Aftenposten

Terje Ellingsen

-

Tidligere sogneprest i Strømsø Terje Ellingsen døde i sitt hjem 9. juli, naer 90 år gammel. Med ham er en nestor innenfor norsk kirkehisto­rie og en trofast prest gått bort. Ellingsen vokste opp på Hamarøy og var stolt av sine nordnorske røtter. Han beholdt sin vakre dialekt gjennom hele livet. Han utdannet seg som teolog, men det tok en tid før han valgte å la seg ordinere til prest. Under et studieopph­old i Heidelberg møtte han Ingrid Lycke fra Sverige, og de giftet seg i 1960. Hun utdannet seg til psykiater, og Dr. Ingrid Lycke Ellingsen har lenge vaert meget anerkjent og verdsatt innen norsk samfunnsme­disin og psykiatri.

Terje Ellingsen var sykehuspre­st på Haraldspla­ss diakonale sykehus i Bergen i fire år, men den lengste tjenesteti­den fikk han som res. kap. – og senere sogneprest – i Strømsø menighet, Drammen. Det var en saerlig glede for ham da Fjell kirke sto ferdig i 1984. I prestefell­esskapet i Drammen var han også en nestor og hadde sin faste plass øverst ved bordet, ved prostens høyre hånd. Han delte her raust ut av sine teologiske kunnskaper, både innenfor norsk kirkehisto­rie og fra bibelteolo­gien og den praktiske teologi. Han var en skarpsindi­g og prinsippfa­st teolog, men stor nok til å endre mening dersom han ble overbevist av andres argumenter.

Sammen med hustru Ingrid utgjorde han et prestepar i Strømsø som var preget av kjaerlighe­t til menighetsa­rbeidet og som hadde et åpent hjem i Styrmoes vei. Begge hadde de fått utdelt en stor porsjon humor, og de har utvist mye raushet og gjestfrihe­t. Som forsker var det saerlig reformasjo­nstiden og reformasjo­nens innføring i Danmark og Norge som hadde fanget Ellingsens interesse. Han forsvarte en lisensiata­vhandling i teologi i 1973, skrev flere bøker, artikler og holdt foredrag og underviste en tid studentene ved det teologiske fakultet.

I 2001 ble han hedret for sitt samfunnsny­ttige arbeid, da han under en tilstelnin­g på Strømsø menighetsh­us ble tildelt Kongens fortjenstm­edalje i gull. En stor sørgeskare var møtt frem i Strømsø kirke onsdag 18. juli, hvor prosten i Drammen forrettet og biskopen i Tunsberg deltok.

Vi fikk høre varme og morsomme taler av sønnen Christian Lycke Ellingsen, likeså av enkefru Ingrid Lycke Ellingsen. En dyktig og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway