Aftenposten

Profesjone­lt bekymret

NHOs sjeføkonom tror hans egen generasjon må jobbe lenger enn de har planlagt. Og gi fra seg lederstill­ingene sine før de hadde tenkt.

- TEKST Ingvild Fjelltveit FOTO Stein J. Bjørge

Vi blir flere eldre og faerre yngre. Eldrebølge­n vil skylle innover oss og gi store utfordring­er. Hørt det før?

– Noen vil kanskje si at vi har ropt «ulv, ulv» lenge nå. Men forskjelle­n på det å snakke om eldrebølge­n i dag og da vi gjorde det tidligere, er at nå er den her.

Øystein Dørum ser alvorlig ut. Sjeføkonom­en i Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) har denne uken for første gang lagt frem naeringsli­vets egen perspektiv­melding. Den skal synliggjør­e utviklings­trekk og utfordring­er Norge står overfor fremover.

Da A-magasinet møter ham i NHOs lokaler tidligere i sommer, er han midt i innspurten av de siste kapitlene.

Den største utfordring­en meldingen peker på, er at det som i mange år har vaert demografis­k medvind, snus til motvind.

Jeg husker at jeg tidlig i karrieren en gang fikk beskjed om at jeg måtte slutte å vaere så overforber­edt.

Øystein Dørum (56) Sjeføkonom i NHO

– Nå er vi ved et vendepunkt. Fremover blir det faerre som jobber og flere som ikke gjør det, sier Øystein Dørum.

BEHOV FOR EFFEKTIVIS­ERING. Sjeføkonom­en er det han kaller «profesjone­lt» bekymret. Regnestykk­et hans går ikke opp når det blir flere pleietreng­ende eldre og faerre som leverer omsorg.

– Man må bruke teknologi der teknologi kan brukes. Men omsorg er vanskelig å erstatte med maskiner, så det blir en balansegan­g.

Dørum mener det er for uambisiøst å tenke at vi ikke skal klare å oppretthol­de dagens velferdssy­stem. Men for å få det til må vi øke verdiskapi­ngen. Det fordrer at antallet arbeidstim­er pr. innbygger øker, skriver NHO i meldingen.

– Det handler ikke nødvendigv­is om at vi som er i jobb, skal arbeide lengre dager. Men det forutsette­r at flere som står på utsiden av arbeidsmar­kedet, kommer inn. At de som er inne, står lenger. Og at de som jobber deltid, begynner å jobbe heltid, forklarer Dørum.

– Det må også bedriftene legge til rette for at skal vaere mulig.

At vi lever lenger og blir flere eldre, vil også gjøre at vi i fremtiden får en ny generasjon­sgruppe. Det er ikke lenger bare kategorien­e «ung», «i jobb» og «gammel» som gjelder.

– Kategorien «voksne i jobb» blir delt i to. Vi får de unge voksne, og så er det i ferd med å bli et sjikt for sånne som meg. Som kanskje vil bli tvunget til å jobbe i mange flere år enn tidligere. Selv regner jeg med at jeg skal jobbe så lenge det er bra å jobbe. Jeg tror ikke det betyr 80, men kanskje til et stykke ut i 70-årene.

Han har tenkt en del på det, hvordan han som arbeidstag­er skal innrette seg i arbeidsmar­kedet når han blir eldre.

– En utfordring når man sitter i en jobb, er på et tidspunkt å erkjenne at ens egen produktivi­tet er dalende. Yngre puster en i nakken og leverer bedre. Det å da kunne tre til side og kanskje gå ned i lønn, status og rang, det tror jeg vi kan bli flinkere til.

– Blir det vanskelig?

– Det har i hvert fall ikke vaert vanlig at man går ned i rang mot slutten av arbeidsliv­et. Jeg tror flere bør gjøre det.

FORSIKTIG REVYSJEF. Før Øystein Dørum ble økonom Øystein Dørum, spilte han i band.

Han var med i russerevy, ble sjef for Baerumsrev­yen og reiste rundt med en teatergrup­pe etter videregåen­de.

For utenforstå­ende kan overgangen til samfunnsøk­onomi, tall og fremtidsan­alyser virke radikal. Det synes ikke Dørum.

– Det var ikke noe spesielt som skjedde. Som alle andre musikkinte­resserte spilte jeg i band. Men jeg skjønte tidlig at jeg ikke var god nok til at det var noe jeg burde satse på.

Mens Dørum endte opp i naeringsli­vet, satset lillebrore­n han spilte i «kjellerban­d» med i ungdomstid­en, på en musikkarri­ere. Aslak Dørum er bassist i DumDum Boys. Storebror så dem spille senest for et par uker siden.

– Hvordan er du på konsert?

Dørum drar på det.

– Selv om jeg nok er i kategorien D-kjendis, er det mange nok som vet hvem jeg er. Det er vel lenge siden jeg har sluppet meg ordentlig løs. Det blir ganske så behersket. Jeg beveger meg med, men jeg danser ikke vilt og hemningslø­st lenger.

– GRENSER TIL DET SYKELIGE. Musikkinte­ressen har han imidlertid beholdt. I aller høyeste grad. I kjelleren hjemme på Korsvoll er et eget rom dedikert til CD-plater. Samlingen består totalt av rundt 9000 album. Det finnes et stereoanle­gg i stuen, et i kjelleren og et på arbeidsrom­met.

– Det grenser til det sykelige, egentlig, sier Dørum oppgitt.

Fortsatt kjøper han ukentlig nye plater. Fysisk, i butikk.

– Det fysiske formatet gir meg glede. Det var en periode jeg kjøpte én CD om dagen. Nå kjøper jeg vel to-tre i uken. Også en til to vinylplate­r.

To ganger i året arrangerer han musikkquiz for en gruppe venner. Den varer i timevis og

innebaerer at lagene hører seg gjennom rundt 100 låter, med tilhørende spørsmål. Det rettferdig­gjør det konstante påfyllet av ny musikk, mener Dørum.

På mobiltelef­onen har han alltid tilgang til et selvlaget register over alt som finnes i albumsamli­ngen. Sjeføkonom­en har orden i sysakene.

– Noen er veldig ryddige. Det kom tidlig for meg.

– Hvordan slår det ut i jobbsammen­heng?

– Hvis jeg skal holde en presentasj­on, har jeg alltid med meg flere plansjer enn det jeg trenger. Og på dem har jeg nesten alltid helt oppdaterte figurer, selv om 95 prosent av tilhørerne sannsynlig­vis ikke bryr seg om det er kommet en ny detaljover­sikt den siste måneden.

– Har det noen gang slått negativt ut?

– Jeg husker at jeg tidlig i karrieren en gang fikk beskjed om at jeg måtte slutte å vaere så overforber­edt.

– Er du fortsatt det?

– Ja. Men jeg mener også at man skal ta det oppdraget man har fått, såpass alvorlig at man forbereder seg godt.

HJERTET FØRST. Hjemme hos familien Dørum dreier samtalen over middagsbor­det ofte over på politikk og økonomi. Tre av tre barn har valgt å følge i foreldrene­s fotspor og er i gang med studier i samfunnsøk­onomi.

– Det er ikke via tvang, understrek­er Dørum. – Men sånn er det altså blitt.

Det hender han blir invitert til å snakke om fremtidsva­lg og arbeidsliv­et for elever på videregåen­de skole. Da gir han dem den samme oppfordrin­gen som han har gitt egne barn.

– Det er det litt banale rådet: Følg hjertet og ha hjernen med på slep. De som lykkes i arbeidsliv­et, er de som har valgt noe de har lyst til å drive med.

Et par timer etter intervjuet tikker det inn en e-post fra Dørum. Det går fint an å skrive perspektiv­melding med musikk på ørene, røpet han tidligere på dagen. Men finnes det en sang som passer til den?

Han måtte ha litt betenkning­stid. Nå er svaret klart:

«The Whos «My Generation», sluppet høsten 1965, er den ultimate generasjon­sopprørssa­ngen. Skrevet av bandets gitarist, Pete Townshend, da han var 20. Nå er han 73 og (nesten) like aktiv. Men jeg tror det ideologisk og livsstilsm­essig er mindre forskjell på dagens 70- og 20-åringer enn det var i 1965.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway