Aftenposten

«Ronaldo-effekten» kan endre italiensk fotball

For Juventus handler det om å bli en av Europas virkelige fotballgig­anter.

- DANIEL RØED-JOHANSEN

Denne helgen starter Serie A opp igjen.

I juli kom nyheten som sendte sjokkbølge­r gjennom fotballver­denen. Cristiano Ronaldo, superstjer­nen som har vunnet Gullballen fem av de siste ti årene, var klar for Juventus.

Lørdag kveld spiller han sin første offisielle kamp for klubben når det italienske storlaget møter Chievo på bortebane.

Men signeringe­n har løftet klubben lenge før sesongen har begynt.

I dagene etter stjernekjø­pet kom rapportene om Ronaldo- galskapen. Om pizzaer og iskrem oppkalt etter ham, enorme mengder med solgte drakter og en eksplosjon av Juventus-følgere i sosiale medier.

Ronaldo er stor på banen. Blant de største. Men han er enda større utenfor.

– Vanvittig kommersiel­l effekt

– Du får to ting med Ronaldo. Du får en av de beste spillerne, og du får en vanvittig kommersiel­l effekt. For eksempel ser man allerede at Juventus knuser rekorder i sosiale medier, der de har gått fra å vaere den niende til fjerde mest fulgte fotballklu­bben i verden, sier Kim-André Østbye i Juventus Norge.

Følgere på sosiale medier betyr økt oppmerksom­het og eksponerin­g, som igjen fører til økt inntektspo­tensial fra sponsorer og TV-rettighete­r.

Juventus er allerede blant verdens største fotballklu­bber. De har vunnet den italienske ligaen syv år på rad og er kommet til to av de siste fire Champions Leaguefina­lene.

Likevel: Vi er i en tid der forskjelle­n øker ikke bare mellom rik og fattig, men også mellom rik og rikest.

Hvert år presentere­r konsulents­elskapet Deloitte en rangering over verdens mest lukrative fotballklu­bber. I den siste rapporten, publisert i januar, er Juventus nummer ti, en plass de har hatt de siste fire årene.

I rapporten påpekes det at Juventus’ plass blant topp ti kan bli utfordret, spesielt fordi TV-rettighete­ne i Italia ikke er i naerheten av å vaere like lukrative som i engelske Premier League.

Juventus’ plan

Sentralt er også hvor pengene kommer fra. I fotball er det tre hovedinnte­ktskilder: inntekter relatert til kampdag, sponsorinn­tekter og inntekter fra TV-avtaler.

De siste årene har det skjedd en kraftig dreining, der sponsordel­en er blitt stadig viktigere for de rikeste klubbene. For eksempel sto denne kilden for 48 prosent

av pengene Manchester United håvet inn i 2016/17-sesongen. For Real Madrid var det 45 prosent, for Barcelona 46 prosent og for Bayern hele 58 prosent.

Men Juventus fikk bare 28 prosent av inntektene via dette området.

Det er i dette lyset Ronaldo-kjøpet må ses. Juventus ønsker ikke å vaere en klubb som utfordres om topp ti-plassen på rikinglist­ene. De vil vaere helt i toppen.

– Målsetting­en til Juventus er at Ronaldo skal bidra til sportslig suksess i Europa, men også at han skal bidra til å løfte merkevaren, slik at klubben tar et nytt steg, sier supporterl­eder Østbye.

Det er derfor Juventus punget ut over 950 millioner kroner i overgangss­um og forpliktet seg til enorme lønnsutgif­ter for en 33-åring.

Og det var derfor de i fjor endret design på klubblogoe­n til noe som var bedre egnet for sosiale medier.

Kan han løfte italiensk fotball?

Spørsmålet er om Ronaldo-kjøpet også kan bidra til å løfte hele Serie A.

På 80- og 90-tallet flokket stjernene seg sammen i Italia. Gang på gang ble overgangsr­ekorden smadret av italienske klubber.

Det var en gullalder.

Men utover 2000-tallet ble italienske toppklubbe­r løpt fra økonomisk av klubber fra de andre store ligaene. Inter greide å bygge opp et lag som vant Champions League, men satsingen kostet, og de neste årene handlet om kostnadsku­tt og stjerneflu­kt.

Slik var det for flere klubber i Italia. Det handlet om blodrøde tall, profilerte avganger og sviktende resultater i Europa.

Nye stadioner en nøkkel

Unntaket var Juventus, som reiste seg etter at kampfiksin­gsskandale­n – Calciopoli – hadde sendte dem ned én divisjon.

Et nøkkelgrep på veien tilbake var at de i 2011 fikk på plass et nytt, moderne stadion de selv eier. Dette området er noe som har holdt mange italienske klubber tilbake. Italiensk fotball har vaert preget av nedslitte, kommunalt eide anlegg, og det har begrenset de økonomiske muligheten­e.

Det er en sentral forklaring på at kun tre italienske klubber var blant verdens 20 rikeste klubber i 2016/17-sesongen.

Men nå er noe i ferd med å skje. – Flere og flere klubber har lansert planer om nye stadioner, og om fem til ti år ser nok dette veldig annerledes ut, sier Østbye.

Supporterl­ederen påpeker at der italienske klubber i noen år «har vaert selgende i stedet for kjøpende», er de kommet styrket ut av denne overgangss­ommeren.

Han poengterer også at Serie A fra denne sesongen er sikret fire lag i Champions League.

Flere av toppklubbe­ne har nå eiere med økonomiske muskler i ryggen.

– Jeg mener at Serie A traff bunnen for rundt ti år siden. Sakte kommer ligaen tilbake. Det er nå en avgjørende gruppe med eiere som ikke er skurker, men kompetente. De skjønner at klubbene i ligaen må se på hverandre som forretning­spartnere for å lykkes, sier Gabriele Marcotti.

Den anerkjent fotballskr­ibenten ser på Ronaldo som en potensiell gullgruve for ligaen.

– Langt flere kommer til å bry seg om Serie A nå, sier Marcotti.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTONIO CALANNI, AP/NTB SCANPIX ?? Cristiano Ronaldo-overgangen får stor oppmerksom­het i Italia. Her poserer Cristiano Ronaldo med en banestorme­r under en treningska­mp 1søndag.
FOTO: ANTONIO CALANNI, AP/NTB SCANPIX Cristiano Ronaldo-overgangen får stor oppmerksom­het i Italia. Her poserer Cristiano Ronaldo med en banestorme­r under en treningska­mp 1søndag.
 ??  ??
 ?? FOTO: MASSIMO SAMBUCETTI, AP/NTB SCANPIX ?? Diego Maradona (i midten) var en helt i Napoli. Argentiner­en var en av flere fotballstj­erner som spilte i Italia. Her fra 1984.
FOTO: MASSIMO SAMBUCETTI, AP/NTB SCANPIX Diego Maradona (i midten) var en helt i Napoli. Argentiner­en var en av flere fotballstj­erner som spilte i Italia. Her fra 1984.
 ?? FOTO: MASSIMO PINCA, AP/NTB SCANPIX ?? Juventus fikk på plass et nytt stadion i 2011. Dermed skilte de seg ut fra de øvrige klubbene i Italia.
FOTO: MASSIMO PINCA, AP/NTB SCANPIX Juventus fikk på plass et nytt stadion i 2011. Dermed skilte de seg ut fra de øvrige klubbene i Italia.
 ?? FOTO: STEFANO RELLANDINI, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Juventus har vunnet Serie A syv år på rad, men drømmer om Champions League-suksess.
FOTO: STEFANO RELLANDINI, REUTERS/NTB SCANPIX Juventus har vunnet Serie A syv år på rad, men drømmer om Champions League-suksess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway