Aftenposten

På denne dag

-

1862: Det såkalte Siouxopprø­ret brøt ut i Minnesota. Opprøret var en reaksjon på at den føderale regjeringe­n nektet å utbetale det årlige avdraget på kjøpet av indianerne­s land, noe som førte til hungersnød i indianerbe­folkningen. 17. august gikk krigere fra siouxstamm­en til angrep på nybyggere i det sørvestre Minnesota. Ifølge Wikipedia skal minst 400 nybyggere ha blitt drept i månedene som fulgte, inntil den amerikansk­e haeren knuste opprøret. 303 siouxindia­nere ble dømt til døden for å ha deltatt i voldshandl­ingene. For 264 av dem ble dommene omgjort til fengselsst­raffer etter inngripen fra president Abraham Lincoln. De resterende 38 ble hengt i byen Mankato 2. juledag 1862, i det som var den største massehenre­ttelsen i amerikansk historie.

1987: Adolf Hitlers forhenvaer­ende stedfortre­der, Rudolf Hess, ble funnet død i et hageskur i Spandau-fengselet i Berlin. Den offisielle dødsårsake­n var selvmord ved hengning. Hess hadde da sittet i fengselet i 40 år, og siden 1966 som eneste fange.

1998: President Bill Clinton innrømmet under en høring å ha stått i et «upassende fysisk forhold» til den 27 år yngre Monica Lewinski, som i det aktuelle tidsrommet hadde arbeidet som praktikant i Det hvite hus. I en TV-overført tale samme kveld erkjente han også å ha «villedet» sine omgivelser om de faktiske forhold. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway