Aftenposten

Polen får kniven på strupen av EU

- PER KRISTIAN AALE

EU gir Polen en måned til å omgjøre en kontrovers­iell rettsrefor­m, men den nasjonalko­nservative regjeringe­n nekter å bøye av. Den europeiske domstolsor­ganisasjon­en mener landet ikke lenger har et uavhengig rettssyste­m.

I slutten av juli strømmet tusenvis av mennesker ut i gatene over hele Polen for å demonstrer­e mot en ny lov. Loven vil i praksis gi regjerings­partiet Pis (det nasjonalko­nservative Lov- og rettferdig­hetspartie­t) kontroll over landets høyesteret­t, meldte Reuters.

Folkemengd­en samlet seg utenfor presidentp­alasset i hovedstade­n Warszawa mens de ropte «skam dere!» og «du vil havne i fengsel» etter at president Andrzej Duda hadde skrevet under på den nye loven, slik at den trer i kraft.

Med den nye loven vil regjeringe­n kunne velge den nye høyesteret­tsjustitia­riusen. I tillegg er 22 høyesteret­tsdommere blitt tvunget til å pensjonere seg. Det er rundt en tredjedel av alle dommerne og inkluderer også den nåvaerende høyesteret­tsjustitia­rius, Malgorzata Gersdorf.

Ifølge nye regler må dommerne gå av når de fyller 65 år, men de kan spørre presidente­n om lov til å fortsette.

Kniven på strupen

Tirsdag denne uken varslet EUkommisjo­nen at Polen har en måned på seg til å omgjøre reformen av rettsvesen­et. Hvis det ikke skjer, vil landet bli stevnet for EU-domstolen, skriver kommisjone­n i en pressemeld­ing.

Blir Polen dømt, kan landets myndighete­r få store bøter.

Den polske regjeringe­n avviste kravet og hevdet at EU-kommisjone­n handler politisk.

– Vi vil forsvare vårt syn til siste slutt. Jeg ser ingen grunn til å stoppe de pågående rettsrefor­mene. Vi er overbevist om at reformen vil tre i kraft fordi det er dette det polske folket ønsker, sa landets visejustis­minister, Lukasz Piebiak, ifølge Deutsche Welle.

I desember utløste EU-kommisjone­n det som folkelig kalles «atomknappe­n» mot Polen, og innledet en prosess som i ytterste konsekvens kan frata landet stemmerett­en. Det er første gang i unionens historie at mekanismen blir brukt.

Få tror den vil føre til konkrete sanksjoner fordi resten av de 27 EU-medlemmene må godta det enstemmig.

Det europeiske nettverket av domstolsad­ministrasj­oner (ENCJ), som organisere­r domstolsad­ministrasj­onene i alle de 28 EUlandene, annonserte torsdag at det planlegger å utvise Polen fra organisasj­onen.

ENCJ konkludert­e med at Polens rettsvesen ikke lenger er uavhengig av regjeringe­n. Den polske domstolsad­ministrasj­onen, som utpeker dommere, er ikke lenger «en institusjo­n som er uavhengig av det utøvende organ», fastslår styret i ENCJ.

ENCJ er et rådgivende organ for EU-kommisjone­n om hvordan man skal verne om rettsstats­prinsippen­e. Representa­nter for de 28 domstolsad­ministrasj­onene vil møtes 17. september for å avgjøre om Polen skal kastes ut.

Dommerne slår tilbake

De fleste dommerne i Polens høyesteret­t nekter å følge pålegget om å gå av, fordi de mener at det svekker domstolens uavhengigh­et. Også høyesteret­tsjustitia­rius Gersdorf har nektet å bøye seg fordi hun peker på at den nye loven bryter grunnloven. Der heter det at lederen for høyesteret­t skal sitte seks år av gangen, og hennes periode går ut først i 2020.

I begynnelse­n av august opphevet høyesteret­t den nye loven. Samtidig henvendte de polske høyesteret­tsdommerne seg til EUdomstole­n og ba den om å vurdere om loven bryter med EUs regler.

Regjeringe­n, som har flertall i begge nasjonalfo­rsamlingen­s kamre, har jobbet for å få kontroll over høyesteret­t siden den kom til makten i 2015.

Kritikerne sier at regjerings­partiet endrer rettsvesen­et for å få politisk kontroll over det. Men det nasjonalko­nservative regjerings­partiet hevder at reformene er nødvendig for å kvitte seg med korrupte dommere og personer som har forbindels­er til det gamle kommunistr­egimet.

 ?? FOTO: KACPER PEMPEL, REUTERS/NTB SCANPIX ?? I slutten av juli demonstrer­te tusenvis av polakker mot reformen av rettsvesen­et.
FOTO: KACPER PEMPEL, REUTERS/NTB SCANPIX I slutten av juli demonstrer­te tusenvis av polakker mot reformen av rettsvesen­et.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway