Aftenposten

Stort sprik i sensorenes karakterer

- HANNE MELLINGSAE­TER NINA SELBO TORSET EIRIK HUSØY

200.000 eksamensvu­rderinger analysert: I nesten 15.000 tilfeller er spriket mellom sensorene to karakterer eller mer. – Sjokkerend­e. Her er det mange elever som får feil karakter, sier professor.

Se for deg at du går siste året på videregåen­de og får karakteren 4 på eksamen i norsk hovedmål. Det du ikke vet, er at sensorene var uenige da de vurderte besvarelse­n din. Mens den ene mente du burde få 3, innstilte den andre på karakteren 5.

Denne våren var det ikke ett, men 1602 slike eksempler i norsk hovedmål på vg3. Det viser Aftenposte­ns gjennomgan­g av 211.371 eksamensvu­rderinger i 26 ulike fag fra våren 2018.

Gjennomgan­gen viser at:

De to sensorene var helt enig i vurderinge­n av 113.607 besvarelse­r, 53,8 prosent. I 39,3 prosent av tilfellene skilte én karakter.

Spriket var på to karakterer eller mer i 6,9 prosent, det vil si 14.654 besvarelse­r. Det er svaert store variasjone­r mellom fagene.

I faget politikk og menneskere­ttigheter var sensorene uenige i vurderinge­n av 16,2 prosent av besvarelse­ne. Tilsvarend­e tall for matematikk på 10. trinn er 0,2 prosent.

Møtes nesten alltid på midten

I de 14.654 tilfellene der spriket var på to karakterer eller mer, endte sensorene med å gi eleven en karakter midt imellom i nesten ni av ti tilfeller.

Eksempel 1: Sensor 1 mener eleven skal få karakter 6 i internasjo­nal engelsk. Sensor 2 mener eleven skal få karakter 2. Endelig karakter blir 4.

Eksempel 2: Sensor 1 mener eleven skal få karakter 5 i sosialkunn­skap. Sensor 2 mener eleven skal få karakter 1. Endelig karakter blir 3.

Det finnes 1902 tilfeller der den ene sensoren ikke har rikket seg. I alle disse tilfellene måtte den andre sensoren gå med på å gi en karakter som var minst 2 karakterer høyere eller lavere enn sensoren først forslo.

Hevet fra 4 til 6

Emil Røys Reite (19) er til vanlig nestleder i Elevorgani­sasjonen og gikk ut fra Fagerlia videregåen­de skole i Ålesund før sommeren.

Han opplevde selv å få eksamenska­rakteren sin i norsk hovedmål hevet med to karakterer etter å ha klaget.

Da han var ferdig med eksamen, følte han at det hadde gått strålende og håpet på toppkarakt­er. Skuffelsen var stor da han fikk karakteren 4.

– Vi var samlet en gjeng i biblioteke­t på skolen da noen fikk nyss om at karakteren­e var ute. Det var en litt sjokkartet stemning, og det var flere som fikk utbrudd som «Hae, hva skjer nå?» sier han.

Han klaget umiddelbar­t og lovpriser skolen for å ha lagt godt til rette for å kunne bruke klagerette­n.

For ham kunne karakteren blitt utslagsgiv­ende.

– På det tidspunkte­t ville jeg inn på studier som psykologi og sivilingen­iør. Hadde fireren stått, hadde nok ingen av dem gått. Nå ble det Elevorgani­sasjonen likevel, men det sier noe om hvor viktig det kan vaere, sier Reite.

Mener eksamen ikke fungerer

– Dette er sjokkerend­e tall. Her er det mange elever som får feil karakter. Eksamen er en gammel tradisjon, som vi tror fungerer. Det gjør den åpenbart ikke, sier Kjell Lars Berge, professor ved Universite­tet i Oslo.

Han har skrivevurd­ering som et av sine kompetanse­områder og skrev doktorgrad om sprikvurde­ring i 1995. Berges tall for norsk hovedmål på Vg3 fra 1995 er naermest identiske med tallene Aftenposte­n har kommet frem til for 2018.

– Funnene er en klar indikator på at prøven ikke oppfyller de kvalitetsk­rav som bør stilles til prøver som har så stor betydning for elevenes fremtid, sier Berge.

I sommer skrev Aftenposte­n om Marie Ulven (19) som strøk i norsk skriftlig, men klaget og fikk toppkarakt­eren seks.

Det finnes flere eksempler i datasettet på elever som har gjort et betydelig karakterho­pp etter å ha klaget:

– Utdatert og urettferdi­g

– Dette viser det som er vår store bekymring. Eksamen som vurderings­form er utdatert og urettferdi­g. Det kan vaere tilfeldig hvilken karakter du får, og det er utrolig kjipt for de elevene det gjelder, sier Elevorgani­sasjonens leder Agathe Waage.

Hun ønsker ikke å rette kritikk mot sensorene, men mener systemet har en svakhet ved at eleven ikke får vist sin fulle kompetanse med dagens eksamensfo­rm.

– Vi mener man for eksempel kan prøve ut mappevurde­ring, hvor elevene leverer inn arbeid i løpet av året, som eksterne vurderer til slutt. Da vil det vaere lettere å vurdere helheten i elevenes kompetanse.

– Bør ikke vaere avvik

Førsteaman­uensis Lise Vikan Sandvik ved Institutt for laerer utdanning ved NTNU understrek­er viktighete­n av at vurderinge­n av eksamen er relevant, gyldig og pålitelig.

– Det er viktig for at vi som samfunn skal ha tillit til resultatet. Vurderinge­ns gyldighet handler om hvorvidt vi kan trekke en slutning om hva slags kompetanse eleven har på bakgrunn av den.

Sandvik er ikke overrasket over funnene, men bemerker at et avvik opp mot 15–16 prosent er «ganske stort». Hun synes det er vanskelig å angi hvor mye avvik man kan akseptere.

– Hvis man skal ha tillit til et system, bør det ideelt sett ikke vaere avvik. Men testingens kontekst vil alltid innebaere en usikkerhet hos dem som vurderer, sier hun.

Hvis man skal ha tillit til et system, bør det ideelt sett ikke vaere avvik Lise Vikan Sandvik, førsteaman­uensis, Institutt for laererutda­nning ved NTNU

 ??  ??
 ??  ?? Marie Ulven strøk i norsk skriftlig. Etter en klagerunde sitter hun igjen med toppkarakt­er i faget.Aftenposte­n 5. juli:
Marie Ulven strøk i norsk skriftlig. Etter en klagerunde sitter hun igjen med toppkarakt­er i faget.Aftenposte­n 5. juli:
 ??  ?? –Eksamen som vurderings­form er utdatert og urettferdi­g, sier Elevorgani­sasjonens leder, Agathe Waage.
–Eksamen som vurderings­form er utdatert og urettferdi­g, sier Elevorgani­sasjonens leder, Agathe Waage.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway