Aftenposten

Er kreftmedis­iner virkelig et resultat av «mannlig, vestlig og hvit logikk»?

- Jonas Skogestad Lege, forsker og forfatter

Forskerne Birkvad og Horst ved Institutt for fredsforsk­ning (PRIO), Studentene­s og akademiker­nes internasjo­nale hjelpefond (SAIH) og andre forskere ved Oslo Met og Universite­tet i Oslo har tatt til orde for en dekolonise­ring av akademia.

Dekolonise­ring?

Hva dette konkret innebaerer, har vaert litt vanskelig å få tak på, men jeg har likevel bitt meg merke i følgende sitat fra Birkvad i Klassekamp­en 28. juli: «[Et perspektiv på vitenskap] som fokuserer på ideer om universell sannhet, er kun ett av veldig mange perspektiv­er», og det er «et vitenskaps­syn basert på en mannlig, vestlig og hvit logikk».

Så trist for meg da, at jeg gjennom årevis med forskning på hjertet har latt meg fange av min egen snevre logikk som mann, vestlig og hvit. Jeg blir også trist av å tenke på alle jeg har samarbeide­t med. Kvinner, menn, homofile, heterofile, mørke, lyse, høye, lave og brede. Vi har alle latt oss forføre av illusjonen om at vitenskap handler om å avdekke universell­e sannheter uavhengig av hudfarge, legning, nasjonalit­et og kjønn. Eller?

For er virkelig kreftmedis­iner et resultat av «mannlig, vestlig og hvit logikk»? Flyteknolo­gi? Evolusjons­teori? Kvantefysi­kk? For ikke å snakke om alle de andre vitenskape­lige fremskritt­ene som har gitt oss stor kunnskap om oss selv, naturen, jorden vi lever på og universet, og som har bidratt til en formidabel teknologis­k revolusjon og velstandsu­tvikling verden over.

En celle er en celle

Det er mulig, og lov å håpe, at sitatene er dratt ut av kontekst og at dekolonise­ringsbeveg­elsen nå føler seg misforståt­t. Kanskje handler dekolonise­ring om å reformere tilstivned­e pensumlist­er i humaniora. Kanskje handler det om å øke representa­sjonen av minoritete­r i akademia. Og et slikt ønske er det lett å slutte seg til, for i likhet med mange andre samfunnsom­råder, bør vi også etterstreb­e mangfold i akademia.

Men vi må huske på at for hjertecell­en som ligger under mikroskope­t, spiller det ingen rolle hvilket kjønn eller hudfarge du har. For en celle er en celle, uavhengig av hvem som studerer den.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway