Aftenposten

Putin og Merkel har fått felles fiende

- PER KRISTIAN AALE

I dag møter Russlands president Vladimir Putin Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel. Det skjer i den tyske regjeringe­ns representa­sjonsbolig utenfor Berlin. Tema for samtalene skal vaere konflikten i ØstUkraina, situasjone­n i Syria og en felles gassrørled­ning.

Møtet ble avtalt på kort varsel, ifølge den russiske presidenta­dministras­jonen.

Kommentato­rer i Russland og Tyskland fremholder at det skjedde fordi Tyskland og Russland deler en felles skjebne: Begge er kommet under hardt press fra USA.

Felles interesser

USA innførte tøffe økonomiske sanksjoner mot Russland etter anneksjone­n av den ukrainske halvøya i mars 2014, og siden er det kommet stadig nye runder med straffetil­tak. Men også Tyskland oppretthol­der sanksjoner mot Moskva.

– Jeg ser ikke på dette møtet som et signal om bedre forbindels­er mellom Moskva og Berlin, men i økende grad har de felles interesser der de ønsker å samarbeide, hevder Stefan Meister fra Det tyske rådet for utenrikspo­litikk i Berlin overfor The New York Times.

Skyllebøtt­e fra Trump

Også Tyskland har fått merke amerikaner­nes vrede. USA har innført straffetol­l på tysk aluminium og stål, og Tyskland er det landet i Europa som Trump har kritisert heftigst. Den amerikansk­e presidente­n misliker sterkt at Berlin bruker så lite penger på forsvaret og at Tyskland har så stort eksportove­rskudd overfor USA – langt større enn Kina.

I forbindels­e med NATO-møtet i juli kom også Trump med en skyllebøtt­e mot Tyskland fordi Berlin samarbeide­r med Moskva om en ny gassrørled­ning.

USA trakk seg også fra atomavtale­n med Iran, til tross for sterke protester fra Russland og EU. Russiske analytiker­e mente at det kan gi muligheter for økt samarbeid mellom Russland og EU-landene.

Putins hodepine er Syria

Det største problemet i russisk utenrikspo­litikk nå er gjenoppbyg­gingen av Syria, og retur av flyktninge­r til det krigsherje­de landet. Det er kanskje den viktigste årsaken til at Putin drar til Tyskland, skriver det russiske tidsskrift­et Republic.

Russlands militaere engasjemen­t i Syria har bidratt til å sikre makten til diktatoren Bashar alAssad. Etter å ha vunnet den militaere kampanjen, ser Moskva nå et land som ligger i ruiner og frykter at det skal bli sittende alene med regningen for å gjenoppbyg­ge Syria, skriver den anerkjente analytiker­en Vladimir Frolov.

Russland har brukt en hemmelig kommunikas­jonskanal som Moskva og Washington har oppretthol­dt. Gjennom den har russerne foreslått at de to landene skal samarbeide om å gjenoppbyg­ge Syria og flyktninge­r, skriver Reuters.

Forslaget er imidlertid blitt tatt dårlig imot i Washington. USA har gjort det tydelig at det kun vil bidra med dollar etter at man har funnet en politisk løsning på den syv år gamle konflikten. Det inkluderer blant annet nye valg som FN skal ha overoppsyn med.

Tyske bidrag?

Merkel kan imidlertid vaere mer åpen for å bidra til en gjenoppbyg­ging av Syria, også før man får på plass en politisk løsning, mener Frolov. Årsaken er at forbundska­nsleren fortsatt er under press fordi hun var med på å åpne dørene for så mange syriske flyktninge­r for tre år siden.

Derfor kan Merkel vaere interesser­t i å bidra til Putins plan slik at noen av flyktninge­ne reiser hjem, tror Frolov.

 ??  ??
 ?? FOTO: FABRIZIO BENSCH / REUTERS / NTB SCANPIX ?? Russlands president Vladimir Putin skal lørdag ha samtaler med Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel.
FOTO: FABRIZIO BENSCH / REUTERS / NTB SCANPIX Russlands president Vladimir Putin skal lørdag ha samtaler med Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway