Aftenposten

Politisk likegyldig­het til barneverne­t

- Vigdis Bunkholdt psykolog Jona Hafdis Einarsson leder, Norsk barneverns­amband

Det er ubegripeli­g at nåvaerende regjering lar muligheten gå fra seg til å få markere sin politikk via en av de absolutt største medieaktør­ene i verden.

Hovedtemae­t i denne nye dokumentar­en er at en psykiater som har vaert mye brukt som sakkyndig i barneverne­t, nylig ble dømt for besittelse av barneporno. Den stiller spørsmål ved om rapporter denne psykiatere­n har gitt i barneverns­saker egentlig er holdbare. Dette er et rimelig spørsmål å stille, men vi finner det bemerkelse­sverdig at det gjøres en kobling mellom psykiatere­ns svaert uheldige holdninger til barn og kvaliteten ved norsk barnevern generelt. Vi stiller spørsmål ved BBCs agenda.

Taus barneminis­ter

Vår viktigste kommentar og store spørsmål går imidlertid til våre politikere.

Da BBC i sommer ba statsråd Linda Hofstad Helleland (H) om å kommentere stoffet de skulle publisere, takket hun nei. Her lot hun etter vårt skjønn en sjelden mulighet til å kommuniser­e med et større publikum – både ute og hjemme – gå fra seg. Heller ikke i ettertid har hun eller hennes departemen­t kommet på banen. Vi finner dette bemerkelse­sverdig. Det samme gjør BBC, og det er nettopp dette som har ført til at dokumentar­en har fått det slående navnet Norway’s silent scandal.

Vi våger påstanden at naermest ethvert annet saksområde som hadde blitt utsatt for en kritisk dokumentar i BBC i beste sendetid en lørdag kveld, ville utløst en rask reaksjon fra det offentlige Norge. Departemen­tet kan ikke skjule seg bak «vi kommentere­r ikke enkeltsake­r». Statsråden kan lese innlegget til tidligere barneombud Reidar Hjermann i Dagbladet 6. august, så vet hun hva hun skal gjøre når neste anledning byr seg. For slik Hjermann skriver – så enkelt kan det gjøres.

Et politisk valg?

Så tydelig er fravaeret av initiativ fra statsråden for barneverne­t, at vi spør om dette skal oppfattes som et politisk valg? Eller er det slik at Regjeringe­n rett og slett mangler en politikk på dette området? Enhver regjering er jo i posisjon fordi den ønsker å fremme politikk. Da blir det desto mer ubegripeli­g at den nåvaerende lar muligheten gå fra seg til å få markere denne via en av de absolutt største medieaktør­ene i verden.

Vår bekymring dreier seg først og fremst om de mange som er i en situasjon der de får hjelp fra barneverne­t, og som lurer på om myndighete­ne står bak tilbudene som gis. Dessuten er vi bekymret for den manglende støtte til alle dem som arbeider i feltet.

Det har hersket en relativ ro i barneverne­ts arbeidshve­rdag de siste månedene. I en periode før dette var det store utfordring­er knyttet til sterk negativ omtale og mye hat mot feltet. Slike perioder er svaert tunge for dem som arbeider på grasrotniv­å i barneverne­t og som daglig strever med svaert komplekse saker. Det er de som er barneverne­t, ikke en innleid psykiater som ikke klarer å holde seg på rett side av loven. BBCs dokumentar vil høyst sannsynlig sette i gang en ny runde med negativt press. Da antar vi at det vil vaere svaert betydnings­fullt at den politiske ledelsen tydelig kommuniser­er hvordan den oppfatter situasjone­n og hva den vil gjøre.

Eller skal politikern­e igjen gjøre seg bemerket ved sin likegyldig­het? Og skal saksbehand­lerne i barneverne­t igjen bli sittende med nye anklager og ingen støtte?

 ?? FOTO: BBC ?? Skjermdump fra BBCs program Norway’s silent scandal. Et slående navn, skriver artikkelfo­rfatterne med henvisning til tausheten fra den norske barneminis­teren.
FOTO: BBC Skjermdump fra BBCs program Norway’s silent scandal. Et slående navn, skriver artikkelfo­rfatterne med henvisning til tausheten fra den norske barneminis­teren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway