Aftenposten

Taliban-angrep kan vaere maktdemons­trasjon før fredsforha­ndlinger

Fra å vaere helt knust i 2001 har Taliban bygget seg opp fra avgrunnen og er nå i en historisk sterk posisjon i Afghanista­n.

- PÅL A. SOLHEIMSNE­S

Afghanista­n er ikke ukjent med vold, terror og uro. Likevel fikk det som skjedde i landet fredag 10. august, flere observatør­er til å sperre øynene opp.

Klokken hadde akkurat bikket midnatt da mer enn 1000 Taliban-soldater stormet byen Ghazni. De inntok ikke bare sentrum av byen og okkuperte bygninger, men kuttet også forsynings­linjer og holdt kampene gående i flere dager. Mer enn 100 afghanske politimenn og soldater mistet livet.

Ghazni har i overkant av 250.000 innbyggere. Navnet betyr «juvel» og har en posisjon som passer navnet: Den ligger på en motorvei som er bindeledde­t mellom hovedstade­n Kabul og de sørlige delene av landet.

Bare 140 kilometer fra hovedstade­n hadde Taliban vist sin styrke.

– En kapasitet vi ikke har sett før

– Det var en ekstremt godt planlagt aksjon, sier Arne Strand, assisteren­de direktør ved Chr. Michelsens institutt i Bergen.

Samtidig medangrepe­t i Ghazni gikk Taliban til angrep i en serie med koordinert­e aksjoner på fire andre steder i landet.

I den nordlige Faryab-provinsen, der norske soldater i syv år hadde ansvaret for sikkerhete­n, ble en militaerba­se rammet av aksjonene. Av 100 afghanske soldater i basen overlevde bare halvparten, skriver The New York Times.

– Dette angrepet viser at de har en kapasitet til å operere nasjonalt som vi ikke har sett før. De må ha en organisasj­on som er bedre enn det vi har sett for oss, sier Strand.

Norge var i Afghanista­n som en del av NATO-oppdraget ISAF fra 2002. Over 7000 norske soldater har tjenestegj­ort i Afghanista­n. I alt ti nordmenn mistet livet i konflikten. Norge har fortsatt 50 spesialsol­dater i Afghanista­n. De skal drive opplaering av afghanske styrker ut 2018.

Knyttet til fredsforha­ndlinger

Angrepene i forrige uke er blitt den nye stilen til Taliban.

– De siste månedene har de gått over til en mer konvensjon­ell krigføring fremfor å bedrive terror- og geriljaaks­joner, sier Kristian Berg Harpviken ved PRIO.

– Det viser at de føler seg ganske trygge. De har nok hatt ganske store tap, men det er tydelig at de er innstilt på å satse militaert. Det er kostbart, men det er det verdt, mener de. Jeg tror det henger tett sammen med de nye fredsiniti­ativene.

Det siste året har USA gått klarere inn for samtaler med Taliban. Og for første gang har de vaert villige til å holde samtalene direkte med gruppen, ikke gjennom afghanske myndighete­r. I slutten av juli møttes Taliban og amerikansk­e diplomater i Qatar.

Målet var å starte en prosess som kunne lede til fredssamta­ler.

Men mulige fredssamta­ler kan også ha fått Taliban til å skape kaos og etablere sin posisjon flere steder i landet.

– En eventuell fredsforha­ndling gjør det jo viktigere å posisjoner­e seg, vise styrke og kontroller­e mest mulig territoriu­m. Det kan vaere noe av grunnen til at vi ser Taliban på fremmarsj nå, sier Harpviken.

Ble knust i 2001

Om Taliban når en fredsforha­ndling, vil det vaere en enorm snuoperasj­on. Etter at USA gikk inn i Afghanista­n i 2001, bare uker etter terrorangr­epene 11. september, ble Taliban drevet til bristepunk­tet.

– Etter 2001 var Taliban helt knust, sier Harpviken

– De hadde et lite lederskap som ønsket å videreføre motstanden, men mange ville inn i en politisk prosess. Så å si alle som var på et lavere nivå, hadde lagt ned våpnene og gått tilbake til åkeren eller moskeen. Det skulle mye til å gjenreise Taliban etter dette, sier han.

Men lokale konflikter som ble startet av nyinnsatte ledere og internasjo­nale soldater, ga Taliban en ny oppslutnin­g.

– Den gradvise opptrappin­gen av internasjo­nale styrker var akkurat ikke stor nok til å utgjøre en trussel mot Taliban, men absolutt stor nok til å gi dem en troverdig fiende, sier Harpviken.

Tillit i befolkning­en

Taliban har god kontakt med grasrota i Afghanista­n. Da de ble dannet i 1994, var de gode til å inngå samarbeid med eksisteren­de lokale administra­sjoner. De bygde opp styresett som ikke var avanserte, men som fungerte på et nasjonalt plan.

Etter at de bygget seg opp igjen etter 2001, har de på mange måter klart å presentere seg selv som et bedre alternativ til regjeringe­n.

– Jeg snakket med noen i går som hadde sett på det Taliban gjør med utvinning av mineraler, sier Arne Strand.

– De er svaert godt organisert, de har laget et rapporteri­ngssystem som sikrer full åpenhet mot både egen ledelse og lokalbefol­kning. Det har ikke den afghanske regjeringe­n på plass.

Aktuelt med Taliban-styre

Dersom amerikansk­e og afghanske myndighete­r lykkes i å sette opp en fredsforha­ndling, kan Talibans høye oppslutnin­g i deler av landet vaere en stor styrke.

– Det kan bli en løsning med et Taliban-regime, tror Strand.

– Det er mange spørsmål knyttet til dette, for eksempel kvinners og minoritete­rs rolle. Alt dette må vaere med i en forhandlin­g. At Taliban er villig til å forhandle med USA, er for meg et godt tegn, sier Strand.

Den siste tids voldshandl­inger kan også vaere viktig inn mot en fredsavtal­e fordi Taliban viser at de er en samordnet organisasj­on som evner å oppretthol­de en avtale.

– De demonstrer­er at de er en nasjonal organisasj­on, sier Strand.

Taliban er svaert godt organisert, de har laget et rapporteri­ngssystem som sikrer full åpenhet mot både egen ledelse og lokalbefol­kning.

Det har ikke den afghanske regjeringe­n på plass. Arne Strand, assisteren­de direktør ved Chr. Michelsens institutt i Bergen

 ?? FOTO: MOHAMMED ISMAIL, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Regjerings­soldater på post i byen Ghazni, som ble angrepet av over 1000 Talibansol­dater forrige fredag.
FOTO: MOHAMMED ISMAIL, REUTERS/NTB SCANPIX Regjerings­soldater på post i byen Ghazni, som ble angrepet av over 1000 Talibansol­dater forrige fredag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway