Aftenposten

– Enorme forskjelle­r

- MARITA E. VALVIK TOM A. KOLSTAD (foto)

Planen var at Norgesgrup­pen skulle stå for innkjøpene til Ica.

– I seks uker satt vi og gransket hverandres innkjøpsav­taler, sier Jørn-Gunnar Jacobsen om de to konkurrent­ene Ica, som eide Rimi, og Norgesgrup­pen, som kontroller­er blant annet Kiwi og Meny.

Aftenposte­n møter den tidligere innkjøpssj­efen i Ica i en tidligere Ica-butikk på Aker brygge. I dag stiller han til debatt i Arendal under spørsmålet «Høye priser og dårlig utvalg – fungerer ikke konkurrans­en?».

Nå snakker Jacobsen for første gang om hva han og hans kollega i Norgesgrup­pen rakk å utveksle av informasjo­n før Konkurrans­etilsynet stoppet avtalen.

Jacobsen var innkjøpssj­ef i Ica i 2013, daIca forsøkte å få til en avtale med Norgesgrup­pen. Planen var at Norgesgrup­pen skulle stå for innkjøpene til Ica, som slet med halverte markedsand­eler og årlige underskudd på mellom 500–800 millioner kroner.

Tatt på sengen

Konkurrans­etilsynet, Coop og Rema ble tatt på sengen da Aftenposte­n avslørte hva de to konkurrent­ene ønsket å gjøre.

– Vi hadde en stor tavle hvor vi skrev opp innkjøpspr­isene. Hos noen leverandør­er var det enorme forskjelle­r i favør av Norgesgrup­pen, mens det var andre der Ica hadde bedre avtaler.

I dag mener han at forskjelle­n i snitt var under 5 prosent.

– Jeg vil legge til at markedsstø­tten til Ica var større enn markedsstø­tten til Norgesgrup­pen, så totalt sett lå forskjelle­n godt under 5 prosent, legger han til.

Til sammenlign­ing er dagligvare­bransjen fornøyd med driftsmarg­iner på mellom 1,5 og 3 prosent. De 5 prosentene Jacobsen nå snakker om, ville kommet direkte på toppen av driftsresu­ltatet. Driftsresu­ltatet brukes for å vise hvor lønnsom en bedrift er, dette viser hva selskapet sitter igjen med før skatt og renter er betalt.

Konkurrans­etilsynet skrev i høringsutt­alelsen til Oslo Economics rapport om etablering­shindringe­r i dagligvare­markedet at en forskjell i innkjøpspr­isene på mellom 3 og 5 prosent kan utgjøre en vesentlig etablering­shindring.

– De forskjelle­ne i innkjøpspr­iser noen fabulerer om i dag, er altfor høye, sier han til Aftenposte­n.

Halvparten av markedet

Kolonial.no har snakket om en forskjell på opp mot 20 prosent mellom den prisen de har fått, og det de kjenner til at Norgesgrup­pen betaler for enkelte varer. Etter at de kjøper varer gjennom Remas system, mener de forskjelle­n er på rundt 7 prosent.

I dag kjøper Norgesgrup­pen inn for naer 50 prosent av markedet, inkludert de varene de kjøper for Bunnpris. I 2013 hadde Norgesgrup­pen en markedsand­el på 37 prosent. Dersom det stemmer at den som kjøper mest får de beste avtalene, kan det forklare noe av forskjelle­n mellom de 5 prosentene i 2013 og de prisforskj­ellene Kolonial.no og Rema snakker om i dag.

– 5 prosent er uansett fryktelig mye penger. Ica hadde et innkjøpsbu­dsjett på 7 milliarder. Bare 1 prosent utgjør da 70 millioner, sier Jacobsen og legger til:

– Dette kunne hatt avgjørende betydning for Ica. Ikke minst ville det ha vaert fire kjeder i Norge i dag.

Dersom avtalen hadde blitt gjennomfør­t, ville avtalen nå gått mot slutten, og Ica ville stått på egne ben fra nyttår.

Imot forbud

Til tross for de store forskjelle­ne i innkjøpsbe­tingelser, tror ikke Jacobsen at svaret på dagens problem er et forbud mot prisdiskri­minering for dominerend­e aktører, slik politikern­e nå har bedt om å få utredet.

– Da blir jeg bekymret for de små og mellomstor­e leverandør­ene. De vil ende opp med å bare produsere kjedens egne merkevarer, sier han.

I dag er Jacobsen sjef for fiskeprodu­senten Norwegian Fish Company. De produserer fisk til forbrukern­e, men har foreløpig ikke kommet inn i norske butikker.

– En mellomstor eller liten aktør klarer ikke stå imot forhandlin­gspresset fra de svaert profesjone­lle kjedene, sier Jacobsen.

Tøffe forhandler­e

Han mener det er her leverandør­ene kan forbedre seg mest.

– Dessverre er det bare de største leverandør­ene som har kapasitet til å forberede seg like godt som dem de møter på andre siden av bordet. Dermed blir de utspilt, sier han.

Jacobsen peker også på problemet med bare tre aktører i et marked:

– Hvis du får «Nei» fra Norgesgrup­pen, mister du 50 prosent av salget ditt. Tapet ved å miste 50 prosent av salget er kanskje større enn å gi Norgesgrup­pen den rabatten de vil ha.

– Kjenner oss ikke igjen

Det samme gjelder de andre to. Mister en leverandør salget til Rema 1000 eller Coop, forsvinner 25 prosent av salget. Forsvinner en kjede, må de faste produksjon­skostnaden­e fordeles på de to andre. Det er ikke alltid mulig.

– Det gjør forhandlin­gene svaert vanskelige, sier Jacobsen som foreløpig ikke ser hva som er løsningen for å få en bedre konkurrans­e i norsk dagligvare­marked.

Norgesgrup­pen sier til Aftenposte­n at de normalt ikke kommentere­r slike «løse påstander».

– Vi kan kort si at vi overhodet ikke kjenner oss igjen i det tallet som det her vises til, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Per Roskifte i en SMS.

 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? Tidligere innkjøpssj­ef i Ica, Jørn-Gunnar Jacobsen, er tilbake i det som engang var en Ica Gourmet på Aker brygge. Nå er det en Coop Mega. Han forteller om forskjelle­ne i innkjøpspr­isene.
FOTO: TOM A. KOLSTAD Tidligere innkjøpssj­ef i Ica, Jørn-Gunnar Jacobsen, er tilbake i det som engang var en Ica Gourmet på Aker brygge. Nå er det en Coop Mega. Han forteller om forskjelle­ne i innkjøpspr­isene.
 ??  ?? Aftenposte­n avslørte i 2013 planene om et samarbeid mellom Ica og Norgesgrup­pen.
Aftenposte­n avslørte i 2013 planene om et samarbeid mellom Ica og Norgesgrup­pen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway