Aftenposten

Utdannings­direktorat­et: – Å vurdere innebaerer skjønn

-

Divisjonsd­irektør Sissel Skillingha­ug i Utdannings­direktorat­et synes det er vanskelig å vurdere tallene.

– Det er et veldig tydelig bilde at i matematikk og realfag, som har klar fasit og mange oppgaver, er det veldig lite uenighet. I fag med større og rundere kompetanse­mål, hvor eksamensop­pgavene ber om kreativite­t og hvor elevene skriver lengre tekster, er det vanlig med større uenighet.

– Men er det bedre eller dårligere enn forventet?

– Det vil vaere avhengig av flere forhold. Hvorfor var det akkurat 16 prosent i politikk og menneskere­ttigheter? Var det noe med oppgaven eller er det normalen? Dette er viktige spørsmål når sensorene møtes og skal bli enige om endelig karakter.

Lite å sammenlign­e med

Direktorat­et gjør vurderinge­r etter alle eksamenspe­rioder, men beregner ikke sprikvurde­ringer som publiseres. Derfor finnes det lite sammenlign­ingsgrunnl­ag.

– Vi må erkjenne at å vurdere innebaerer skjønn. Så har vi mekanismer som forsøker å sikre at vurderinge­n av eksamen skal vaere god og rettferdig.

På kritikken fra professor Kjell lars Berge trekker Skillingha­ug igjen frem nettopp disse mekanismen­e.

For det første at det faktisk er to sensorer – ikke én – som setter karakteren etter fellessens­ur. I tillegg viser hun til at de bruker laereplane­n for å lage eksamensop­pgaver, lager veiledning­er for sensur, har sensorskol­ering og klageordni­ng.

– Kan man stole på at den eksamenska­rakteren man får, er riktig?

– Elevene skal kunne stole på at karakteren de får, er riktig. Så har du eksempler som denne klagesaken i sommer, som også viser at klageinsti­tuttet fungerte.

Skal se naermere på eksamen

Spørsmål om hvorvidt dagens fem timers eksamen er den beste, kaller hun «en relevant problemsti­lling».

Skillingha­ug viser til at Regjeringe­n før sommeren varslet at de vil sette ned en egen gruppe som skal jobbe med å se på eksamen i forbindels­e med fornyelsen av laereplane­ne.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Emil Røys Reite (19) er en av mange som hadde sprik på mer enn to karakterer.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Emil Røys Reite (19) er en av mange som hadde sprik på mer enn to karakterer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway