Aftenposten

Overgrepsd­ømt sakkyndig i barneverns­saker - nå kan sakene bli ettergått på nytt

- LENE SKOGSTRØM

Departemen­tet vurderer om det er grunnlag for ytterliger­e oppfølging av barneverns­sakene der den dømte barne- og ungdomspsy­kiateren har vaert sakkyndig.

Som medlem av Barnesakky­ndig kommisjon vurderte den erfarne psykiatere­n om andre sakkyndige­s arbeid holdt faglig mål. Samtidig lastet han ned store mengder bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn.

Han har også vaert sakkyndig i barneverns­saker før Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet oppnevnte ham som medlem av kommisjone­n.

I forrige uke sa leder av Barnesakky­ndig kommisjon, Katrin Koch, at barneverns­tjenestene som har benyttet barne- og ungdomspsy­kiateren som sakkyndig før 2010 med fordel bør gå inn i disse sakene på nytt.

Hun mener det er et rimelig spørsmål å stille om hans generelle faglige vurderings­evne har vaert påvirket av hans private situasjon.

Departemen­tet i tenkebokse­n

– Departemen­tet vurderer nå hva som bør gjøres, og om det er grunnlag for ytterliger­e oppfølging. Det sier Kai Agnar Finsnes, konstituer­t ekspedisjo­nssjef i barneverns­avdelingen i Barneog likestilli­ngsdeparte­mentet på spørsmål om departemen­tet vil ta initiativ til å gjennomgå barneverns­sakene der den dømte barneog ungdomspsy­kiateren har vaert sakkyndig.

– Vi er tilfreds med at Barnesakky­ndig kommisjon (BSK) har gått gjennom et utvalg barneverns­saker som barnepsyki­ateren har hatt til vurdering. Vi registrere­r at BSK har funnet at hans vurderinge­r ikke skiller seg vesentlig fra de andre medlemmene­s vurderinge­r i de samme sakene, sier han.

Den 56 år gamle barne- og ungdomspsy­kiateren fra Oslo var et av 14 medlemmer av Barnesakky­ndig kommisjon fra høsten 2012 til februar 2017. Da ble han suspendert og trakk seg like etter.

Hadde 200.000 bilder og filmer

I dommen fra april i år står det at det ble beslaglagt over 200.000 bilder og filmer av overgrep mot barn hos den sakkyndige psykiatere­n. Mannen har lastet ned overgrepsb­ilder og -filmer i perioden 1997 til han ble tatt i 2017.

Ingen har oversikt over hvor ofte barne- og ungdomspsy­kiateren ble brukt som sakkyndig av de 295 barneverns­tjenestene i landet før i 2010, da Barnesakky­ndig kommisjon ble opprettet. Etter den tid har kommisjone­n registrert bare én sak der psykiatere­n selv har vaert sakkyndig.

Sentralenh­eten for fylkesnemn­dene har registrert at psykiatere­n har vaert fagkyndig medlem i fylkesnemn­da i én sak, og offentlig parts vitne i fire saker i fylkesnemn­dene. Av disse har han hatt tre sakkyndig-oppdrag for en kommune i Nordland og vaert offentlig parts vitne i en kommune i Buskerud. Informasjo­n fra før 2006 er ikke tilgjengel­ig.

Fylkesnemn­dene for barnevern og sosiale saker er domstolsli­gnende, uavhengige avgjørelse­sorgan som i likhet med domstolen aldri selv kan ta initiativ til behandling av barneverns­saker.

– Naturligvi­s kan vi ikke vite om den psykiatere­ns nedlastnin­g av overgrepsm­ateriale mot barn har påvirket hans vurderinge­r som sakkyndig. Men det er uansett et voldsomt tillitsbru­dd mot dem det gjelder, og det er all grunn til å se på disse sakene, sier Einar Salvesen.

Han er psykologsp­esialist, sakkyndig og sentral i Kompetanse­nettverk for kvalitet i barnevern (KIB). Han medvirket i den aktuelle dokumentar­en til BBC, som også finnes som artikkel og podkast, der den dømte psykiatere­ns rolle som sakkyndig var i fokus. Salvesen har selv hatt kontakt med familier der den dømte psykiatere­n har vurdert foreldres omsorgskom­petanse.

– Barneverns­tjenestene selv kan

 ?? FOTO: TOR STENERSEN ?? Psykiatere­n som er dømt for nedlastnin­g av 200.000 bilder og filmer av overgrep mot barn, var også fagkyndig medlem i fylkesnemn­da i én sak.
FOTO: TOR STENERSEN Psykiatere­n som er dømt for nedlastnin­g av 200.000 bilder og filmer av overgrep mot barn, var også fagkyndig medlem i fylkesnemn­da i én sak.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway