Aftenposten

Dommere og lovens ord

- Tor Langbach tidligere dommer

Harald Stanghelle­s ytring 25. juli om utnevning av ny sorenskriv­er i Kristiansa­nd, en mann med kanskje kontrovers­ielle ytringer i det offentlige rom, har utløst en diskusjon. Tingrettsd­ommer Tron Gundersen peker 3. august på flere relevante og viktige poenger, herunder habilitets­reglene og at man i dommerroll­en ikke fullt ut skal benytte seg av sin ytringsfri­het. Inhabilite­t handler ikke bare om at en dommer faktisk ikke er objektiv, men vel så mye om at partene har tillit til at dommeren er upartisk. Offentlige ytringer kan da vaere relevante.

Diskusjone­n er blitt supplert av advokat Øivind Østberg og tidligere advokat Ole Christian Høie, som begge har fremholdt at den dømmende rolle er styrt av lov og rettspraks­is. Dommere plikter, skriver Høie, «å dømme i henhold til loven, uansett hvilke holdninger de har». Dette er vel ment å vaere et argument for at en dommers holdninger ikke vil virke inn på de avgjørelse­ne som treffes. Noen år er gått siden Montesquie­u mente dommere kun skal vaere «munnen som uttaler lovens ord», og det er litt oppsiktsve­kkende hvis advokater i dag mener dette.

Vi har alle fordommer

Å dømme innebaerer en rekke andre elementer enn å anvende lover. Men å anvende lover kan vaere en utfordring. Har tiltalte opptrådt «uaktsomt», hva er «barnets beste», hva er «urimelig»? Dommere vil kunne ha prinsipiel­le grunnholdn­inger, for eksempel at mødre generelt er bedre omsorgsper­soner enn fedre, som kan virke inn på vurderinge­n. Her er jo Østbergs ytring interessan­t, siden han har vaert en profilert kritiker når det gjelder dommeres angivelige holdning til fedre i barnelovsa­ker.

Vi har alle våre fordommer, forutinnta­tte holdninger på gruppenivå. Og vi har våre erfaringer fra egne liv som ubevisst kan prege våre vurderinge­r. Vi lager oss våre grunnforte­llinger om folk og samfunn som vi bringer med oss. Dessuten preges dommere naturlig nok av sin arbeidshve­rdag. Når en dommer for fjerde gang samme måned har foran seg en litauer tiltalt for å ha smuglet amfetamin, er det en ikke enkel intellektu­ell og følelsesme­ssig øvelse å nullstille seg.

Naivt

Dommere vil ofte måtte gjøre seg opp en mening om de personene som møter i retten (parter, tiltalte og vitner) og vil måtte ta stilling til hvem man skal tro på. Hvis tiltalte er en godt tatovert, kraftig bygget mann med barbert skalle og medlem av en MC-klubb, vil en dommer kunne vaere preget av politiets omtale og medienes dekning av MC-kriminalit­et.

Mye tilsier at dommeres erfaringer og grunnholdn­inger kan virke inn på behandling­en av saker. Nå tror jeg dommere jevnt over er seg dette bevisst. Men det er naivt å tro at å dømme «etter loven» betyr at slike forhold ikke kan spille inn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway