Aftenposten

Over 700 norske forskere har publisert forskninge­n i «røvertidss­krifter»

Over 700 norske forskere har publisert forskninge­n sin i «røvertidss­krifter».

- HILDE LUNDGAARD TROND J. STRØM

Det skal ikke skje. Men en rekke norske forskere har presentert forskninge­n sin i «røvertidss­krifter» og på useriøse konferanse­r.

Professor i helseviten­skap Line Oldervoll ved NTNU følte seg smigret da hun fikk flere henvendels­er fra tidsskrift­et Internatio­nal Journal of Physical Medicine & Rehabilita­tion om kreftforsk­ningen hun deltok i.

Etter en stund sendte hun inn en forsknings­artikkel hun hadde skrevet sammen med flere kolleger. Det angrer på hun i dag.

– Vi gikk fem på, for å si det rett ut, innrømmer hun. Hun fattet ikke mistanke før artikkelen plutselig var på trykk, helt uten de vanlige rundene med kommentare­r fra fagfeller. Da var tabellene gjengitt feil og avgiften på naermere 10.000 kroner betalt. Forsøket på å trekke artikkelen var forgjeves. Resultaten­e kan ikke publiseres andre steder og er «bortkastet».

Hun har prøvd å fortrenge hele opplevelse­n.

– Det er forkasteli­g at noen vil tjene penger på slikt. Selv har jeg virkelig laert å sjekke, sier hun.

En hel industri

Som A-magasinet fortalte i går, har det vokst frem en hel industri av mer eller mindre useriøse aktører som tilbyr rask publiserin­g, ofte nesten uten kvalitetsk­ontroll – såkalte røvertidss­krifter. I noen tilfeller kan rent oppspinn slippe gjennom sammen med solide arbeider.

I Norge har vi bygget opp et omfattende register over tidsskrift­er som regnes som seriøse, det såkalte kanalregis­teret. Bare disse gir uttelling i form av publiserin­gspoeng og pengestøtt­e til de ulike forsknings­institusjo­nene. Likevel viser det seg at mange norske forskere – med eller uten overlegg – i likhet med Oldervoll har publisert i tidsskrift­er som ikke er godkjent.

Aftenposte­n gransket to av de største aktørene, OMICS og WASET, og fant mer enn 250 tilfeller fordelt på mer enn 700 navn og 48 institusjo­ner.

Overrasken­de funn

Leder for Granskning­sutvalget for A-magasinet publiserte i går en sak om såkalt «røverforsk­ning». Vi viste hvordan en rekke vitenskape­lige tidsskrift­er og forsknings­konferanse­r slipper gjennom tvilsom forskning uten kvalitetsk­ontroll – men mot god betaling.

Fenomenet er økende og regnes som en alvorlig trussel mot all forskning, fordi det blir umulig å vite hva som er kvalitetss­ikret og ikke.

I kartleggin­gen fant vi mer enn 700 navn på forskere tilknyttet norske institusjo­ner som har publisert i «røvertidss­krifter».

forskning, professor Ragna Aarli, er overrasket.

– Det er snakk om forsknings­tid og offentlig finansiert forskning. Da burde det ikke skje, sier hun og presiserer at det kan vaere snakk om «en glipp» i full fart.

– Men man bør vite hva som gir uttelling og forsknings­messig kred. Hvis noen velger slike kanaler systematis­k, er det uforståeli­g.

Sjekket ikke

Aftenposte­n har snakket med flere forskere som har havnet på konferanse­r eller publisert artikler i ulike tidsskrift­er fra Indiabaser­te OMICS. Ingen av deres rundt 700 publikasjo­ner er godkjent i Norge.

En kjent professor nektet oss blankt å skrive at han hadde deltatt på en OMICS-konferanse. De fleste andre fortalte den samme historien: De fikk et fristende tilbud som virket seriøst og sjekket ikke godt nok.

Professor til pynt

At flinke forsker kan la seg lure, er ikke så rart. Flere av «røvertidss­kriftene» opererer med navn som til forvekslin­g ligner de seriøse, og inkluderer gjerne «internatio­nal» og «science». I tillegg kan de ofte vise til imponerend­e rekker av fagfolk i sine redaksjons­råd.

Professor emeritus i medieviten­skap Sigurd Allern, for eksempel, står oppført med bilde og full biografi i OMICS-tidsskrift­et Journal of Mass Communicat­ion & Journalism.

Allern forteller at han i 2012 fikk en e-post fra det han trodde var et nystartet medietidss­krift støttet av flere solide akademiker­e. Uten å tenke saerlig over det takket han ja til å bli med i redaksjons­rådet.

– Et år senere ble jeg kontaktet av en finsk kollega som hadde funnet navnet mitt. Vedkommend­e orienterte meg om hva slags tvilsomt tidsskrift dette var, forteller Allern, som umiddelbar­t sendte en e-post der han ba om å bli fjernet.

Helt frem til desember i fjor har han uten resultat sendt stadig krassere e-poster. Han figurere stadig som «redaktør». I likhet med mange andre har han erfart at det naermest er umulig å få navnet slettet.

– Dette er et rent svindelfor­etak som misbruker navn, titler og sårbare forskere som ser dette som en billig vei til publiserin­g. Jeg antar at det eneste effektive mottiltake­t er negativ internasjo­nal publisitet om OMICS & co., sier Allern.

Kidnappet av røvere

Professor Filippo Berto ved NTNU er en anerkjent forsker med en stor internasjo­nal produksjon. Da Aftenposte­n kontakter ham og forteller at han figurerer som medforfatt­er på mer enn 40 ulike artikler sammen med en gruppe rumenske forskere, sukker han tungt. Flere av artiklene, for eksempel en om hvordan luftskip holder seg i luften, minner mer om en Wikipediaa­rtikkel enn om forskning.

– Rumenerne kontaktet meg i 2016 og ba meg om hjelp med en artikkel. Jeg tenkte det var et fattig universite­t og ville bidra, sier Berto. Året etter oppdaget han at de hadde spydd ut artikler hos forlaget Scipub med ham som medforfatt­er i tvilsomme tidsskrift­er.

– Jeg ba dem slutte, men fikk en svaert aggressiv e-post tilbake. Heldigvis har jeg tatt vare på e-postene i tilfelle jeg skulle få en telefon som dette, sier han.

Berto har i hele sommer prøvd å få forlaget til å fjerne hans navn. Først da han truet med å saksøke dem, fikk han et løfte om å bli fjernet.

– De prøver vel å trekke inn gode navn for å «sminke» disse tidsskrift­ene. Men roter du deg bort i dette, kan du få store problemer når du søker stipend og støtte.

 ?? FOTO: THERESE ALICE SANNE ?? Professor Line Oldervoll ved NTNU forsker på rehabilite­ring av kreftpasie­nter. Hun ble lurt til å publisere en av artiklene sine i et røvertidss­krift.
FOTO: THERESE ALICE SANNE Professor Line Oldervoll ved NTNU forsker på rehabilite­ring av kreftpasie­nter. Hun ble lurt til å publisere en av artiklene sine i et røvertidss­krift.
 ??  ?? Det var i A-magasinet i går at to av våre journalist­er fortalte historien om forsknings­fusket.
Det var i A-magasinet i går at to av våre journalist­er fortalte historien om forsknings­fusket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway