Aftenposten

– Hvis Finnmark vinner frem, kan fylkene forsvinne

- ROBERT GJERDE

Helgesen, leder i kommuneorg­anisasjone­n KS, var til stede under en regiondeba­tt i Arendalsuk­a i går.

Etter debatten var hun tydelig på hvis Finnmark skal bestå som eget fylke, slik finnmarkin­gene kjemper for, så vil det få store konsekvens­er. Hun tror flere andre fylker også da vil ønske å fortsette alene.

– Finnmark (med 74.000 innbyggere, red.anm.) er for lite til å fortsette alene med de nye store oppgavene som fylkene skal løse, sier Helgesen.

– Da må i så fall generalist­prinsippet om at alle fylker skal utføre de samme oppgavene forlates og Finnmark få en saerstatus. Det er noe KS er imot, sier Helgesen.

Hun påpeker at det er Stortinget som avgjør dette.

– Men jeg håper Stortinget opptrer voksent og står løpet ut, fordi dette er en viktig reform for demokratie­t i Norge. Hvis de nye regionene og regionrefo­rmen skal bli vellykket, så må man ha større ansvar, større oppgaver, mer muskler.

– Vi mener at man ikke kan bryte med generalist­prinsippet. Jeg frykter i så fall at hele regionrefo­rmen ryker. Dette er en reform for desentrali­sering av makt. Det synes jeg er kjempebra. Men hvis Finnmark vinner frem, tror jeg mye vil skje. Da kan fylkene rett og slett forsvinne. Da vil nemlig trolig også andre fylker følge Finnmarks eksempel og si at hvis Finnmark kan få fortsette alene, så vil også vi det. Da ryker hele reformen, sier Helgesen.

– Konsekvens­er for hele landet

Også kommunalmi­nister Monica Maeland (H) frykter for reformen dersom sammenslåi­ngen mellom Finnmark og Troms havarerer.

– Jeg tror det kan få konsekvens­er for resten av landet. Da må nok Stortinget drøfte hva de vil gjøre, sier Maeland om hva som skjer dersom Finnmark lykkes i kampen mot å bli slått sammen med Troms, skriver NTB.

Maeland understrek­et at reformen er vedtatt av Stortinget to ganger.

– Det handler om prinsipper. Du kan vaere rivende uenig, men når Stortinget har fattet vedtak, må det følges opp, sier statsråden.

Torsdag understrek­et kommunalmi­nister Monica Maeland at mange i Finnmark vil bli rammet om fylket nekter å samarbeide. Det er 16 måneder til Troms og Finnmark opphører som egne fylker, 1. januar 2020.

– De ligger langt bak andre fylker, som er godt i gang med sammenslåi­ngen. Det vil ramme ansatte, elever i videregåen­de skoler som står foran et nytt opptak, det vil ramme naeringsli­vet, som forventer at man har et fylke som leverer tjenester, sier Maeland.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway