Aftenposten

Sinte fans truer med boikott

- ANDERS VEBERG

Halden-festivalen Tons of Rock flytter til Oslo.

«Hele sjarmen er jo borte! Alltid skal profitt komme før ildsjeler. Og som vanlig skal alt flyttes inn til stanken av kebab og eksos», skriver en Facebook-bruker. – Reaksjonen­e er som ventet, sier festivalsj­ef Svein Bjørge.

Onsdag ble det kjent at rock- og metalfesti­valen Tons of Rock flytter fra Halden til Ekebergsle­tta i Oslo neste sommer. Festivalen, som tidligere har hentet artister som Black Sabbath, Alice Cooper og Ozzy Osbourne til Norge, forteller at det handler om større ambisjoner.

– Fredrikste­n festning er en fantastisk arena, men har en begrensing på 12.000 publikumme­re. Vi har et større potensial. Nå er det ingen begrensnin­g på hvor store artister vi kan få, sa festivalsj­ef Svein Bjørge til da flyttingen ble kjent.

Festivalen blir arrangert siste helgen i juni neste sommer og vil ha større kapasitet enn tidligere år. Men nyheten om at enda større artister kan komme til Norge, har ikke falt i god jord hos tilhengere av Tons of Rock.

«Higen etter penger»

Etter at festivalen delte nyheten om flyttingen onsdag morgen, har engasjemen­tet vaert stort. Og det klare flertallet i kommentarf­eltet er svaert kritisk til at festivalen forlater Halden.

«Tons of Rock gikk fra å vaere den dritkule festivalen på festningen med noe spesielt ved seg til en helt standard festival i Oslo som ingen bryr seg om», skriver en Facebook-bruker.

«Etter fem fantastisk­e år i Halden tar jeg en pause fra Tons ...», skriver en annen.

«Det var veldig trist å høre. Jeg er veldig overrasket at de kaster vrak på den fantastisk­e rammen rundt festivalen til fordel for en gresslette uten saerpreg», kommentere­r en tredje.

I skrivende stund er det naer 500 kommentare­r på innlegget.

– Det er selvsagt mye følelser i forbindels­e med flyttingen. Slik vil det alltid vaere når du flytter en festival noen er glad i, og det har vi full forståelse for, sier festivalsj­ef for Tons of Rock, Svein Bjørge om kritikken. Den var ventet.

Bjørge påpeker at det tross alt bare er snakk om noen hundre som uttrykker seg negativt, mens festivalen sikter på titalls tusen i publikum. Det har også vaert mye positiv respons på flyttingen, ifølge festivalsj­efen.

– I 2017 fikk vi gjennomfør­t en større undersøkel­se som viste at 93 prosent av de spurte mente musikken var viktigst. 35 prosent sa at stedet var viktigst. Så en god del av de som er såre nå, vil nok dukke opp uansett når de ser hvilke band vi henter, sier Bjørge.

At festivalen mister noe saerpreg ved å forlate Fredrikste­n festning, er han også klar over.

– Men både Sweden Rock, Wacken og Roskilde ligger på et jorde, og ingen klager på stemningen der, sier Bjørge.

Han understrek­er at det ikke er et tema å flytte festivalen tilbake til Halden.

– Burde ikke bli overrasket

Halden kommune fikk vite om flyttingen av festivalen gjennom mediene onsdag. Kultursjef i kommunen, Svein Wilhelmsen, sa til Aftenposte­n at han skulle ønske Tons of Rock hadde snakket med dem om hva som kunne bli bedre før de bestemte seg for å flytte.

Svein Bjørge innrømmer at de ikke sa ifra, men han mener at det ikke burde komme som noen overraskel­se for kommunen at festivalen ville flytte på seg.

– De velger selvsagt å ha den holdningen nå. Men vi har hatt tett dialog med kommunen i fem år og pekt på ting vi ønsker å få forandret og tilrettela­gt, svarer Bjørge.

 ??  ??
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Festivalsj­ef Svein Bjørge har full forståelse for kritikken.
FOTO: INGAR STORFJELL Festivalsj­ef Svein Bjørge har full forståelse for kritikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway