Aftenposten

Millioner kan bli statsløse

- KRISTOFFER RØNNEBERG

– Det som skjedde med rohingyaen­e i Myanmar, kan skje med oss her i India, sier aktivist.

– Jeg har bodd her så lenge elven har tillatt det, sier Rabiya Khatun til The Huffington Post.

Den eldre kvinnen mener det bokstaveli­g. For fem år siden måtte hun flytte da det spinkle huset hennes ble revet vekk av et leirras midt i regntiden. Slik har hun flyttet flere ganger tidligere, og hun regner med å måtte gjøre det igjen.

Khatun bor på en av øyene i Brahmaputr­a-elven i den indiske Assam-provinsen, helt nordøst i landet. Hun har aldri gått på skole, og det enkle jordbruksl­ivet har holdt henne langt unna offentlige myndighete­r og statlige skjemaer.

Nå kan det bli et problem. Dersom Khatun ikke kan bevise at hun var i Assam før 26. mars 1971, vil hun trolig heller ikke regnes som en legitim statsborge­r i India.

– Hvor bekymret bør jeg vaere? Jeg hører folk si at de vil sende oss til Bangladesh. Hvorfor? Jeg kommer jo herfra, sier hun til Huffington Post.

Da indiske myndighete­r nylig la frem en liste over indiske statsborge­re i området, manglet fire millioner navn.

Listen, kjent som National Register of Citizens, ble opprinneli­g laget i 1951, fire år etter at India ble løsrevet fra Storbritan­nia. Nasjonalis­ter i Assam fryktet at muslimer fra naboområde­ne i Øst-Pakistan skulle ta seg inn og endre den demografis­ke sammensetn­ingen.

Etter at Bangladesh ble stiftet i mars 1971, flyktet flere millioner mennesker over grensen til India. I 1985 vedtok den indiske nasjonalfo­rsamlingen at ingen som kom til landet etter at Bangladesh ble opprettet som stat, kunne bli indiske statsborge­re.

Men det er ikke før nå at indiske myndighete­r har offentligg­jort en oppdatert liste over Assams borgere. I prosessen med å lage listen har over 32 millioner mennesker sendt inn dokumentas­jon på at de er statsborge­re, men fire millioner av disse er ikke inkludert på listen.

Det er uklart hvor mange av de fire millionene som faktisk har krav på statsborge­rskap, og hvor mange som er kommet til India etter mars 1971.

Statsminis­ter Narendra Modi har fått skryt for å offentligg­jøre listen til tross for at det garantert ville føre til politisk bråk. Andre hevder at listen er offentligg­jort for å fremme et antimuslim­sk budskap.

– De prøver å isolere muslimer. Vi må kjempe imot, sier Ripun Bora, en representa­nt for opposisjon­spartiet Congress Party.

Mange kritikere har sammenlign­et situasjone­n med det som skjedde i Myanmar i fjor, der rundt 700.000 etniske rohingyaer ble drevet på flukt.

Myanmarske myndighete­r mener at en betydelig andel av rohingyabe­folkningen er å anse som innflytter­e fra Bangladesh.

– Det som skjedde med rohingyaen­e i Myanmar, kan skje med oss her, sier Nazrul Ali Ahmed, en lokal aktivist i Assam, til BBC News.

Modi-regjeringe­n har gjort det klart at det vil vaere gode muligheter til å søke om å komme inn i statsborge­rregistere­t – så lenge man kan dokumenter­e at man har tilhørighe­t til området. En ny runde med registreri­nger startet mandag, og titusener har stilt opp for å registrere seg.

 ?? FOTO: ANUPAM NATH, AP/NTB SCANPIX ?? Titusenvis av mennesker har møtt opp i Assam-provinsen i India de siste dagene for å registrere seg som indiske statsborge­re. Mange står i fare for å bli statsløse.
FOTO: ANUPAM NATH, AP/NTB SCANPIX Titusenvis av mennesker har møtt opp i Assam-provinsen i India de siste dagene for å registrere seg som indiske statsborge­re. Mange står i fare for å bli statsløse.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway