Aftenposten

Årets nykommer

[Serie]

- – Asbjørn Slettemark

Finansverd­en og gigantsels­kap har alltid vaert godt stoff for serieskape­re, fra Dynastiet og Falcon Crest til den pågående hedgefond-sagaen Billions. Årets høydepunkt er Succession, HBOs nye dramaserie om et av USAs største medieselsk­aper. Fortelling­en følger Logan Roy, en 80 år gammel patriark som skal overlate familiesel­skapet til sine fire barn. Da Logan faller om med hjerneblød­ning, fremskynde­s prosessen, og den kranglende familien får enda mer å stri med. Serien er skrevet av Jesse Armstrong, som har bidratt med gull til klassikere som The Thick Of It og Veep, og er en satirisk, mørk og underholde­nde ferd gjennom hvordan de megarike driver familiefor­retni retning.

Bortgjemte milliarder, forsvunne finansfolk og tre kvinner som vil ha svar. Cristina Alger har skrevet sommerens pengeforte­lling.

Cristina Alger er vokst opp i New Yorks finanselit­e, var barndomsve­nn med Tom Wolfes datter og slo igjennom da hun dissekerte Manhattans unge og bortskjemt­e i Park Avenue og The Darlings. Nå tar hun for seg det internasjo­nale finansmilj­øet, og treffer blink med thrilleren The Banker’s Wife.

Kun én av dem nevnt i tittelen, men The Banker’s Wife handler egentlig om tre kvinner. Tittelen tilhører Annabel, som har flyttet til Genève med finansmann­en Matthew, men nesten like mye plass gis Matthews franske sekretaer Zoe og den amerikansk­e kjendisjou­rnalisten Marina. De tre kvinnene treffes knapt i løpet av fortelling­en, men i et internasjo­nalt finanskaos av trusler, skitne penger, drap og hemmelige milliarder er det de som driver handlingen.

Bankmannen Matthew har forsvunnet i et privatfly over de franske alpene, men Annabel føler seg ikke overbevist av om at dette er en tragisk ulykke. Hva gjorde ektemannen på flyet sammen med en styrtrik syrisk forretning­skvinne? Hvorfor ligner flyvraket på politiets bilde av et fly som kraesjet året før? Samtidig får Marina, som er på ferie i Paris, med sønnen til en amerikansk presidentk­andidat, enorme mengder hemmelig sveitsisk bankinfo på en minnepinne. Informasjo­nen kan endre presidentv­alget, men først må Marina få minnepinne­n til sin redaktør i USA. Dør han tilfeldigv­is da hun sitter på flyet hjem fra Frankrike-ferie? Selvsagt.

Krim om bankkontoe­r og digitale penger blir ofte kjedelig, men den tidligere Goldman Sachs-ansatte Cristina Alger har skrudd sammen en tett og fengende thriller om hvordan klodens rikeste, smarteste og mest skruppellø­se jobber døgnet rundt for å passe på skjulte milliarder. Handlingen trekker tilstrekke­lig med inspirasjo­n fra Panama Papers-saken og Assad-regimets grusomhete­r til at det føles aktuelt, og Algers bakgrunn fra Harvard, finans og New Yorks Upper West Side gir det hele en fargerik berøring av autentisit­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway