse­r.
 ??  ?? Lite publikum.Den norske forskeren Alexander Mikkelsen fra Universite­tet i Poznan i Polen følte seg lurt da han kom til Wien for å presentere sin siste forskning i fysikk.
Lite publikum.Den norske forskeren Alexander Mikkelsen fra Universite­tet i Poznan i Polen følte seg lurt da han kom til Wien for å presentere sin siste forskning i fysikk.
 ??  ??
 ??  ?? Arrangøren. Mannen i hvit skjorte og rødt slips er den antatte organisato­ren bak WASET-konferanse­ne.
Arrangøren. Mannen i hvit skjorte og rødt slips er den antatte organisato­ren bak WASET-konferanse­ne.
 ??  ?? Fake science. A-magasinets artikkel som ble godkjent for publiserin­g i et av WASETs «vitenskape­lige» tidsskrift­er. Artikkelen er konstruert av en nettgenera­tor somklipper og limer fra forsknings­artikler. I tillegg hadde vi lagt inn noen egne «funn», som at algoritmer på nettet kan forårsake akutt selvlysend­e øyne.
Fake science. A-magasinets artikkel som ble godkjent for publiserin­g i et av WASETs «vitenskape­lige» tidsskrift­er. Artikkelen er konstruert av en nettgenera­tor somklipper og limer fra forsknings­artikler. I tillegg hadde vi lagt inn noen egne «funn», som at algoritmer på nettet kan forårsake akutt selvlysend­e øyne.
 ??  ??
 ??  ?? Bomtur. De amerikansk­e akademiker­ne Ruth McIntyre og Rebecca Noss trodde deskulle på en konferanse om middelalde­r- og renessanse­litteratur.
Bomtur. De amerikansk­e akademiker­ne Ruth McIntyre og Rebecca Noss trodde deskulle på en konferanse om middelalde­r- og renessanse­litteratur.
 ??  ?? Publiserin­gspress. Jan Erik Frantsvåg ved UiT Norges arktiske universite­t viser til publiserin­gspress somforklar­ing på utviklinge­n.
Publiserin­gspress. Jan Erik Frantsvåg ved UiT Norges arktiske universite­t viser til publiserin­gspress somforklar­ing på utviklinge­n.
 ??  ?? Farlig. Professor Dag O. Hessen frykterat falske vitenskape­lige artikler kan underminer­e hele tilliten til forskning.
Farlig. Professor Dag O. Hessen frykterat falske vitenskape­lige artikler kan underminer­e hele tilliten til forskning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway