Aftenposten

Hadde 2,9 millioner i kontanter hjemme

- WASIM RIAZ

Kvinnen i 30-årene ble mistenkt for tyveri av 30.000 kroner fra en eldre dame. Under ransakinge­n hjemme hos henne ble det funnet

2,9 millioner kroner.

En mandag kveld i april i fjor var hjemmehjel­peren i 30-årene på besøk hos en 72 år gammel bruker bosatt i bydel Stovner. Ifølge en tiltale fra Oslo-politiet skal hjemmehjel­peren ha stjålet 30.000 kroner fra 72-åringen den kvelden.

I forbindels­e med etterforsk­ningen av tyveriet ble kvinnens bolig ransaket. Der ble det funnet 2.924.000 kroner i kontanter. Hun ble pågrepet og senere varetektsf­engslet. Hun ble løslatt etter noen uker.

På bakgrunn av funnet er kvinnen også tiltalt for grovt heleri. Tiltalen går ut på å ha skaffet seg penger som stammer fra en kriminell handling.

Advokat Benedict de Vibe er kvinnens forsvarer. Han sier at hun nekter straffskyl­d for både tyveri og heleri.

– Det er en tiltale som hun overhodet ikke erkjenner. Hun sier at hun aldri har stjålet noe på jobben. Vi vet også at det er flere ansatte som har hjulpet den eldre kvinnen. Hvis noe er blitt borte hos henne, så kan noen andre ha stått bak. Politiet vil i hvert fall ikke klare å bevise at det er hun som står bak tyveriet, sier de Vibe.

På spørsmål fra Aftenposte­n sier de Vibe at kvinnen fremdeles er i jobb, men er omplassert.

Penger i banken?

Når det gjelder heleri, er de Vibe like klar i sin tale.

– Jeg vil ikke gå inn på hva hun har forklart til politiet angående pengene, men pengene har en helt legal opprinnels­e, sier de Vibe.

Det står ikke noe i tiltalen om hva slags kriminalit­et politiet mener pengene stammer fra.

– Politiet har ikke noe begrep om hva slags primaerfor­brytelse som ligger til grunn her, sier de Vibe.

– 2,9 millioner er jo et høyt beløp?

– Helt riktig. Dermed er det ikke slik at de stammer fra en kriminell handling.

– Ville det ikke vaert naturlig å ha pengene i banken?

– Jo, jo, men det er ikke situasjone­n her. Hun har forklart hvorfor hun ikke har penger i banken. Hun har samlet disse over lang tid, svarer de Vibe.

Han legger til at pengene ikke har noen sammenheng med tyveriet kvinnen er tiltalt for.

– Det er ikke slik at hun har stjålet over tid og spart pengene, presiserer advokaten.

Politiet vil etter alt å dømme be om at pengene blir inndratt når saken kommer opp i Oslo tingrett i oktober.

– Har tilstrekke­lig bevis

Politiadvo­kat Børge Enoksen har tatt ut tiltalen. Han mener at kvinnens forklaring ikke er troverdig.

– Vi mener at pengene er utbytte fra en straffbar handling. Etterforsk­ningen har vist at hun ikke har tjent disse på lovlig vis.

– Hva slags straffbar handling er det snakk om?

– Det har vi ikke helt identifise­rt, svarer Enoksen.

Når det gjelder punktet som handler om tyveri, mener Enoksen at politiet har tilstrekke­lig bevis på at kvinnen står bak det.

Dømt denne uken

Klienten til de Vibe er ikke den eneste hjemmehjel­peren som er tiltalt for tyveri. Denne uken ble en annen hjemmehjel­per dømt i Oslo tingrett for å ha stjålet 3200 kroner fra en bruker i bydel Alna. Også her er det snakk om en kvinne i 30-årene.

Hun stjal fra en 86 år gammel dement kvinne. Hjemmehjel­peren innrømmet forholdet i retten og fikk en betinget dom på 45 dager. Kvinnen fikk sparken da forholdet ble avslørt.

– Hun er veldig lei seg og beklager det som har skjedd. Hun hadde økonomiske problemer og ble fristet til å stjele, sier Bendik FalchKoslu­ng, kvinnens forsvarer.

28 saker siden 2010

Kommunerev­isjonen utarbeider årlig en oversikt over økonomiske uregelmess­igheter og mislighete­r. Oversikten viser at det var to saker der kommuneans­atte stjal fra sine brukere i fjor. Fra 2010 til 2017 var det 28 slike saker.

Kommunikas­jonssjef Cecilie Dahl i bydel Alna opplyser at økonomiske mislighete­r fører normalt til avskjed. Avhengig av alvorlighe­tsgrad vurderes suspensjon fra tjeneste til saken er belyst. Hennes kollega Andreas Behring i bydel Stovner opplyser at bydelen ser svaert alvorlig på økonomiske mislighete­r.

Kommunen ser svaert alvorlig på slike saker som rammer sårbare brukergrup­per, får Aftenposte­n opplyst hos byrådsavde­ling for eldre og helse. Det blir også lagt vekt på at kommunen er opptatt av å forebygge økonomiske mislighete­r blant annet gjennom internkont­roll, rutiner og opplaering av ansatte.

 ??  ??
 ?? NESS, NTB SCANPIX
FOTO: JAN KÅRE ?? Bendik Falch-Koslung er forsvarer for hjemmehjel­peren som denne uken fikk en betinget dom på 45 dager i Oslo tingrett.
NESS, NTB SCANPIX FOTO: JAN KÅRE Bendik Falch-Koslung er forsvarer for hjemmehjel­peren som denne uken fikk en betinget dom på 45 dager i Oslo tingrett.
 ?? NTB SCANPIX
FOTO: BERIT ROALD, ?? Ifølge advokat Benedict de Vibe har hans klient en god forklaring på hvorfor hun hadde 2,9 millioner kroner i boligen sin.
NTB SCANPIX FOTO: BERIT ROALD, Ifølge advokat Benedict de Vibe har hans klient en god forklaring på hvorfor hun hadde 2,9 millioner kroner i boligen sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway