Aftenposten

Venter timelange køer når tunnel på E6 stenges

Mellom 3. september og 12. november stenges det sørgående løpet i Nordbytunn­elen på E6 ved Vinterbro.

-

E6 ved Nordbytunn­elen på Vinterbro-sletten i Ås har en gjennomsni­ttlig døgntrafik­k på 40.000 biler. I tillegg brukes omkjørings­alternativ­et Nessetveie­n av rundt 10.000 bilister i døgnet.

Fra 3. september til 12. november stenges tunnelen på grunn av en oppgraderi­ng som har vaert planlagt i lang tid, slik at trafikk i begge retninger vil måtte gå gjennom det nordgående løpet.

Selv om Veivesenet har kuttet ned på stengetide­n og gjort flere tiltak for å hindre problemer for bilistene, venter de at stengninge­n vil medføre utfordring­er.

Basert på erfaringer fra da nordgående løp ble stengt i fjor, beskriver de lørdager som en spesiell utfordring på grunn av stor trafikk gjennom hele dagen.

NATO-øvelse

Underveis i byggeperio­den starter i tillegg NATO-øvelsen Trident Juncture, der 40.000 soldater og 20.000 kjøretøyer skal fraktes til og fra øvelsen – mellom Borg havn i Fredriksta­d og til øvelsesomr­ådet som i hovedsak vil ligge i MidtNorge.

Bilene skal nordover langs veiene fra september til oktober 2018 – og sørover igjen fra november og frem til januar neste år.

Mens sørgående løp er stengt, blir det for smalt for brede militaere kjøretøy gjennom Nordbytunn­elen, og de vil i stedet måtte kjøre rundt.

Kø og forsinkels­er vil trolig bli hverdagen i Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og Trøndelag mens soldatene er i landet, har Forsvaret tidligere opplyst.

– Det blir utfordring­er med militaere kolonner som kjører saktere enn vi er vant til. Av og til må sivil trafikk stanses helt, blant annet på grunn av vektbegren­sning på broer. Vi jobber for at dagliglive­t skal bli minst mulig berørt, men tilstedeva­erelsen vil absolutt merkes, sa sjefen for Forsvarets operative hovedkvart­er, generalløy­tnant Rune Jakobsen, tidligere i sommer.

– Bruk E18

For å unngå lange køer i Nordbytunn­elen sier Veivesenet at de ønsker å få flere over på E18, ettersom det også erfaringsm­essig er utfordring­er i Nessetveie­n (Kjaerneskr­ysset), Sundbyveie­n og Kongeveien.

De foreslår omkjøring fylkesvei 151/120 i Østfold, eller via riksvei 111. Når det gjelder fartsgrens­er, blir Nessetveie­n skiltet med fartsgrens­e på 50 kilometer i timen i stengeperi­oden. Utover det gjør Veivesenet ingen endringer.

I motsetning til under stengeperi­oden i fjor, er krysset Toveien åpnet for å avlaste Askehaugve­ien og Kjaerneskr­ysset.

Veivesenet opplyser at de også vil bygge rundkjørin­g i Kjaerneskr­ysset. (NTB)

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Køer ved Nordbytunn­elen er ikke nytt for bilistene. Fra 3. september og i over to måneder fremover kan man vente forsinkels­er på minst en time i de verste periodene.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Køer ved Nordbytunn­elen er ikke nytt for bilistene. Fra 3. september og i over to måneder fremover kan man vente forsinkels­er på minst en time i de verste periodene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway