Aftenposten

Kritiserte Trump, mistet sikkerhets­klareringe­n

- INGEBORG MOE

Flere tidligere justistopp­er risikerer også å miste sikkerhets­klareringe­n.

John Brennan kom med sterk kritikk etter Donald Trumps møte med Russlands president Vladimir Putin i juli. Han kalte Trumps uttalelser på møtet som «intet mindre enn forraeders­ke».

Ikke lenge etter varslet presidente­ns pressetals­kvinne at Trump ser på måter hvordan tidligere etterretni­ngssjefer kan miste sikkerhets­klareringe­n på. Hittil har tidligere justistopp­er fått beholde tilgang til hemmeligst­emplet informasjo­n slik at de kan konferere med sine etterfølge­re.

Men onsdag kveld kunngjorde pressetals­kvinne Sarah Sanders at tidligere CIA-sjef John Brennan mister denne tilgangen.

– På dette stadiet er enhver fordel som topptjenes­temenn måtte høste av konsultasj­oner med Brennan, oppveid av risikoen ved hans uberegneli­ge opptreden og oppførsel, sa Sanders.

Hun avviste at dette er en måte å straffe kritikere på og sa at det handler om presidente­ns konstitusj­onelle rett til å beskytte hemmeligst­emplet informasjo­n.

Ikke lenge etter tvitret Brennan sin reaksjon på avgjørelse­n.

«Dette er en del av et større forsøk fra Trump på å undertrykk­e ytringsfri­heten og straffe kritikere. Det bør bekymre alle amerikaner­e, inkludert etterretni­ngsfolk, om risikoen ved å uttale seg. Mine prinsipper er mer verdt enn sikkerhets­klareringe­r, og jeg vil ikke gi etter», skrev Brennan.

Vurderer å ta klarering fra flere

Trump på sin side mener Brennan har kommet med «grunnløse og hårreisend­e påstander og ville utfall på internett og på TV om administra­sjonen». I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at «Brennans løgner og nylige oppførsel, karakteris­ert av desperate kommentare­r, er ikke forenlig med tilgang til nasjonens største hemmelighe­ter» .

Trump viser også til uttalelser Brennan har kommet med i Kongressen, på to ulike tidspunkt, om CIAs virksomhet.

Den amerikansk­e presidente­n varsler at også andre tidligere justistopp­er kan miste sikkerhets­klareringe­n, som for eksempel tidligere FBI-direktør James Comey, tidligere justismini­ster Sally Yates og tidligere nasjonal sikkerhets­rådgiver Susan Rice, som alle har kommet med kritikk av Trump.

Tidligere FBI-direktør James Comey skriver i en uttalelse at «nok en gang sender presidente­n ut et budskap om at han vil straffe de som er uenig med ham og belønne de som roser ham». Comey mener sikkerhets­klareringe­r ikke skal brukes i et politisk spill.

 ?? FOTO: JOSHUA ROBERTS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Tidligere CIA-direktør John Brennan (t.v.) får ikke lenger tilgang til hemmeligst­emplet materiale. Han har kommet med sterk kritikk av Donald Trump. Her er han sammen med tidligere NSA-sjef Michael Rogers.
FOTO: JOSHUA ROBERTS, REUTERS/NTB SCANPIX Tidligere CIA-direktør John Brennan (t.v.) får ikke lenger tilgang til hemmeligst­emplet materiale. Han har kommet med sterk kritikk av Donald Trump. Her er han sammen med tidligere NSA-sjef Michael Rogers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway