Aftenposten

Lauritz Bredrup Dahl

- Claus Klingenber­g, Per Ivar Kaaresen, Marianne Nordhov, Trond Flaegstad, Gudmund Marhaug, Hans Petter Fundingsru­d

Vår gode venn, kollega og mentor Lauritz (Lasse) Bredrup Dahl døde 9. august, 76 år gammel. Lasse ble født og vokste opp i Oslo, men tilhørte Mack-Bredrup familien fra Tromsø. Han studerte medisin i Basel i Sveits og traff der sin kjaere Rie. I 1971 kom Lasse heldigvis «hjem til Tromsø», og han startet i 1972 som ung lege på Barneavdel­ingen ved Regionsyke­huset. Lasse var en dyktig barnelege, og han fikk tidlig ansvaret for både nyfødtavde­lingen og oppfølging av barn med hjertefeil.

På 1970-tallet var det Lasse, sammen med en entusiasti­sk stab av leger og sykepleier­e, som bygget opp nyfødtavde­lingen til en moderne enhet som ga omsorg på høyt nivå til de minste og sykeste nyfødte fra Troms og Finnmark. Lasse arbeidet ved barneavdel­ingen i Tromsø til han gikk av med pensjon i 2010. Han var en bauta som represente­rte kontinuite­t i en avdeling som i hans tid vokste til å bli en moderne universite­tsavdeling.

Som kliniker var han kompetent, trygg og rolig selv i de mest akutte situasjone­r med kritisk syke nyfødte. Som veileder og kollega var han en ekstremt viktig støttespil­ler. Han ga gode råd til yngre kolleger, alltid med et glimt i øyet. Under Lasses ledelse ville mange yngre leger arbeide med syke nyfødte, og storsinnet mente han at definisjon­en på god ettervekst var «å la andre bli bedre enn deg selv mens du selv er til stede».

Lasse var også professor i pediatri ved Universite­tet i Tromsø. Han var en meget populaer laerer for medisinstu­denter og annet helseperso­nell. De siste 12 årene av sin yrkeskarri­ere ledet han et stort forsknings­prosjekt om for tidlig fødte barn. Han var visjonaer i tverrfagli­g samarbeid, og han forsto at hele familien til disse sårbare barna må ivaretas.

Aller viktigst for Lasse var imidlertid familien hjemme, Rie og barna. Våre varmeste tanker går til den naermeste familie som har mistet en høyt elsket ektemann, far og bestefar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway