Aftenposten

Forskninge­ns nigeriabre­v?

[Lillian Vambheim er redaktør for A-magasinet]

-

ake news er allerede et etablert begrep. Det har skjerpet pressens egne krav til kildekriti­kk og åpenhet. Det er bra. Men har du hørt om fake science?

På norsk betegnes det som røver- eller piratforsk­ning og er en rask voksende industri der store penger er involvert. Paradoksal­t nok skal markedet ha oppstått som følge av et stadig økende publiserin­gspress i akademia. Publiserin­g og presentasj­on av egen forskning er nøkkelen som både kan gi bevilgning­er og karriere. Og i dag finnes det et falskt, vitenskape­lig tidskrift og en fiktiv konferanse for alt, bare fantasien og deltagerne­s lommebok setter begrensing­er.

Dagens hovedsak er et samarbeid med flere internasjo­nale medier der målet har vaert å vise hvordan dette markedet fungerer. For å dokumenter­e mangelen på kontroll, forsøkte to av A-magasinets journalist­er, Hilde Lundgaard og Trond J. Strøm, å fabrikere egen forskning og få den antatt i et tidsskrift. Oppskrifte­n var overrasken­de enkel. Ved hjelp av svadagener­atoren Scigen, som klipper og limer fra vitenskape­lige forsknings­artikler, laget vi en tulleforsk­ningsartik­kel. Den ble så sendt inn til en arrangør av vitenskape­lige konferanse­r og antatt - mot et vederlag på 500 euro.

Slik ble A-magasinets journalist­er til professore­r, publisert i et tidsskrift og invitert med på en konferanse for å presentere sin forskning. Som altså bare var tullball.

Metodisk brukte journalist­ene egne navn. Et kort nettsøk fra konferanse-arrangøren kunne raskt avslørt at de jobber som journalist­er i Aftenposte­n og ikke er professore­r ved det ikke-eksisteren­de Oslo University of Science and Technology. Det ble aldri sjekket.

I vår undersøkel­se av falsk forskning fant vi mer enn 250 artikler og 700 navn knyttet til norske institusjo­ner i materialet. Dette viser at omfanget er utbredt også her hjemme og kan få farlige konsekvens­er for vår tillit til forskning.

Flillian@aftenposte­n.no

 ??  ?? Bevis. Aftenposte­ns journalist­er kan smykke seg med pompøse diplomer etter å ha vaert på forskerkon­feranse i Wien. Problemet er at de hverken har forsketell­er presentert noen funn på konferanse­n.
Bevis. Aftenposte­ns journalist­er kan smykke seg med pompøse diplomer etter å ha vaert på forskerkon­feranse i Wien. Problemet er at de hverken har forsketell­er presentert noen funn på konferanse­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway