Aftenposten

«Beskyttels­e av barn er midt i hjertet av norsk kultur»

- Ben McPherson britisk TVprodusen­t og skribent bosatt i Oslo

Åpent brev til Tim Whewell, BBC:

Kjaere Tim Whewell,

Dokumentar­en din, Norway’s Silent Scandal, har forårsaket en del bråk her.

Du ser på dommen mot psykiatere­n som i 20 år var sakkyndig i barneverns­saker. Du sier at norske medier ikke har reagert tilstrekke­lig når det gjelder denne mannen og hans harddisk full av barneporno­grafi. Og du peker med rette på at mannen hadde en ekspertrol­le i saker som omhandlet familier – ofte innvandrer­familier – som ble fratatt barna sine. Du er en årvåken og rettferdig journalist, og det er riktig å stille disse spørsmålen­e.

La meg først få sagt at jeg rir flere hester her. Jeg er far til to norske barn. Jeg har innvandret til Norge. Og jeg er gift med en som jobber for Bufdir. Før det var jeg også BBC-produsent, så vi deler en felles bakgrunn når det gjelder presseetis­ke verdier.

Må vurderes på nytt

Dette er vi enige om: Norge burde så kjapt som mulig se på sakene der denne psykiatere­ns anbefaling­er førte til omsorgsove­rtagelse av barn. Å konkludere med at det ikke finnes grunnlag for dette, er i beste fall selvtilfre­ds og i verste fall antidemokr­atisk. Så altfor ofte fører tilliten som nordmenn har til hverandre og sine institusjo­ner, til at institusjo­nelle feil og mangler tilgis eller ses bort fra. Selv om intensjone­n ikke er korrupt, kan det fort få en korrumpere­nde påvirkning på livet her.

Du kommer med viktige poenger om åpenhet i det norske barneverne­t. Så hvorfor etterlater argumenten­e dine og eksemplene du bruker for å illustrere dem, en emmen smak i munnen?

Du angriper en organisasj­on som gjør mer godt enn vondt. Det kan i seg selv vaere en god ting, for institusjo­ner – spesielt de som skal ta vare på barn – må vaere solide, kanskje til og med robuste, som de sier på institusjo­nsspråket. De skal rettferdig­gjøre sin eksistens. Men i fravaer av viktige kontekstue­lle detaljer risikerer du å pushe et narrativ som forårsaker stor skade.

Jeg skulle ønske du hadde påpekt at det skal gode grunner til for at barn fjernes fra foreldrene sine. Det er visst som oftest grov vold, seksuelt misbruk, psykiske problemer eller rus. Informasjo­nen er tilgjengel­ig for alle. Barneverne­t skal steppe inn og modifisere foreldrene­s oppførsel, og for de aller fleste betyr dette hjelp, ikke fratagelse av barna. Omsorgsove­rtagelse skjer for under to av ti barn som mottar barneverns­tiltak, og kun i svaert alvorlige tilfeller.

Lite diskutert?

Jeg skjønner ikke helt hvordan du kan si at barneverne­t ikke diskuteres og debatteres i mediene? Enkle nettsøk ville vist deg at det ikke stemmer. Det er 3433 artikler som refererer til barneverne­t i denne avisens digitale arkiver, for eksempel, hvorav 320 av dem ligger i debattdele­n og 740 blant meninger. Det samme mønsteret finner en på NRK og andre store nyhetsside­r.

Sant nok uttrykker ikke artiklene så ofte harnisk. Tradisjone­lle norske medier er fundert på gjennomten­kte debatter, og målet er ofte konsensus. Avisene «outer» ikke folk og tropper ikke opp i bakholdsan­grep hos pedofile, overskrift­ene skriker ikke. Derfor eksponeres vi for mindre rennestein­sjournalis­tikk og flere ord. Men i kommentarf­eltet har vi en annen historie: Det går en kule varmt i debatten, med alt fra rettmessig harme og indignasjo­n til drapstrusl­er. Det er vanskelig ikke å tro at du ville visst dette dersom researcher­ne dine hadde gravd litt dypere.

Så har vi sosiale medier. Jeg fant filmen din via Facebook på en side som heter «Stop Barneverne­t in Norway». Dette var en internasjo­nal side, og jeg fant rundt 70 anti-barneverne­t Facebook-sider kun på norsk med alt fra 10 til 18.000 medlemmer. Barneverne­t blir mye diskutert, og både beslutning­er og arbeidsmet­oder blir tungt debattert.

Et tryggere samfunn

Som far i Norge vet jeg at mine barns rettighete­r trumfer mine egne. Hvis mine naboer eller min sønns skole mistenker at jeg behandler dem dårlig, så vil barneverne­t kontakte meg. Men sånn burde det vel vaere, eller? Barna mine er mindre enn meg og trenger bedre beskyttels­e.

Et lite eksempel fra eget liv: Vi misset ved en feil en tannlegeti­me til fireåringe­n og fikk etter hvert beskjed om at tannlegen ble bekymret om hun ikke hørte fra oss innen ti virkedager. Full panikk! Det er ikke rart at en utenlandsk journalist kanskje ikke får med seg at seks av ti norske tannleger har sendt bekymrings­meldinger til barneverne­t.

Beskyttels­e av barn er midt i hjertet av norsk kultur, og det bekymrer meg at du aldri klarte å vaere tydelig på dette veldig enkle og forståelig­e prinsippet: Barn i Norge er født med rettighete­r. Når barnas rettighete­r står i konflikt med foreldrene­s rettighete­r, blir barnas rettighete­r de viktigste. Dette er spesielt sant når det gjelder vold og vanskjøtse­l.

Hvis du synes den norske holdningen virker ekstrem eller obskur, kan jeg jo påpeke at det er fordi landet i 1991 implemente­rte FNs barnekonve­nsjon. Den samme konvensjon­en er ratifisert av de fleste FN-land (men ikke USA). Norge tar den så alvorlig at hvis den kommer i kon-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway