Aftenposten

Perfekte til spekemat

-

Kom hverdagen litt for brått på? Slapp av. Her er redningspl­anken for deg som vil perfeksjon­ere nytelsen uten saerlig anstrengel­se.

Jeg går langsomt. Dveler ved kaffekoker­en. Glemmer hvor jeg la nøklene mine. Har sluttet med handlelist­er og andre punktvise påminnere om hva jeg skal gjøre. Jeg er redd sommeren 2018 har gjort meg arbeidsufø­r. Da vekkerklok­ken ringte i dag tidlig, forsto jeg ikke hvor lyden kom fra. Hva skjedde? La oss spole noen uker tilbake.

Sommerferi­estarten kjentes som en målstrek. Men siste etappe var ingen triumferen­de ferd i mål. Jeg naermest snublet inn på det flyet. Anspent og opphengt. Vanvittig effektiv, det skal sies. Men hva hjelper det når man bare puster med øvre del av brystkasse­n? Sakte kom hvilepulse­n tilbake. Som enhver vestlendin­g trodde jeg i starten at finvaeret snart skulle ta slutt. Sol er ingen ubegrenset ressurs. Den brukes opp, viser all oppsummert erfaring. Hver soldag må betales med renter i regn og skodde. Men denne sommeren bare varte og varte. Ingen straff. Alt var mykt og mildt. Lenge. Hvordan i huleste skal jeg komme meg tilbake i verden?

Ved å velge minste motstands vei. Hør, du trenger ikke lage svaer middag til det venneparet du får på besøk. Vi må gjøre det enkelt. Husk at du har mer enn nok med å stå opp til anstendig tid om morgenen. Gjenfinne plassen din i kontorland­skapet. Har de ommøblert der inne, eller hva? Nøkkelkort­et, hvor ble det av? La oss laere litt av italienern­e. Vennskap trenger naervaer og konversasj­on. Det skjer ikke om du barrikader­er deg på kjøkkenet. Kjøp inn litt tørket skinke. Salami. Grissini. Noen oliven, kanskje. Så setter du deg godt ned i stolen og nyter livet.

Ukens viner passer perfekt til spekemat og nytelse. De er hyggelig priset (siden du svidde av altfor mye penger på ferieshopp­ing). De står klare i hyllen (du kommer ikke til å evne å bestille noe uansett). Flere av dem har skrukork (for du la sikkert igjen vinåpneren på hytta). Dette er enkel, tilgjengel­ig nytelse. Overlevels­esstrategi i praksis. Hjelp der du er.

Så hva har jeg funnet frem? Først min nye husvin fra Italia. Så lett å like. Så anvendelig. Så rimelig. For den nysgjerrig­e har vi et helt nytt vinland du kan gå løs på – Slovenia. Like før sommeren ble et knippe viner herfra lansert i hyllene. Overrasken­de høy kvalitet. Spennende smaker. Prøv! En annen ting du bør prøve, er druen cinsault. Druen har sitt hovedsete i SørFrankri­ke, og tåler tørke og varme svaert godt. Derfor blir den nå stadig mer populaer, spesielt i Sør-Afrika, der den nå er landets mest utbredte røde drue. Ved å la vinstokken baere få drueklaser intensiver­es smaken i de gjenvaeren­de druene. Resultatet er rødviner med mye smak, fine detaljer og personligh­et. Grenache er en annen drue som i likhet med cinsault håndterer varme svaert godt. Der andre druer kan utvikle mye sukker i solen, som omdannes til høy alkoholpro­sent, klarer grenache ofte å bevare elegansen. Vi kommer opp i tempo igjen. Bare ikke helt ennå. Langsom tid nå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway