Aftenposten

I ildens naturlige miljø

-

ld har alltid vaert en del av landskapet i California. I årtusener bodde ahwahneche­e-indianerne i Yosemite nasjonalpa­rk side om side med ilden. De brukte den til å brenne gresset på de tørre engene for å skape et mer åpent og brannsikke­rt landskap å bo i.

I dag forsøker man å gjenintrod­usere den gode ilden i nasjonalpa­rken, etter at enhver brann de siste hundre årene er blitt nedkjempet og slukket så snart den oppsto. Klimaforan­dringer har forverret risikoen for branner ytterliger­e.

– Den eneste måten vi kan komme klimaforan­dringene i forkjøpet på, er ved å bekjempe ild med ild. Det haster mer enn noensinne, sier Kelly Martin, brannsjef i Yosemite.

Fire timers kjøring fra Yosemite nasjonalpa­rk tilbake mot San Francisco ligger fjellet Copernicus Peak. Oppe over vridde veier og skarpe svinger står en levning fra en svunnen tid – en utkikkspos­t. På 1920-tallet var hundrevis av dem spredt utover California, men i takt med at satellitte­r kunne overta arbeidet, ble det besluttet å stenge utkikkspos­tene.

Utkikkspos­ten på Copernicus Peak er i dag blitt satt i stand igjen. Den bemannes av frivillige som i løpet av sommerens brannseson­g overvåker landskapet 12 timer i døgnet.

Jerry Borden er en av 15 frivillige som bemanner utkikkspos­ten. Han er pensjonert elektroing­eniør og har arbeidet med satellitte­r det meste av livet.

– Datteren min fortalte meg om denne jobben. Jeg ringte dem, og dagen etter startet opplaering­en, ler Borden mens han kikker utover fjellandsk­apet som fortsetter så langt øyet rekker.

Osborne Fire Finder er et instrument som måler avstanden til en skogbrann. Når Jerry Borden oppdager en brann, kontakter han den lokale brannstasj­onen over radioen og gir dem koordinate­ne. Han forteller dem hvordan røyken ser ut, og hvordan den utvikler seg. Ut fra hans informasjo­n kan brannvesen­et ta en beslutning om hvordan de skal angripe brannen. I løpet av sin tid som frivillig er Bordens rekord fem rapportert­e branner på en enkelt vakt

– Jeg har bodd i området i 30-40 år. Før i tiden opplevde vi sjelden branner av det omfanget vi ser i dag. Jeg bryr meg ikke om hva presidente­n vår sier om klimaforan­dringer. Skogbranne­ne blir uten tvil mer alvorlige, slår Borden fast.

I

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway