Aftenposten

Hva skal til for å velte en toppolitik­er?

Det er ikke første gang privatlive­t roter det til for norske politikere. Men hvorfor må noen gå, mens andre kommer seg unna?

- TEKST: HILDE LUNDGAARD HALVOR HEGTUN ROBERT VEIÅKER JOHANSEN HELLE AARNES a-magasinet@aftenposte­n.no ILLUSTRASJ­ONER: MARVIN HALLERAKER

Hallo!

Hva var det der, egentlig?

Teknisk sett var svaret greit, også for et forvirret TV-publikum som hadde ventet i naer et døgn: Det var et offentlig arrangemen­t på utestedet Madam Reiersen i Arendal, der PR-byrået Gambit H+K gjennomfør­te et intervju med tidligere fiskerimin­ister Per Sandberg (58) og hans kjaereste Bahareh Letnes (28).

Men hva var det?

«Noe av det rareste i norsk politikk noensinne», skrev politisk redaktør Kjetil Bragli Alstadheim fra Dagens Naeringsli­v på Facebook.

Det var sterke ord, for i norsk politikk har det skjedd veldig mye rart. I det oksygenfat­tige, klamme rommet hos Madam Reiersen var det ikke engang klart for de fremmøtte om det var politikk de var med på. Dreide det seg ikke vel så mye om privatliv? Og et rettslig oppgjør med Medie-Norge?

Skarpskodd­e jurister, «som ikke er norske», fortalte Sandberg, står klare til å ta fatt på jobben med å renvaske Bahareh Letnes, en kvinne som etter Sandbergs vurdering har vaert utsatt for en «henrettels­e» i norske medier. Få minutter senere, i NRKs partileder­debatt i Arendal kulturhus, ble det varslet fra flere partier at Sandberg/Letnes-saken vil få sitt etterspill i Stortinget, og dermed er vi altså i politikken­s verden likevel.

Fra stabbur til piano Til og med en ganske gjenkjenne­lig verden. Sandberg har funnet sin plass i den lange rekken av topp-politikere som har rotet det til for seg, og etter en tid i skarp motvind mer eller mindre ufrivillig valgt å trekke seg.

Eksempel-listen fra norsk politikk begynner å bli lang og omfatter ingrediens­er som drosjeregn­inger, stabbur, restaurant­besøk og for naere venninner.

Men hva er egentlig felles for tabbemaker­e som har måttet gå? Og for dem som stille og rolig er blitt vaerende på kontoret? Med unntak av å begå en overlagt kriminell handling eller å lyve for Stortinget er det ikke nødvendigv­is typen tabbe som avgjør.

Håndtering er alt – The cover up is often worse than the crime. Det er ikke tabben i seg selv, men måten den håndteres på, konstatere­r Ketil Raknes, høyskolele­ktor og tidligere statssekre­taer for SV. Han er helt på linje med alle ekspertene Aftenposte­n har snakket med.

De første reaksjonen­e fra «synderen» er veldig viktige, spesielt forsøk på å bagatellis­ere. Kommer du skjevt ut, er det ikke lett å hente seg inn, supplerer Hilmar Rommetveit, professor i statsviten­skap ved Universite­tet i Stavanger.

Han mener Per Sandberg er et utmerket eksempel.

Manuela Ramin-Osmundsen og hennes venninnefo­rhold kan vaere et annet.

Altfor naere venninner I oktober 2007 ble Manuela Ramin- Osmundsen landets første statsråd med minoritets­bakgrunn. Norges barne- og likestilli­ngsministe­r ble utnevnt noen dager etter at hun fikk norsk statsborge­rskap. Fire måneder senere gikk hun av. På grunn av vennskap. Inhabilite­t. Og det statsminis­ter Jens Stoltenber­g beskrev som tilbakehol­delse av informasjo­n.

Ramin-Osmundsen ga jobben som nytt barneombud til Ida Hjort Kraby. De var noe mer enn to som bare nikket når de så hverandre på gaten, de hadde besøkt hverandre privat flere ganger. Det endte med at begge sa opp de ferske stillingen­e sine.

– Jeg har funnet ut at jeg kan velge om jeg skal la dette definere meg. Det vil jeg ikke. Det gir meg ingenting å vaere bitter, sa hun i et Aftenposte­n-intervju i september i fjor. I dag er hun HR-sjef i Miljødirek­toratet, og sier at hun ikke vil kommentere Aftenposte­ns artikkel.

Reiseregni­ng foran sex Ifølge Civita-leder og tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet er norske politiske skandaler mer preget av reiseregni­nger enn sexliv. I motsetning til for eksempel britisk presse styrer norske medier unna utroskap og sengehygge hvis den ikke berører politikerr­ollen direkte.

Men Per Sandbergs valg av partner berørte, ifølge Ketil Raknes, en annen helt vesentlig faktor: Støtten fra eget grunnfjell.

– Hvis Sandberg hadde fått en kjaereste fra Øst-Europa, hadde ingen reagert. Det at hun var muslim var problemet for hans støttespil­lere. Ikke at han hadde tatt med seg mobiltelef­onen, sier Raknes og viser til at Sylvi Listhaug kunne tillate seg mye som kunne utfordret statsråd-rollen fordi mange Frp-ere likte det.

– Men da det ble for mye bråk for fløyen i partiet som ønsker makt og innflytels­e, var det slutt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway