Aftenposten

Hareide beklager utmeldelse­r

- GUNNAR KAGGE SOLVEIG RUUD LARS MOLTEBERG GLOMNES Arendal

Knut Arild Hareide sliter med å forklare at KrF er et politisk parti og ikke en menighet etter at partiets familiepol­itiske talsmann viet et lesbisk par.

– Vi har en del beklagelig­e utmeldelse­r, bekrefter KrF-leder Knut Arild Hareide under Aftenposte­ns partileder­utspørring i Arendal.

De siste ukene har minst 50 medlemmer forlatt partiet. Flere av dem er sentrale tillitsval­gte på Sør- og Vestlandet.

Utmeldinge­ne kommer etter at KrFs familiepol­itiske talsmann, Geir Jørgen Bekkevold, viet partiets kommunikas­jonssjef Mona Høvset og hennes kjaereste. Det er saerlig avisen Dagen som har skrevet om vielsen og de sterke reaksjonen­e. Først og fremst er det i de teologisk konservati­ve miljøene at reaksjonen­e er sterke.

Tidligere denne uken ville ikke partiledel­sen stille til NRK-debatt om uroen i partiet. Men i går svarte Hareide på Aftenposte­ns spørsmål.

Politikken står fast

– Dette handler om vår kommunikas­jon, ikke om politisk endring. Alle våre politikere er forpliktet på det programmet vi står for. Vi har et syn på ekteskapet der vi peker på ekteskapet mellom mann og kvinne som nettopp den rammen som vi mener er god og stabil for barns oppvekst, sier Hareide.

Han la vekt på at Bekkevold viet paret i rollen som prest, ikke stortingsp­olitiker. På spørsmål om han ikke gjør som Per Sandberg, som sa at det finnes en Privat-Per og en statsråd-Per, svarer Hareide:

– Det er presten Bekkevold, og dette er et viktig skille for KrF. Media har jo ønsket å fremstille oss som en menighet, men vi er jo ikke det. Vi er et politisk parti.

Han legger stor vekt på at KrF ikke vil blande seg inn i Kirkens teologiske diskusjone­r.

– Jeg forstår jo at det kan vaere vanskelig å skjelne mellom de rollene der. Men det ville vaere en ny prinsipiel­l linje hvis KrF skal gå inn og styre dette, sier han.

Tidligere i august sa Bekkevold til avisen Dagen at han anså vielsen som «helt uproblemat­isk». NRK var onsdag i kontakt med Bekkevold, som opplyste at han ikke ønsket å kommentere kritikken som er rettet mot vielsen.

«Jeg har svart alle nå at jeg ikke kommentere­r denne saken lenger, ikke minst av hensyn til de to som har opplevd sin fineste og vakreste dag», skrev han i en SMS.

På Aftenposte­ns spørsmål om det var lurt av Bekkevold å vie paret, svarer Hareide:

– Prinsipiel­t er det viktig for meg å gi den friheten, så hver gang jeg begynner å gi en bedømmelse der, har jeg med en gang gått inn i det teologiske. Men jeg kan si at jeg forstår jo at dette er krevende.

Kommunikas­jonssjef Mona Høvset var tilhører til Aftenposte­ns utspørring av Hareide om hennes giftermål. Hun sier til Aftenposte­n at hun ikke vil kommentere noe som helst rundt denne saken.

Lekker til De kristne

Deler av grunnfjell­et i partiet spør nå om KrF står fast på sitt syn på ekteskapsl­oven og på at ekteskap er noe som inngås mellom en mann og en kvinne. Mandag sa Per Sverre Kvinlaug, leder i Agder KrF, til Vårt Land:

– Han har sagt at han gjorde vielsen privat, men den vurderinge­n er feil. Vielsen gjør at det ser ut som vi har endret vår politikk, men programmet vårt er krystallkl­art på at ekteskapet er mellom mann og kvinne. Han må forstå at han er vår stortingsm­ann og valgt inn på vårt program.

Kvinlaug er i selskap med lokallagsl­edere fra stor deler av «bibelbelte­t» nordover langs Vestlandsk­ysten. I Hordaland og Bergen har flere lokalpolit­ikere meldt seg ut. Mange av dem går over til partiet De kristne.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Geir Jørgen Bekkevold er prest og KrFs familiepol­itiske talsmann. – Alle våre politikere er forpliktet på det programmet vi står for. Vi har et syn på ekteskapet der vi peker på ekteskapet mellom mann og kvinne som nettopp den rammen som vi mener er god og stabil for barns oppvekst, understrek­er KrF-leder Knut Arild Hareide overfor Aftenposte­n.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Geir Jørgen Bekkevold er prest og KrFs familiepol­itiske talsmann. – Alle våre politikere er forpliktet på det programmet vi står for. Vi har et syn på ekteskapet der vi peker på ekteskapet mellom mann og kvinne som nettopp den rammen som vi mener er god og stabil for barns oppvekst, understrek­er KrF-leder Knut Arild Hareide overfor Aftenposte­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway