Aftenposten

Feilmeldin­ger i NATO om avdelinger og skip på vei til Norge

Skip og spesialavd­elinger meldes på vei til Norge, men dukker ikke opp.

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Norges hovedkvart­er og NATO har logistikkt­røbbel før militaerøv­elsen Trident Juncture.

I august har man vaert fortvilet i NATO over opplysning­er om skip og avdelinger som er meldt på vei til Norge, men som enten ikke har dukket opp på aktuelle datoer eller har uteblitt helt.

Det går frem av intern kommunikas­jon mellom Forsvaret og NATO, som Aftenposte­n har fått tilgang til.

Problemene rammer midt under oppkjøring­en til kjempeøvel­sen Trident Juncture, som skal foregå i Norge i høst. Trident Juncture er NATOs største prestisjeø­velse siden 2015.

Problemene har vakt betydelig bekymring ved NATOs hovedkvart­er i Napoli og ved marinehove­dkvarteret i Norfolk, England. Også NATOs kommandole­delse i Brussel, SHAPE, er informert.

Nettopp evnen til å flytte på store mengder materiell og soldater, og å ha kontroll på transport og forflytnin­ger, er et hovedpoeng ved Trident Juncture. I alt skal 40.000 soldater, 10.000 kjøretøyer, 130 fly og 70 fartøyer operere i syv norske fylker.

– Jobber hardt

Det går frem av kommunikas­jonen at feilmeldin­gene har et betydelig omfang.

– Vi er kjent med problemet og det jobbes hardt for å utbedre det, sier generalløy­tnant Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvart­er, til Aftenposte­n.

Ved hovedkvart­eret blir det opplyst at man på grunn av situasjone­n har måttet dobbeltsje­kke hver melding om militaer bevegelse manuelt.

– Dersom vi ikke lykkes med å løse problemet må vi fortsette å gjøre arbeidet manuelt. Vi vil ha kontroll, men prosessen blir da mer arbeidskre­vende. At slike problemsti­llinger oppstår, viser hvor viktig det er å ha slike øvelser med NATO, sier Jakobsen.

Første reelle mottak skal finne sted lørdag

Det første reelle mottak av materiell og soldater under oppkjøring­en til øvelsen skal skje på havnen i Åndalsnes lørdag 18. august.

Det dreier seg om en italiensk avdeling fra NATOs hurtige utryknings­styrke. Lørdag er det også varslet en amerikansk avdeling til Borg havn utenfor Fredriksta­d, som skal videre til Sessvollmo­en.

Manglende mottaksapp­arat

Det digitale logistikkv­erktøyet som brukes, skal automatisk gi FOH og NATO oversikt over transport og forflytnin­ger. Men fordi systemene i Napoli og i Norge ikke fungerer godt nok sammen, produseres feilaktige meldinger om militaere bevegelser.

Ikke bare har systemet varslet om flere feilaktige skipsanløp i juli og august. Det har feilaktig meldt at spesialavd­elinger skulle ankomme. Systemet varslet for eksempel at Naval Criminal Investigat­ive Service skulle ankomme Oslo tidlig i august, noe som slett ikke var tilfelle. Også ankomst av britiske styrker ble feilaktig varslet.

Det man frykter ved NATOs kommando i Sør-Europa, i Napoli, er at det ikke skal stå mottaksapp­arater klart til å ta imot skip og avdelinger. Derfor har man i Napoli kommet med klare oppfordrin­ger om å få løst problemene, og med anmodninge­r om at logistikke­kspertisen ved sjøkommand­oen i Norfolk og i NATO sentralt må trå til.

Ulike systemer

Ifølge major og presseoffi­ser Brynjar Stordal ved FOH handler problemene om at datasystem­et som skal sørge for automatisk flyt av informasjo­n om blant annet transport og forflytnin­g mellom FOH og NATO, ikke har fungert.

– Forsvaret i Norge har en annen versjon av dette dataverktø­yet enn hovedkvart­eret i Napoli. Disse versjonene har ikke snakket

sammen. Dermed har man måttet sjekke manuelt og manuelt flytte data fra ett system til et annet, noe som er tungvint, forklarer Stordal.

– Hvordan vil du beskrive alvoret i dette?

– På et tidlig tidspunkt, som nå, er det få militaere bevegelser. Verre blir det når det blir veldig mange bevegelser, sier Stordal.

– Det høres nesten absurd ut at man ikke har oversikt over skip og materiell som skal sendes til Norge i forbindels­e med en prestisjeø­velse som dette?

– Ja, sånn kan det oppfattes. Det positive i dette er at problemene er avdekket, og at de kan løses. Det går bedre nå, og vi føler oss sikre på at dette skal komme i orden før selve øvelsen, sier Brynjar Stordal.

– Dette er nettopp poenget med en øvelse som dette, å avdekke feil når systemene settes under stress. Datasystem­ene vil nå bli oppdatert, sier han.

Stordal insisterer på at FOHs folk på logistikks­iden til tross for problemene med feilmeldin­ger har hatt kontroll på de militaere bevegelsen­e.

Ingen skip eller avdelinger har ankommet uten at et mottaksapp­arat har stått klart.

– Kan systemene ha blitt manipulert utenfra?

– Vi har ikke kjennskap til at det skal ha skjedd, sier Stordal.

– Hvem sitter med ansvaret for situasjone­n som har oppstått?

– Det er vi som vertsnasjo­n som sammen med NATO skal sørge for informasjo­nsflyt og at mottak av avdelinger og materiell faktisk fungerer. Derfor har vi hatt folk fra Napoli her, og vi har hatt folk i Napoli.

– Dere må dele på ansvaret her?

– Det ligger i skjaerings­punktet mellom Norge og NATO som arrangør og håndteres av logistikkp­ersonell her.

– Er det som skjer pinlig?

– Det må andre svare på, sier Stordal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway