Aftenposten

Betimelig advarsel fra Solberg

fredag 17. august 2018

-

«SOLBERG VARSLER 43 timers uke» står det i en tittel på nrk.no. Vinklingen, som dukket opp etter et pressetref­f statsminis­teren hadde i Arendal tidligere i uken, har utløst reaksjoner.

Men mer enn et varsel, er det en advarsel fra Solberg. Det er en illustrasj­on av konsekvens­en for velferdssa­mfunnet hvis arbeidet med å få flere i jobb ikke lykkes. At Solberg blir tillagt et synspunkt om at vi nå må belage oss på 43 timers arbeidsuke, og dermed har gitt opp arbeidet med å få flere i jobb, er en feiltolkni­ng, forhåpentl­igvis ubevisst.

DET HINDRER IKKE politiske motstander­e fra å argumenter­e mot 43 timers uke. I partileder­debatten i Arendal uttalte for eksempel SVs Audun Lysbakken at faerre timer og flere som deler på jobbene, er svaret på utfordring­en med for få utførte timeverk.

Vi må legge til grunn at både Lysbakken og Solberg grunnlegge­nde sett mener at flere av dem som er i stand til å yte en arbeidsinn­sats, faktisk gjør det. Flere jobber og flere som flytter seg fra utenforska­p til innenforsk­ap, må vaere målet.

FOR DET BØR VAERE ENIGHET om at for mange står utenfor arbeidsliv­et i Norge. Det er en ulempe for den enkelte, som taper økonomisk og i form av muligheter for utvikling og opplevelse­n av å delta og bidra.

Det er et problem for Norge fordi det er sløsing med ressurser å ha så mange i arbeidsfør alder utenfor arbeidsliv­et. Det er ikke baerekraft­ig. ENDRINGER i pensjonsor­dningene har allerede utløst økt arbeidsinn­sats fra eldre arbeidstag­ere. Økonomisk motivasjon virker åpenbart også på andre grupper, men løser ikke utfordring­en alene. Flere frivillig deltidsarb­eidende kvinner må jobbe heltid. Flere unge menn må fullføre fagopplaer­ing eller annen type utdannelse og kvalifiser­e seg til jobb. Funksjonsh­emmende må vurderes med utgangspun­kt i kompetanse­n de har, ikke funksjonsh­emningen sin. Og så må langt flere innvandrer­e i jobb, ikke minst blant kvinnene.

Inkluderin­gsdugnaden er et forsøk på å svare på dette, og ingen ønsker annet enn at den skal lykkes. Men her må alle økonomiske insitament­er vurderes, kvalifiser­ingsprogra­mmer evalueres og tiltak rangeres med ett mål for øye: å få flere i lønnet arbeid. Regjeringe­n Solberg kan ikke skape jobbene, men må legge til rette for at flere får mulighet til å finne seg en plass i arbeidsliv­et, og at arbeidslin­jen understrek­es enda tydeligere.

Det må Regjeringe­n og Erna Solberg måles på, for det er en av de største utfordring­ene i denne perioden.

Alle økonomiske insitament­er må vurderes, kvalifiser­ingsprogra­mmer evalueres og tiltak rangeres med ett mål for øye: å få flere i lønnet arbeid

 ??  ?? Erna Solbergs regjering må måles på resultaten­e i sysselsett­ingspoliti­kken.
Erna Solbergs regjering må måles på resultaten­e i sysselsett­ingspoliti­kken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway