Aftenposten

Ingen naturgitt tillit

Nordmenn flest har tillit til våre samfunnsin­stitusjone­r. Det er både godt og gammelt nytt, men slett ikke naturgitt.

- Harald Stanghelle Redaktør

I en tid da tilliten utfordres av nye politiske strømninge­r, og sosiale medier angriper etablerte sannheter, har nordmenn flest stor tillit til våre samfunnsin­stitusjone­r.

Det viser en undersøkel­se som Respons Analyse har utført på oppdrag fra Arendalsuk­a.

Hele 70 prosent av de 1001 spurte gir karakteren 6 eller høyere til Stortinget. På en skala fra 1 til 10 betyr 1 ingen tillit, mens 10 uttrykker full tillit. Prosenttal­lene vi gjengir, er beregnet ut fra dem som gir karakteren 6 eller høyere.

60 prosent gir uttrykk for høy tillit til Regjeringe­n, mens 58 prosent gir uttrykk for høy tillit til kommunesty­rene.

Sosiale mediers trend

Det er selvsagt ikke overrasken­de at det er de ideelle organisasj­onene som oppnår høyest tillit – hele 87 prosent. Men det er også disse som faller mest når spørsmålet dreier seg om viktighet. Da er tallet 65 prosent.

Stortinget står fortsatt fjellstøtt: Hele 92 prosent plasserer nasjonalfo­rsamlingen på topp når viktighet for demokratie­t skal rangeres.

De ofte så utskjelte mediene kommer svaert godt fra Respons-undersøkel­sen. 58 prosent av de spurte har høy tillit til mediene, og 78 prosent mener de er viktige for det norske demokratie­t.

Fra et medieståst­ed er ikke dette bare oppmuntren­de, men det er også overrasken­de høye tall. Det vil likevel vaere naivt å tro at dette ikke kan forandre seg.

Det er nemlig utviklings­trekk som skimtes mellom tallene. Sosiale medier er det ganske få som har mye tillit til – bare 15 prosent. Men når det spørres om viktighet, ja, så øker tallet til 30. Og når Respons Analyse spør om hvilke kanal man selv vil bruke for å fremme sine synspunkte­r, bykser prosenten oppover til 54.

Slik avtegner det seg en trend vi helt sikkert vil se mer til i tiden fremover.

Mest oppmuntren­de er det å se at de unge velgergrup­pene har mer tillit enn de eldste

Frps betydning

Det er likevel spesielt at denne undersøkel­sen viser at velgere fra samtlige partier har høy tillit til maktens institusjo­ner. Selv Rødts velgere er begeistret for systemet vårt. Unntaket er Fremskritt­spartiets velgere, som har lavere tillit enn dem som stemmer på andre partier. Dette er ikke overrasken­de, men sier også noe om betydninge­n av å ha et parti som represente­rer dem som kjenner seg marginalis­erte.

Også her skiller Norge seg fra andre land. Helt siden 1973 har vi hatt et parti som på mange vis har stått på siden av det etablerte politiske miljøet. Selv om Frp de siste årene har akslet regjerings­trøyen. Det kan vaere at fremtidens statsviter­e vil gi Carl I. Hagen og Siv Jensen noe av aeren for at vår tids høyrepopul­istiske velgeroppr­ør ikke har nådd Norge. Rett og slett fordi Frp har tatt opp i seg en uro andre partier har forsømt å adressere tydelig nok.

LO og NHOs sterke stilling

Et annet samfunnstr­ekk er den eventyrlig sterke stillingen arbeidstag­er- og arbeidsgiv­erorganisa­sjonene har. Hele 69 prosent har stor tillit til LO og andre som represente­rer arbeidstag­erne, men 61 prosent svarer det samme om NHO og resten av arbeidsgiv­ersiden.

Det plasserer disse to på tredje og fjerde plass på tillitsbar­ometeret, etter de ideelle organisasj­onene og Stortinget. Det forteller noe om en legitimite­t som er sjelden vare i 2018-samfunnet. Det sier seg selv at slikt er av uvurderlig betydning for vårt lands økonomiske og politiske utvikling.

Mest oppmuntren­de er det imidlertid å se at de unge velgergrup­pene har mer tillit enn de eldste. Det er overrasken­de, men slik er det altså i en undersøkel­se som ellers ikke har de helt store forskjelle­ne mellom land og by, kjønn og hvilket partier man foretrekke­r.

Ikke naturgitt

I vår tid utfordres samfunnsin­stitusjone­ne. I land etter land ser vi økende mistillit og et velgeroppr­ør fra grupper som opplever marginalis­ering. Så langt ser det ut til at Norge har gått klar av denne utviklinge­n.

Forklaring­ene på dette er selvsagt sammensatt. Stikkord som tradisjon, etterkrigs­historie, små økonomiske forskjelle­r, lavt konfliktni­vå og kloke politikere med vilje til kompromiss represente­rer noe av forklaring­en. Men hvis vi sammenlign­er oss med USA og en del europeiske land, vil det vaere naivt ikke å kaste et blikk i retning av den eksepsjone­lt gode økonomien vårt land er velsignet med. For det var etter finanskris­en i 2008 at misnøyen virkelig tok av. Begrepet «misnøyepar­tier» fikk da mening, og innvandrin­gsmotstand­en ble for alvor en politisk realitet. I en vanskelig økonomi opplevdes innvandrin­gen som en trussel.

Mye av dette passer ikke på Norge. Men vi må ikke vaere så naive at vi ser på dette som noe naturgitt. Snarere er tillit noe det må jobbes med. Ikke minst i en tid da troen på fakta aktivt undergrave­s, og altfor mange har interesse av å devaluere tilliten til våre viktigste samfunnsin­stitusjone­r.

Hele undersøkel­sen er tilgjengel­ig på Arendalsuk­as hjemmeside.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Det er høy tillit i befolkning­en til våre politikere, som her er samlet til partileder­debatt i Arendal denne uken. Fra venstre Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Bastholm (MDG), Audun Lysbakken( SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF).
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Det er høy tillit i befolkning­en til våre politikere, som her er samlet til partileder­debatt i Arendal denne uken. Fra venstre Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Bastholm (MDG), Audun Lysbakken( SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway