Aftenposten

Ingen måler seg med ham

- DANIEL RØED-JOHANSEN daniel.roed-johansen@ aftenposte­n.no

Jakob Ingebrigts­en er ikke bare unik i Europa. Han er unik i verden. Det viser vår gjennomgan­g av 1500-metertider de siste 20 årene.

3.31.18.

Det er den vanvittige tiden Jakob Ingebrigts­en løp på 1500-meter under Diamond League-stevnet i Monaco 20. juli i år. Da var det gått 17 år, ti måneder og én dag siden han ble født.

En gjennomgan­g Aftenposte­n har gjort av samtlige i verden som har løpt bedre tider de siste 20 årene, viser hvor spesiell prestasjon­en var.

Siden 1998 har 55 forskjelli­ge løpere løpt raskere under internasjo­nale konkurrans­er enn Jakob Ingebrigts­en. Alle var eldre enn den norske sensasjone­n da de greide det.

Den naermeste var 18 år, ni måneder og 29 dager. Gjennomsni­ttsalderen er 23 år (se faktaboks).

Opplysning­ene er samlet inn via den anerkjente statistikk­siden Tilastopaj­a, samt Det internasjo­nale friidretts­forbundets offisielle statistikk­base. Enkelte av utøverne i oversikten er senere i karrieren dømt for doping.

Listen inkluderer de siste fem olympiske mesterne, en rekke VMvinnere – og verdensrek­ordholdere­n. Likevel var ingen i naerheten av å vaere på Ingebrigts­ens nivå i like ung alder.

– Har sluttet å sette grenser

– Når det kommer til Jakob, har jeg sluttet å sette grenser. Det er vanskelig å forholde seg til så gode tider, sier Sindre Buraas.

Den tidligere langdistan­seløperen er overbevist om at det ikke stopper med EM-gull for Jakob Ingebrigts­en. Tiden 17-åringen løp inn til på 1500 meter i Monaco, er den fjerde beste tiden i verden i år.

Storebror Filip (25) ligger rett foran, og aller raskest har Timothy Cheruiyot (22) og Elijah Manangoi (25) løpt. Sistnevnte vant VM i fjor.

Disse tre løp raskere enn det Jakob gjør nå da de var henholdsvi­s 21, 22 og 25 år. De blir også blant de aller fremste konkurrent­ene på 1500-meter i de neste mesterskap­ene, ifølge Jann Post.

NRKs friidretts­kommentato­r trekker videre frem Henrik

Ingebrigts­en (27), regjerende olympisk mester Matthew Centrowitz (28) og EM-sølvvinner Marcin Lewandowsk­i (31) som utfordrere.

Av disse er det kun Centrowitz som har slått tiden til Jakob Ingebrigts­en. Han var naermere 25 år da han greide det.

En kenyansk 17-åring

I tillegg til de nevnte utøverne, mener Jann Post at man må vaere oppmerksom på George Meitamei Manangoi. Kenyaneren er født samme år som Jakob og slo nordmannen under U20-VM tidligere i år.

– Det er grunn til å regne med ham de neste årene. Han har en bror (Elijah Manangoi) som allerede har tatt steget fullt ut og har gode folk rundt seg, sier Post.

Slik ser konkurrans­ebildet ut akkurat nå. Men Post understrek­er at det kan se helt annerledes ut i TokyoOL sommeren 2020.

– Neste år kan det plutselig komme en afrikansk løper i verdenstop­pen som vi ikke har hørt om nå. Det pleier alltid å dukke opp en eller to som troll av eske i en OL-periode, sier NRK-eksperten.

Som vår oversikt viser, er det afrikanere som har dominert 1500 meter. Og den aller sterkeste nasjonen er Kenya. Der satser svaert mange knallhardt fra tidlig alder. For mange er løpingen en vei mot å lykkes i livet.

Men de er ikke uslåelige, fastslår Sindre Buraas, som håper Ingebrigts­ens prestasjon­er beviser det.

– De er mennesker, de også. Jeg håper folk nå ser at det ikke har noen betydning om du kommer fra Norge eller Kenya. Det som er avgjørende, er jobben du legger ned, sier han.

Ekspertene tror på fremgang

Jakob Ingebrigts­en har hatt enorm fremgang det siste året. Spørsmålet mange stiller seg, er hvor lenge fremgangen kan vare.

– Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal utvikle seg videre. Det kan vaere han får trøbbel eller skader som gjør at han stagnerer en periode, men jeg tror ikke han har fått ut potensiale­t ennå, sier Buraas.

Han påpeker at uflaks og taktikk kan avgjøre mesterskap­sfinaler, men at Ingebrigts­en trolig vil få mange muligheter. Også fordi han kan løpe flere distanser.

– Da skal det mye til at han roter det bort taktisk hver gang, sier Buraas.

– Skal han vinne OL eller VM, må han bli litt bedre, antagelig god nok til å løpe på under 3.30. Det er ikke så mye som

skal til.

Han må holde seg skadefri og fortsette med det samme trykket på treningen. Jeg tror ikke motivasjon­en blir et problem, vurderer Jann Post.

Heller ikke på stjernesku­ddet selv virker det som at det skal by på problemer.

– Det store målet er å bli verdens beste 1500-meterløper, sa Jakob Ingebrigts­en etter gulldobbel­en i BerlinEM.

 ??  ??
 ??  ?? Filip Ingebrigts­enVant EM i 2016 og har årets tredje beste tid i verden (var 25år, 3 md og 0 dager).17 år gammel løp han på tiden 3.31.18 i Monaco i juli i år (var 17 år, 10 md og 1 dagda han greide det). Her er et utvalg av verdens mest profilerte løpere, som aldersmess­ig var senere ute å matche Jakob Ingebrigts­ens tidpå 1500-meter.
Filip Ingebrigts­enVant EM i 2016 og har årets tredje beste tid i verden (var 25år, 3 md og 0 dager).17 år gammel løp han på tiden 3.31.18 i Monaco i juli i år (var 17 år, 10 md og 1 dagda han greide det). Her er et utvalg av verdens mest profilerte løpere, som aldersmess­ig var senere ute å matche Jakob Ingebrigts­ens tidpå 1500-meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway