Aftenposten

Krangler om skylden for brokollaps­en

- ANDREAS BAKKE FOSS

Samtidig kommer det dramatiske historier fra dem som overlevde brokatastr­ofen i Italia.

Minst 38 personer er bekreftet døde og 15 skadet etter den største broulykken i Europa på flere tiår.

Mellom 10–20 personer skal fortsatt vaere savnet og kan ligge under ruinene av Ponte Morandibro­en, som ligger på motorveien A10 ved den italienske havnebyen Genova.

Flere hundre redningsar­beidere og brannmenn jobber fortsatt i ruinene der rundt 200 meter av broen kollapset, noe som førte til at opp til 35 biler og lastebiler ble klemt sammen i betongen eller raste i bakken 45 meter lenger ned.

Ble hentet ut av ruinene

Samtidig som redningsar­beiderne jobber med å saumfare ruinene, kommer det flere historier fra vitner og overlevend­e fra ulykken.

Redningsop­erasjonen som hentet ut dataspills­elgeren Gianluca Ardini (29), ble fanget på film i en tweet fra brannvesen­et.

Filmen skal vise at redningsma­nnskapene firer ham ned i tau fra bilen, som var fanget i restene av konstruksj­onen, rundt 20 meter over bakken, ifølge lokalavise­n Genova24.

29-åringen skal ha sluppet unna ulykken med en skulder ute av ledd. Mannen som satt ved siden av ham i bilen, mistet livet.

Hans gravide kone, Hiulia Organo, sier at hun tror tanken på at han skulle få se deres barn bli født, ga ham styrke til å holde ut mens han ventet på hjelp.

Luciano Goccia var i førerhuset på sin pickup på en parkerings­plass like under broen da sjokkbølge­ne fra brokollaps­en kom.

– Jeg hadde akkurat parkert og åpnet døren for å komme ut. Jeg hørte braket og ble kastet opp i luften, mistet pusten og traff en vegg. At jeg ble slengt bakover av lufttrykke­t reddet livet mitt, mener han.

Hele familien mistet livet

Myndighete­ne i Genova har sluppet en liste med navn på 21 italienske ofre, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

På listen er blant annet en familie fra Liguria-regionen nordvest i Italia, der Genova er hovedstade­n. Far (44), mor (41) og sønnen (8) var, ifølge familiens etterlatte, på vei for å rekke en ferge til Sardinia der de skulle feriere.

I en annen bil satt et par som var på vei tilbake fra bryllupsre­ise i California i USA med deres to barn på 16 og 12. Ingen overlevde.

Chilenske myndighete­r har bekreftet at tre chilenere som bodde i Italia, er blant de døde. Fire franske innbyggere, alle i 20-årene, mistet også livet. De var på vei for å delta på en musikkfest­ival.

Italia og EU i ordkrangel

Mens etterlatte sørger og redningsma­nnskapene fortsatt jobber på spreng, er EU og Italia i ordkrangel om skylden for det som skjedde.

Det er fortsatt uklart hva som forårsaket kollapsen på broen som var fra 1967. Det var kraftig regnvaer og sterke vindkast da ulykken skjedde.

Det skal også ha vaert lynnedslag i området. En teori er at broen var feilkonstr­uert, ifølge The Economist.

Innenriksm­inister og EU-skeptiker Matteo Salvini mener at det er EUs regelverk som har skylden for at Italia ikke har kunnet bruke mer penger på sikkerhet og helse.

– Hvis eksterne avtaler hindrer oss fra å bruke pengene vi trenger for sikkerhet til skoler og motorveier, må vi spørre oss selv om vi skal respektere disse avtalene eller sette sikkerhete­n til italienere først. Jeg velger åpenbart det siste, sa Salvini tirsdag.

Det fikk EUs budsjettko­mmissaer Günther Oettinger til å reagere kraftig i en melding på Twitter.

Han sier Italia vil motta 2,5 milliarder euro til vei og jernbane fra 2014 til 2020 – i tillegg til 12 milliarder euro til regioner som er i økonomiske vanskeligh­eter.

EU har også gitt grønt lys for at Italia skal motta 8,5 milliarder euro som kan brukes nasjonalt.

EU-kommisjone­n, som er EUs utøvende organ, har sagt at de ikke ønsker å vaere med i en ordkrig, og mener Italia gjentatte ganger har tjent på Brussels involverin­g.

Gransker privat selskap

Statsminis­ter Giuseppe Conte uttalte tirsdag at all infrastruk­tur i landet fra nå av skal dobbeltsje­kkes.

De siste dagene har de også intensiver­t angrepene på det private selskapet som har ansvaret for landets motorveier og broer.

Myndighete­ne beskylder infrastruk­turgigante­n Autostrade per l’Italia for ikke å ha gjort godt nok vedlikehol­d, noe selskapet benekter.

 ?? FOTO: LUCA ZENNARO, ANSA/AP ?? Minst 38 personer er bekreftet døde og 15 skadet etter den største broulykken i Europa på flere tiår. Redningsma­nnskaper leter fortsatt etter overlevend­e og døde.
FOTO: LUCA ZENNARO, ANSA/AP Minst 38 personer er bekreftet døde og 15 skadet etter den største broulykken i Europa på flere tiår. Redningsma­nnskaper leter fortsatt etter overlevend­e og døde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway