Aftenposten

De kriminelle heltene

-

Iskogen mellom San José og Santa Cruz ligger en liten leir gjemt for offentligh­eten. Det er egentlig et fengsel, men ligner ikke et tradisjone­lt fengsel med porter, høye murer og vakter med gevaer. Det er bare et lite metallgjer­de, ikke stort høyere enn en alminnelig mann.

– Det fungerer bare fordi våre innsatte gjerne vil vaere her, forklarer daglig leder for Camp Ben Lomond, Dave Mendonca.

De innsatte helper med å slukke branner i området. California Department of Correction­s and Rehabilita­tion (CDCR) har hatt tusener av innsatte i brannleire­r over hele delstaten siden 1946. Deres primaeropp­gave er å assistere brannvesen­et i nødsituasj­oner som brann, oversvømme­lser og andre naturlige eller menneskesk­apte katastrofe­r. De leverer ca. 3 millioner timers brannbekje­mpelse og 7 millioner timers samfunnstj­eneste hvert år.

Under ekstreme forhold som dem brannene skapte i byen Santa Rosa, kan arbeidslag fra leirene bli sendt til området. Her jobber de skift på inntil 24 timer. Hovedoppga­ven er å lage et belte rundt ilden ved å fjerne alt brennbart materiale.

Selv om branninnsa­tsen ikke er Camp Ben Lomonds primaere eksistensg­runnlag, er det en finansiell fordel ved programmet. Siste overslag viser at arbeidet årlig sparer delstatens innbyggere for omkring 124 millioner dollar i skatt. Det tilsvarer 1069 millioner norske kroner. De innsatte får 12 kroner for hver dag de er i leiren og 6 kroner for hver time de bekjemper ild.

– De kan ta et stykke mark som er så fullt av busker og annen vegetasjon at du ikke engang kan gå gjennom det, og få det til å ligne et fortau, forteller leder Dave Mendonca.

– Jeg kaller dem helter hele tiden, men de er ikke perfekte. Det er en grunn til at de er her, minner han om.

Leirprogra­mmets rehabilite­rende effekt måles ved at man ser på hvor mange som fengsles på nytt etter at de er løslatt herfra. Blant de innsatte som har vaert med og bekjempet branner, er tilbakefal­lsprosente­n nesten 10 prosent lavere enn den er ved statens tradisjone­lle fengsler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway