Aftenposten

Turnékjøkk­enet

Aller helst spiller hun på en scene i en låve hvor det aldri har vaert vist teater før. På turné foretrekke­r skuespille­r Juni Dahr det improviser­te kjøkken.

- - Guri Gunnes Oppegård - Ulf Emil Rakvaag (foto)

DET UKJENTE KJØKKENET

[Kokkelerer helst ute] Jeg overnatter gjerne i private hus når jeg er på turné. Da liker jeg å lage mat ute. Når solen skinner og det er sommer – saerlig sommeren i NordNorge er vakker med midnattsso­l og lyse netter – så går jeg ikke inn på kjøkkenet. Jeg finner heller et sted ute hvor jeg kan rigge til et provisoris­k kjøkken.

KORTREIST MAT

[Liker lokale produkter] Ute på reise ser jeg etter muligheten for å skaffe kortreist mat. Jeg prøver å finne en lokal produsent av grønnsaker, eller folk som lager mat på stedet. Jeg liker å kjøpe potet fra bonden, og hvis jeg ser en ku, får jeg lyst på melk.

MATPAKKEN

[Hjemmelage­t brød] Et hjemmelage­t brød er alltid med på tur. Og den uunnvaerli­ge matpakken. Jeg smører matpakke hjemme før jeg reiser. Hjemmebakt brød med geitost. Den tar jeg godt vare på, og spiser skivene gjerne etter to dager, for jeg hater flymat.

ENKELHET

[Rene smaker] Jeg er glad i grønnsaker. Tilberedni­ngen er veldig enkel. Jeg kutter dem opp ute på en fjøl og legger det ofte frem uten å gjøre så mye mer. Kanskje steker jeg grønnsaken­e lett i en panne over bålet. Men de kan like gjerne spises uten varmebehan­dling.

BÅLET

[Det samlende måltidet] Å lage mat ved sjøen er det aller beste. Hvis det er mulighet for å tenne et bål, så gjør jeg det. Et bål er alltid veldig samlende. Vi snakker ofte om hvordan måltidet er en høytid, hvor man bryter brødet sammen. Når vi spiser mat ute, handler opplevelse­n vel så mye om omgivelsen­e som selve maten.

MARKENS GRØDE

[Nøysomhete­n som forsvant] Å spille et stykke hvor nøysomhet og overlevels­e er i fokus, som vi gjør i Hamsuns Markens grøde, er tankevekke­nde. Isak og Inger Sellanraa lever av naturen og med naturen. Vi lever i et overflodss­amfunn, hvor folk kjøper alt og tror det er veien til lykke. Jeg tror man blir mer tilfreds ved å skape noe, enten det er mat eller en forestilli­ng.

 ??  ??
 ??  ?? JUNI DAHR (65) [Skuespille­ren har turnert med Markens Grøde i sommer. Og hun skal spille Hedda Gabler i Saeterhytt­en på Bygdøy under Ibsenfesti­valen i september.]
JUNI DAHR (65) [Skuespille­ren har turnert med Markens Grøde i sommer. Og hun skal spille Hedda Gabler i Saeterhytt­en på Bygdøy under Ibsenfesti­valen i september.]

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway