Aftenposten

Forsknings­juks er farlig

-

«FORSKNING VISER ...» er en fristende formulerin­g og innledning på et argument. I de to ordene ligger tyngde, kvalitet og en eim av fakta. Argumentet blir vanskelige­re å motsi hvis det underbygge­s av forskning.

Nå er det for lengst etablert at en henvisning til forskning i seg selv ikke er en garanti for kvalitet. Forskning er en levende prosess, en kontinuerl­ig utvikling mot mer innsikt. Nye data, nye tester og forsøk og nye erfaringer kan gi nye resultater som endrer oppfatning­er. Dessuten er det store kvalitetsf­orskjeller i forskninge­n. Noe forskning fortjener ikke å bli kalt forskning. Annen forskning er banebryten­de. Det er stadig viktigere å vise frem forskjelle­n og minne om at enkeltstud­ier aldri forteller hele historien.

A-MAGASINET har dukket ned i en verden der det ikke gir mening å snakke om god eller dårlig forskning. Aktørene som lokker til seg forskere og «forskere», og som publiserer hva som helst mot betaling, bidrar til å undergrave forskninge­ns troverdigh­et. Det skjer i en tid der alle typer institusjo­ner utfordres, og der konspirasj­onsteorien­e har gode kår. Tilliten er skjør.

Det finnes allerede flere eksempler på at hobbyforsk­ning presentere­s som ekte forskning, uten at hverken metoder eller kvalitetss­ikring holder mål. Det er farlig. Vaksinedeb­atten er blant annet et resultat av lurvete forskning, og den har fått direkte skadelige utslag.

FORSKERNE og institusjo­nene har et stort ansvar for ikke å bidra til disse aktørenes vekst. Det er uakseptabe­lt at norske forskere deltar uten en grundigere kvalitetss­jekk av arenaen de deltar på. Norske skattepeng­er skal selvsagt ikke brukes på denne måten, men pengene er ikke det største problemet.

Presset på unge akademiker­e skaper et marked for arenaer som skal dekke behovet for hyppig publiserin­g. Kvaliteten på tidsskrift­ene varierer sterkt. En rangering av publikasjo­nskanaler i nivå 1 og 2 hjelper, men det hindrer dessverre ikke svak forskning fra å bli presentert som banebryten­de, blant annet i mediene.

FORSKNING MÅ PUBLISERES og deles, men måten det skjer på, er avgjørende viktig. Publiserin­gspress bidrar på sitt beste til at flere får innsikt i viktig og kvalitetss­ikret forskning. På sitt verste bidrar det til at kvaliteten synker, og at forskninge­n taper verdi. Det verditapet rammer langt flere enn den enkelte forsker eller enkelte artikkel.

I en verden der nyheter spres i rasende fart, er det lett å etablere falske nyheter, hvis det er målet. Kildekriti­kk har aldri vaert viktigere. Spørsmål om avsender hører alltid med når informasjo­n skal formidles videre. Publiserin­gspress kan forklare at det tas snarveier i kvalitetss­ikringen, men det kan aldri unnskylde det. Kvalitet må trumfe kvantitet og tempo.

Det gjelder både medier og forsknings­tidsskrift­er.

Kildekriti­kk har aldri vaert viktigere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway