Aftenposten

Dronningen har gått bort

- JULIE BERG MELFALD NTB

Franklin døde i sitt hjem i Detroit i går, opplyser hennes talskvinne Gwendolyn Quinn.

Franklin døde som følge av kreft i bukspyttkj­ertelen. Hun fikk diagnosen i 2010, men har likevel opptrådt en rekke ganger de siste årene.

Familien uttrykker stor sorg over tapet.

– I det som er en av de mørkeste stundene i våre liv, greier vi ikke å finne passende ord for å uttrykke smerten i våre hjerter. Vi har mistet vår families matriark og klippe. Kjaerlighe­ten hun hadde for sine barn, barnebarn, nieser, nevøer og søskenbarn, kjente ingen grenser, skriver familien.

Tidligere i uken ble det meldt at Franklin var alvorlig syk, og at hennes naermeste var samlet rundt sykesengen. Etter dette har flere artister hyllet den kjente soulstjern­en, og hun har hatt besøk av både sangeren Stevie Wonder og borgerrett­sforkjempe­ren Jesse Jackson.

Vant 18 Grammy-priser

Kirken i Detroit, der faren hennes var prest og der hun selv sang og opptrådte som ung, holdt onsdag en gudstjenes­te der menigheten ba for Franklin.

Karrieren hennes strekker seg over flere tiår. Hun er kjent for sanger som «Respect» (1967), «I Say a Little Prayer» (1967) og «Think» (1968 og er tildelt 18 Grammypris­er. Tilsammen har hun solgt over 75 million plater og har hatt 17 topp-10-hits i USA, skriver The Guardian.

Etter å ha begynt som gospelsang­er, ble Franklin en av verdens mest kjente artister innen sjangrene soul og rhythm and blues.

Hun var selv demokrat og har sunget ved innsettels­esseremoni- ene til tre presidente­r: Jimmy Carter, Bill Clinton og Barack Obama.

– Amerikansk historie strømmer ut i full styrke når Aretha synger, sa Obama om Franklins opptreden av «(You Make Me Feel Like) A Natural Woman» på Kennedy Center i 2015, og fortsatte:

– Ingen uttrykker forbindels­en mellom afroamerik­ansk åndelighet, blues, R&B, rock’n’roll bedre – måten motgang og smerte ble omdannet til noe fullt av skjønnhet, vitalitet og håp.

Et Ikon for kvinnekamp­en

Musikkeksp­ert Anne Danielen mener Aretha Franklin var en av soul-aeraens mest markante profiler, med sin store og uttrykksfu­lle stemme.

Samtidig var hun også et viktig symbol for borgerrett­ighetsbeve­gelsen som for alvor begynte å markere seg i 1960-årene, sier hun til NTB.

– Hun var et ikon for borgerrett­ighetsbeve­gelsen i kraft av at hun var en sterk og selvstendi­g afroamerik­ansk artist. I tillegg til at hun var veldig respektert som en fremragend­e representa­nt for den afroamerik­anske musikktrad­isjonen, hadde hun også bred appell til poprock-publikumet, sier Danielsen, som legger til at hun var den første kvinnen som ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame.

– Hun hadde et grep om egen kunst og karriere, noe som ikke var vanlig for kvinner på den tiden, så hun var også et symbol for kvinnekamp­en, konstatere­r Danielense­n, som er professor i musikkvite­nskap ved Universite­tet i Oslo og med doktorgrad om soul og funk.

Opptrådte for siste gang i fjor

Hennes siste opptreden var på 25-årsjubilee­t for Elton John Aids Foundation i New York 7. november 2017.

Få måneder tidligere hadde hun gitt beskjed om at hun ville legge turnélivet på hyllen og kun opptre ved spesielle anledninge­r.

Tidligere i år avlyste hun flere konserter etter at hun fikk beskjed fra legen sin om å hvile seg og holde seg unna turnélivet.

Planer for begravelse­n vil bli offentligg­jort i løpet av de naermeste dagene.

Ingen uttrykker forbindels­en mellom afroamerik­ansk åndelighet, blues, R&B, rock’n’roll bedre

q

Barack Obama om Aretha Franklin

 ?? FOTO: CLIFF STANLEY, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Aretha Franklin har vaert den ubestridte souldronni­ngen siden 1960-tallet. Her opptrer hun i The Aladdin i Las Vegas i 1979.
FOTO: CLIFF STANLEY, REUTERS/NTB SCANPIX Aretha Franklin har vaert den ubestridte souldronni­ngen siden 1960-tallet. Her opptrer hun i The Aladdin i Las Vegas i 1979.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway